SOA Leaders Council Benelux opgericht

Negentig mensen hebben zich in de Benelux al aangemeld voor de SOA Leaders Council. Vanmiddag vond in Putten de oprichtingsvergadering plaats.

De bedoeling van de SOA Leaders Council is het bieden van een platform om ervaringen op het gebied van service oriented architectures (soa's) uit te wisselen. “Heel veel bedrijven in Nederland zijn met soa’s bezig, maar men is vooral in de uitdenkfase”, aldus Jolanda Prins, van marketingbureau Jibe, dat de organisatie van de oprichtingsbijeenkomst in handen had. “Veel bedrijven kijken de kat uit de boom, willen graag ervaringen van anderen horen over hoe ze de implementatie van een service oriented architecture aan moeten pakken.”

Het initiatief voor de Council komt van de Amerikaanse bedrijven Systinet, Amberpoint, Reactivity, Parasoft en ThoughtWorks. In de Verenigde Staten heeft de vereniging al ruim elfhonderd leden. In het Verenigd Koninkrijk zijn dat er, na twee bijeenkomsten, al 150. De Benelux zit bij de eerste vergadering op negentig leden, waarvan er tachtig uit Nederland komen.

Op dit moment heeft ruim 5 procent van de grote ondernemingen meer dan 35 procent van hun applicatieportfolio op een soa gebaseerd. Gartner-analist Massimo Pezzini voorspelt dat dit in 2010 opgelopen zal zijn naar 65 procent van de bedrijven.

De SOA Leaders Council hoopt in het najaar weer bijeen te kunnen komen. “Het is zaak dat de eindgebruikers het nu oppakken”, zegt David Hakkenberg van Systemation, de Nederlandse distributeur van onder meer Amberpoint en Reactivity. Een echte gebruikersvereniging zal het waarschijnlijk niet worden, schat Prins in. “Dan moeten er mensen zich echt gaan bezighouden met administratieve zaken als het beantwoorden van mails.”
Ze verwacht dat er een opsplitsing optreedt naar gebied. Zo zullen de eindgebruikers die zich bezighouden met soa-governance eigen bijeenkomsten kunnen organiseren, en zullen mensen die zich met het beheer van soa’s bezighouden elkaar ook opzoeken”, voorspelt ze.

Het is de bedoeling dat er in heel Europa SOA Leaders Councils worden opgericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-06T15:17:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.