IT moet naam inleveren

IT wordt steeds meer onderdeel van de business en verliest zijn aparte status binnen een bedrijf. Dat is een goede ontwikkeling. Volgens Forrester-ceo George Colony is het nu dan ook tijd om de naam te veranderen van informatietechnologie in business-technologie (bt).

"Computers zijn onontbeerlijk geworden voor het runnen van een bedrijf, daarmee bedoel ik de ontwikkeling van producten, de fabricage, de verkoop en het contact met de klant. Met de opkomst van het web ligt er een lijntje van ieder bedrijf naar iedere klant. Technologie raakt bijna alle aspecten van een onderneming", aldus Colony. Voor iedereen die het waagt hier vraagtekens bij te zetten, heeft hij een voorbeeld paraat. "Trek morgen alle stekkers maar eens uit de stopcontacten. Luister vervolgens naar het tumult dat ontstaat, omdat je medewerkers hun werk niet meer kunnen doen. Ze kunnen niet meer ontwikkelen, niet meer verkopen en klanten niet meer helpen."

Zakenbank Goldman Sachs becijferde al eens dat een dergelijk scenario honderd miljoen dollar per uur aan schade oplevert voor het bedrijf. "Dus", concludeert Colony tijdens het IT Forum van Forrester dat deze week in het Schotse Edinburgh plaatsvindt, "is it niet langer een term die de lading dekt. Ik stel voor dat we overgaan naar de term business-technologie. Daarin schuilt het feit dat business it is en it business."

Wie zit daarop te wachten, zo'n verandering van term? Colony antwoordt: "Zaken veranderen. Zo ook de werkzaamheden van it, en het is tijd dat we dat onder ogen zien. Nieuwe werkzaamheden, nieuwe verwachtingen, nieuwe naam." Hij vergelijkt het huidige hoofd van een it-afdeling met een gelauwerde bibliothecaris. "Je doet niets anders dan informatie doorgeven. Wanneer je echter aan het hoofd staat van de business-technologieafdeling, sta je schouder-aan-schouder met andere topmensen die het bedrijf runnen." Volgens de Forrster-ceo is een bt-executive iemand die zich toelegt op het verbeteren van processen en het vinden van nieuwe bronnen van inkomsten. "Je gebruikt technologie om bedrijfsresultaten te behalen, niet om informatie met discutabele waarde te genereren."

Het hoofd van bt moet dus meepraten over processen, klanten en de voortgang van het bedrijf. Een omslag in de huidige werkzaamheden van het hoofd it, die zich nu nog veelal op technisch vlak afspelen. Hierdoor verandert hopelijk ook de manier waarop de ceo tegen de it-manager aankijkt en zal de weg naar de directiekamer minder obstakels kennen, aldus Colony. "De bt-manager wordt een serieuze gesprekspartner voor het verbeteren van het bedrijfsresultaat en marktaandeel."

En als we dan toch met nieuwe termen bezig zijn, dan kan een nieuwe afkorting er ook nog wel bij, want het beestje moet toch een naam hebben. "Ik stel voor dat we de cio voortaan cbt gaan noemen, chief business technologist", zegt Colony. Dus vanaf nu hebben we het over bt-systemen en de bt-industrie. "Ik zal ongetwijfeld op tenen trappen, maar vanaf nu bestaat voor mij de term it niet meer, het is nu bt. Ik hoop dat velen bij me zullen aanhaken", grijst hij. "Oh", voegt hij toe, "als iemand een betere term weet dan bt, dan hou ik me aanbevolen!"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

He, he,

Eindelijk iemand uit de business hoek die snapt wat hij eigenlijk allemaal
wel niet kan doen met it, ...... sorry! bt. ;)

Ben benieuwd of dit zaadje verder groeit.

Een korte reactie op de de introductie van de term business-technologie.

Het pleidooi van Colony is helder. De informatievoorziening en daarmee de technologie die deze verzorgt, zijn niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering. Dat is niet de discussie. Het gaat om het onderkennen van het belang van de informatievoorziening als onderdeel van de strategie van een onderneming. Hiervoor is al enige tijd geleden het begrip informatiemanagement in het leven geroepen. Onder het begrip Informatiemanagement krijgt de informatievoorziening een eigen gezicht naast de business (product, proces) en de financie stroom.
Door IT om te dopen naar business technologie wordt business en informatie onder n enkele noemer gebracht. Hierdoor onstaat verwarring tussen de techniek en technologie van de branche (bank & verzekering, transport etc.) en de technologie van de informatievoorziening.
Introductie van de term Business Technologie is een leuk ballonnetje, maar het bereikt het tegengestelde effect van wat het beoogt nl. het benadrukken van het belang van IT. Laten we het voorlopig maar bij informatiemanagement houden en ophouden met introduceren van buzzwords.

BT? Ben ik toch benieuwd of British Telecom daar hetzelfde over denkt...

Pakweg anderhalve maand geleden zag ik net zo'n mededeling in een persbericht van HP services(http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press/2007/070424xa.html?jumpid=reg_R1002_USEN)
en als je het goed bekijkt, is dat inderdaad de tendens die al een tijdje aan het opkomen is. Lezen we hier niet dagelijks dat IT en business niet voldoende op elkaar afgestemd zijn, omdat de IT niet begrijpt wat voor de business nodig is... Met een gegroepeerde technologie die helemaal in het teken van de business komt te staan gaan we dan toch (eindelijk) de goeie richting uit !

Bedrijven willen groeien, kosten besparen en risico's wegnemen. Een telecom operator die met technologie de activatie van nieuwe abonnees tot 10 minuten terugbrengt en de groeipotentie verhoogt. Een bank die operationele kosten terugbrengt met 60 procent en 75 procent sneller nieuwe diensten bij haar klanten kan brengen: technologie gaat verder dan informatie management en heeft breed impact op de business. IT wordt nog steeds gezien als kostenpost en niet als investering. We kunnen zoveel, maar hoe vertalen we dat naar de budgethouders (= business management). Als de sector Business Technology centraal stelt en dat ook daadwerkelijk concretiseert in termen van groei, kostenbesparing en risicovermindering voor bedrijven, dan is Business Technology niet zomaar een buzzword. Het is ook geen revolutie, maar feitelijk de volgende fase in de evolutie van technologie.

Waarom maken ze er niet BIT van? Business Information Technology.

Dan past het gelijk in de computer termen

Eindelijk ook vanuit een vooraanstaand onderzoeksbureau erkenning voor deze nieuwe fase na ICT: Business Technology. De overgang van Information Technology ( IT ) naar Information Communication Technology (ICT) en vervolgens Business Technology (BT) is een logische. Technologie wordt nog te vaak ingezet als aspirine tegen de pijn. Dit roer moet om. Wij hebben ervaren hoe de Business Technology-aanpak bedrijfsdoelstellingen als groei en winst realiseert. IT-investering moet geld opleveren in plaats van geld kosten. Dit was voor Pecoma de reden om in april 2006 Business Technology te introduceren en zelfs door te voeren in onze naam.
We kunnen er gewoon niet meer om heen. Business Technology zal niet alleen de kwaliteit, maar ook het imago van de branche naar een hoger niveau brengen.Simon de Koning

Directeur Pecoma Business Technology

Wat een onzin. IT is informatieverwerkende technologie. Het is een van de soorten technologie die een organisatie, een business, nodig heeft, niet de enige. Zijn een machine om melk schoon te maken, een auto, een stereo installatie, een MRI scan enz. geen business technologie? Of zijn dat soort machines ineens ook informatie technologie geworden.
Schoenmaker hou je bij je leest! Dit soort megalomane uitspraken voegen niets toe, ze maken alleen nog meer kapot van het weinige dat de IT-wereld nog aan imago heeft,

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-13T07:30:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.