Managed hosting door True

Center of Excellence onmisbaar bij SOA

Om het voordeel uit een service georiënteerde architectuur te halen is een center of excellence onmisbaar. Zij kunnen bijhouden welke diensten gebruikt worden en hoe diensten eruit komen te zien.

Een center of Excellence is onmisbaar om al het voordeel uit een Service Oriënted Architecture te halen. Dat bleek tijdens een rondetafelgesprek van verschillende klanten van dienstverlener Eniac (een dochteronderneming van Imtech) en Sandra Carter, vice-president SOA & WebSphere Strategy van IBM.

"Ieder project dat succesvol is geïmplementeerd in een soa had een succesvol beheermodel", aldus Carter. Voor een midden- en kleinbedrijf (mkb) is het echter vaak lastig om het functioneel beheer van een soa-dienst uit te voeren. Volgens Carter is daarom het hebben van een Center of Excellence onmisbaar. "Dit hoeft maar één persoon te zijn." Die beantwoord vragen als: wat is een dienst, wie krijgt de rechten over deze dienst en hoe groot wordt de dienst. Carter: "Dit zijn allemaal belangrijke vragen bij het implementeren van een dienst."

Ook een register of depository is onmisbaar. Hier worden de verschillende diensten bewaard. Carter: "Een grote Japanse autofabrikant bleek na inventarisatie 1900 diensten te hebben om één onderdeelnummer te noteren." Meteen register of depository weten ze ook hoeveel mensen de dienst gebruiken.

Steeds meer mensen starten met een service georiënteerde architectuur, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Forrester. "Het snelst groeiende segment waar een soa wordt geïmplementeerd zijn gebruikers van mainframes", zegt Carter. Werd in een eerder stadium kostenbesparing nog de belangrijkste reden genoemd, nu is flexibiliteit een reden om aan een service georiënteerde architectuur te beginnen.
Eén van de deelnemers aan de rondetafel: "Controle krijgen over de verschillende diensten en interfaces van de verschillende systemen was de belangrijkste reden. We wilden niet meer verbaasd staan te kijken als iets niet draaide."

Er wordt veel geschreven over het falen van soa. Volhens de hypecycle van Gartner is dat normaal. Als dat alemaal achter de rug s volgt pas algemene adoptie. "In tegenstelling tot andere technologieën wordt de adoptie van een service geörienteerde archituur voornamelijk gedreven door de business", zegt Carter. Toch hebben bedrijven ook angst om met een soa te beginnen. De belangrijkste reden om het niet te doen is het tekort aan vaardigheden. "Bedrijven vragen zich af of ze wel over voldoende vaardigheden beschikken. Of dat ze aan de juiste mensen kunnen komen", zegt Carter. Cultuur komt op de tweede plaats. "Dat komt omdat een service oriënted architecture zorgt voor een culturele verandering waar je misschien niet mee bezig of niet klaar voor bent."

Om de implementatie van een soa succesvol te maken, is er een persoon met een brede kennis van de business en een diepe kennis van ict nodig, een zogehete ‘T-shaped person'. "De vraag naar dit type mens is echter groot", besluit Carter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vraagje: wat is een T-shaped person?
Deze IT term is nieuw voor me.

Het lijkt me dat mevrouw Carter een informatie architect bedoelt. Om alle verwarring voor te zijn: een informatie-analist/systeemontwerper die vooral oog heeft voor de business en goed kan samenwerken met technisch ontwerpers die juist ook heeft voor de techniek.

Enige tijd terug was er een artikel over dat informatie technologie eigenlijk business technologie zou moeten gaan heten. Dat lijkt mij niet correct aangezien informatie niet de enige technologie is die in een bedrijf wordt toegepast. Het gaf echter wel aan dat er informatie 'technologen' moeten zijn die de business voorop zetten. IT is een middel en een bedrijf mag verwachten dat IT'ers moeite doen om de business processen te begrijpen.

Over de uitspraak "Dit hoeft maar n persoon te zijn." Ik zou het sterker willen zeggen: Er moet maar n hoofdarchitect aangesteld worden die zich met het ontwerp bezig houdt, dit in formele ontwerpdocumentatie vastlegt en laat vastleggen. Die hoofdarchitect is langere tijd voor het totaal verantwoordelijk. Bij de inzet van vijf architecten voor verschillende onderdelen waarbij de onderlinge verhoudingen niet duidelijk zijn heb je ongeveer 95 procent kans dat er overlappende ontwerpen en services gecrerd worden.
Als je 'geluk' hebt ontstaat er gedurende de ontwerpfase alleen veel te veel discussie tussen IT-ers, met name over toe te passen technieken en methodieken. De meest effectieve manier om een dergelijke ongewenste situatie op te lossen is direct de contracten te bendigen.
Als de business pech heeft krijgt het 1900 services om een onderdeelnummer te noteren.

Wat het artikel of het bovenstaande met een Centre of Excellence van doen heeft is mij onduidelijk. Een heldere organisatie voor de inrichting van de informatievoorziening met architectuurbureau, ontwerp en bouw projecten lijkt mij het eerste dat nodig is. Dat dit bemand moet worden met IT-professionals die elkaars rol accepteren en respecteren is een tweede voorwaarde. In als laatste: als je kwaliteit wilt, betaal er dan ook voor.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-21T07:10:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.