Ingres vestigt query-record met VectorWise

Award

Het analytische databasesysteem Ingres VectorWise heeft met 251.561 query's per uur (QphH) een wereldrecord gevestigd. Deze absolute prestatie is officieel erkend door de databankbenchmark en -auditclub TPC tijdens de databaseconferentie TDWI in Las Vegas. Het product VectorWise is gebaseerd op Nederlandse technologie van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Ingres Vectorwise testte 100 GB aan data op een losstaande HP Proliant DL380 G7-server (met twee Intel Xeon 5600-processoren en draaiend op Red hat Enterprise Linux 6.0) en kwam tot ruim 250.000 QphH. Ter vergelijking: de nummer één van vorig jaar, Microsoft SQL-server 2008 R2, kwam op dezelfde machine niet 'verder' dan 73.874 QphH. De metingen worden uitgevoerd onder auspiciën van de TPC (Transaction Processing Performance Council). De uitslag is bekend gemaakt tijdens het internationale congres van The Data Warehousing Institute (TDWI) dat plaatsvindt in Las Vegas.

Databasefabrikant Ingres Corporation kocht eind 2010 VectorWise, een spin-off van het CWI. Met Ingres VectorWise beschikt de databaseleverancier over vernieuwende analytische databasetechnologie die geschikt is voor business intelligence en datawarehousing.

Vector processing

VectorWise is een nieuwe, razendsnelle benadering van de verwerking van gegevens en maakt gebruik van ‘vector processing' op datasets. Hierin is elke vector afgestemd op de grootte van het cachegeheugen van moderne processoren. Dit maakt het mogelijk om zowel SIMD (Single Instruction Multiple Data)-functies (zoals SSE's - Streaming SIMD Extensions - van Intel-cpu's) als multi-core technologie te benutten, aangevuld met innovaties voor het optimaliseren van hoge-bandbreedte disk I /O.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-16T11:36:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.