SAS beschermt CZ tegen zorgfraude 2.0

Analytics

Bussiness analytics-leverancier SAS heeft een overeenkomst gesloten met zorgverzekeraar CZ. De zorgverzekeraar gebruikt het Fraude Framework van SAS. Die combinatie van data-analyse, data-mining en netwerkanalyse moet fraude met zorgdeclaraties sneller aan het licht brengen. Het framework wordt ook door zorgverzekeraar Achmea gebruikt.

CZ wil meer grip op de zorgkosten krijgen. Het project Zorgkostenbeheersing 2.0. moet gedeclareerde kosten sneller en effectiever onderzoeken. Foutieve of onterechte declaraties moeten sneller worden opgespoord. Fleur Hasaart, programmamanager zorgkostenbeheersing bij de zorgverzekeraar: 'We gaan van correctief aanspreken naar preventief handelen. Dit betekent dat we zorgverleners niet alleen achteraf aanspreken, maar mogelijke onterechte declaraties of fraude ook proactief detecteren.'

De zorgverzekeraar heeft relevante informatie over zorgverleners en zorgkosten samengebracht in het framework. Vervolgens wordt geanalyseerd of behandelingen en gedeclareerde kosten afwijken van de norm.

Netwerkanalyse

Volgens Hasaart gaat het systeem nog een stap verder en geeft het antwoorden op vragen die de verzekeraar zelf nog niet had bedacht. 'Onze netwerkanalyse toont verbanden en zo komen ook onverwachte inzichten naar boven die we onderzoeken.'

Het programma Zorgkostenbeheersing 2.0 heeft een looptijd van drie jaar. De keuze voor het SAS Fraude Framework is de eerste stap binnen het project. In de volgende fase wordt ook verzekerden gevraagd om nota’s van zorgverleners nauwlettender te controleren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@CZ

Wist u al dat de meest eenvoudige, pragmatische wijze van fraudebestrijding in de zorg gewoon datzelfde pasje is welke u aan uw verzekerde ter beschikking stelt? Slechts een eenvoudige toevoeging en u bent klaar.

Een chip met een capaciteit van 100Kb.

Op de chip een eenvoudig .jpg (foto) waarop het gezicht van uw verzekerde, noodzakelijke NAW en verzekerde gegevens, bloedgroep, een ice nummer, eventueel door de verzekerde vrijgegeven informatie zoals medicijngebruik of allergie.

Elke medische dienstenleverancier hoeft alleen maar zorg te dragen voor een eenvoudige cardreader. Inkoop € 3 - 5 en men kan te allen tijde controle uitvoeren. Voer de reader door op alle afdelingen en de card kan moeiteloos als controlemiddel dienen.

U kunt zelfs denken aan uitbreiding van die stap door een online codecontrole voor die leveranciers. Ook dat kost u niets.

Waarom niet? U hoeft namelijk niets te bedenken. alle standaarden die u nodig hebt voor implementatie zijn er namelijk al. U bespaart meteen ettelijke miljoenen. U reduceerd fraude met meer dan 80%. Het mooiste? U bent meteen verantwoordelijk voor het redden van mensenlevens doordat de medische diensten leveranciers te allentijde, tot in de OK, een controleslag kunnen uitvoeren, zelfs als een patiënt niet bij kennis is.

Hoe eenvoudig kan dit alles toch zijn?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-12T11:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.