Centrale examenering in MBO-ict succesvol

De Tweede Kamer wil centrale examens in het mbo voor Nederlands en Engels. Het ECABO neemt echter al in bepaalde regio's centrale toetsen af voor ict-kandidaten.

Het centraal afnemen van eindtoetsen mbo-opleidingen is een groot succes. Volgens Joep Swagemakers, accountmanager ict van het ECABO is er duidelijk verschil in de kwaliteit van de leerlingen te zien. "Als de kwaliteit van de kandidaten te laag is geeft de examenafdeling feedback aan de onderwijzende afdeling. Die vestigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken en we zien nu dat de kwaliteit van de kandidaten hoger is." Ook de inspectie van onderwijs zou erg ‘gecharmeerd' zijn van het idee.

Vorig jaar startte het ECABO in Rotterdam een proef waarbij mbo-ict-examens door een onafhankelijk praktijkcentrum worden afgenomen. In het mbo zijn de scholen verantwoordelijk voor de toetsing. De Volkskrant berichtte vanmorgen dat een meerderheid in de Tweede Kamer een centraal schriftelijk examen eist voor alle mbo'ers. Het gaat dan om examens voor Engels en Nederlands. Het ECABO wil juist de beroepsmatige competenties centraal testen van kandidaten op een mbo-ict-opleiding.

Uitgebreid

Inmiddels is de proef uitgebreid en is er ook in de regio noordwest Nederland, bij Haarlem en Beverwijk, een tweede examencentrum geopend. Ook andere roc's hebben het concept opgepakt. In noordoost Nederland wordt ook gewerkt aan een centrum. "Deze examencentra wisselen ook informatie uit. Het ECABO levert de bijdrage dat een jongen in Groningen op dezelfde eisen getest wordt als in Haarlem", zegt Swagemakers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-01T09:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.