Bijzondere hobby: Expeditie naar Groenland

Eric Schlameisen vertrok eind april voor vijf weken naar de Groenlandse ijskap. Computable sprak met Eric voor en na zijn vertrek.

Naam: Eric Schlameisen
Functie: Softwareontwerper
Bedrijf: Ordina
Hobby: Expeditie naar Groenlandse ijskap

Voor de expeditie:

Op 24 april vertrek ik met Joep en Philip naar de Groenlandse ijskap. We maken een tocht van oost naar west van 600 kilometer en daar zullen we vijf weken over doen. De tocht is een voorbereiding voor de oversteek die we volgend jaar willen maken, namelijk een tocht van zuid naar noord over een afstand van 2500 kilometer over de Groenlandse ijskap. Ik houd ervan om mezelf uit te dagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, als ik net bezig ben, waarschijnlijk ga denken: waar ben ik aan begonnen. Maar als de tocht volbracht is geeft het voldoening. Ook de voorbereidingen zijn leuk. Er moet van alles en nog wat geregeld worden. De tocht is niet geheel zonder gevaren. We hebben begroot dat we voor de twee expedities voor drie personen in totaal 60.000 euro nodig hebben. Daarvoor worden we gesponsord door het Wereld Natuur Fonds, de Postcode Loterij, The North Face, Ordina en nog wat andere sponsors. De afgelopen twee maanden was ik ongeveer dertig uur per week met de expeditie bezig.
Momenteel maak ik me nog over twee dingen zorgen. De sledes zijn nog niet aangekomen op de bestemming en ik vraag me af wat het met me gaat doen als ik op die immense ijsvlakte sta. Ik vergelijk het met claustrofobie. Ik zie iedere dag hetzelfde en dat vijf weken lang. Waar ik het meeste naar uit kijk ligt meer in de spirituele hoek. Je maakt steeds
dezelfde beweging en komt daardoor in een soort van trance. Ik hoop daar
wat rust te vinden.

Na de expeditie:

Eric Schlameisen doorkruiste met twee vrienden de Groenlandse ijskap van oost naar west, een poolexpeditie van 600 kilometer waarbij de temperatuur overdag vrijwel constant bleef steken op tien graden onder nul (‘s nachts tot wel 23 graden onder het vriespunt). Volgend jaar wordt dezelfde ijskap bedwongen, maar dan van zuid naar noord, een afstand van 2500 kilometer. "Na een actieve vakantie in de Franse Auvergne heb ik de smaak te pakken gekregen. Ik ben steeds vaker extreme sporten gaan beoefenen zoals raften, bergbeklimmen en wandelingen door onherbergzaam gebied. Ik maakte eerder al een tocht naar de geografische Noordpool. Die kou trekt me wel. De tocht over de Groenlandse ijskap duurde 26 dagen. Je bent volledig op elkaar aangewezen. Om de eindstreep te halen komt het echt aan op teamwerk: navigeren tijdens een sneeuwstorm, alert zijn op  bevriezingsverschijnselen, bij voorkeur niet langer dan vijf minuten pauze nemen anders bevriest het zweet in de kleding. Op de derde dag werd het echt gevaarlijk. We kwamen in een storm met windsnelheden boven de 110 kilometer per uur terecht. We schuilden in onze tent, maar moesten om de
beurt naar buiten om een veiligheidsmuur rond de schuilplaats te
scheppen. Geen pretje bij een gevoelstemperatuur van ruim 35 graden
onder nul. Bij rustig weer is het uitzicht adembenemend. Die vlaktes,
dat ijslandschap het werkt betoverend, je raakt tijdens het lopen in een
soort trance. Pas bij terugkeer in de bewoonde wereld verbaas je je over
hoe gehaast alles is. Wat ik het meeste heb gemist? Privacy, een moment voor jezelf is er niet bij. Je zit constant op elkaars lip of met je neus in andermans zweetsokken in het tentje van twee bij twee meter. En wat eten en drinken betreft: verse groente en fruit. Tijdens de expeditie eet je gedroogd voedsel dat moet worden aangemaakt met smeltwater. Na een maand hunker je naar iets vers en een ijskoud biertje natuurlijk."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-07T08:35:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.