China en India geen bedreiging voor ICT'ers

Indiase en Chineze ict'ers zijn geen bedreiging voor Nederlandse ict'ers. Wel moeten Nederlandse ict'ers zich bewust zijn van hun toegevoegde waarde en juist daaraan blijven werken.

De Nederlandse ict'er heeft niet zoveel te vrezen van concurrentie uit China en India. Dat blijkt uit de reacties die Computable kreeg naar aanleiding van het interview met Ernst Fuld. De nieuwe NGN-directeur stelt dat als we in Nederland zo doorgaan, er over vijf jaar geen ict-industrie meer is.

"In Chengdu ben ik op bezoek geweest bij de ontwikkelafdeling van een Europees bedrijf. Dat bedrijf had honderdtwintig van zijn honderdvijftig programmeurs ontslagen. De dertig overgebleven ontwikkelaars hebben nu een aansturende functie. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat Chengdu die rol ook overneemt", aldus Fuld.

Erik Otto, voorzitter van de vereniging KIVI NIRIA, afdeling Informatica, erkent dat landen als China en India steeds belangrijker worden. "Op de kwantiteit zullen wij het nooit van hun kunnen winnen, wat betekent dat we onze sterke punten moeten vasthouden en verbeteren." Een Nederlandse ict-professional moet daarom blijven investeren in kennis en vaardigheden. "En dan zal de toekomst hopelijk niet zo somber zijn als nu wordt voorgespiegeld."

Geen Nederlands

Otto vindt het overigens wel vreemd dat er nu vooral uitbesteed wordt aan landen waar geen Nederlands gesproken wordt. "Opmerkelijk vind ik wel dat we hebben altijd gehoord dat techneuten hun communicatievaardigheden moesten verbeteren, terwijl er nu wordt geoffshored aan landen die niet eens onze taal spreken. De daardoor bij offshoring vereiste vertaalslag zal de kwaliteit niet ten goede komen."

Ook branchevereniging ICT~Office merkt dat activiteiten plaatsvinden op de plek die het meest gunstigst is op basis van kosten of omstandigheden. "Het betekent voor ict'ers in Nederland dat zij zich continu bewust zijn van hun toegevoegde waarde van hun nabijheid bij de klant en de kennis van de klantprocessen. Ict wordt steeds meer ingezet om bedrijven te transformeren in plaats van te automatiseren. Dit betekent veranderende eisen aan tal van ict-functies." Ook de branchevereniging adviseert ict'ers bij te blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een gevalletje spijker en kop: "...uitbesteed wordt aan landen waar geen Nederlands gesproken wordt..". Als ik in het Nederlands al tig taalfouten en ambiguiteiten uit een ontwerp haal, en mij de tranen in de ogen springen van de kwaliteit (of liever gezegd: het gebrek hieraan) van de Engelse specificaties... oei... hoe lang duurt het voordat India en China ook requirements engineering overneemt....

Cor: Want die Chinezen kunnen enorm goed via skype duidelijke requirements uit een Nederlander halen bedoel je?

Jeroen: Of Chinese ICT-ers de requirements goed kunnen opstellen (absolute waarde) is voor de keuze van de ontwikkellocatie minder belangrijk. Voor die keuze is het belangrijker of die Indiase of Chinese ICT-ers het net zo goed kunnen als de gemiddelde Nederlandse ICT-er (relatieve waarde). Het gaat dan om de vergelijking. Gezien de communicatieve kwaliteiten van de doorsnee NL ict-er, zou het wel eens weinig kunnen uitmaken welke taal door de ontwikkelaar wordt gesproken.
(Voor reageerders op de persoon gaan spelen: Ik ben zelf ook een NL ict-er.)

Omdat techniek overal hetzelfde is, zal het voor de nederlandse ICT belangrijk worden om de communicatie en organisatie in projecten op een aanvaardbaar peil te brengen. Lukt dat niet, dan leggen we het af tegen leveranciers uit andere landen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-14T14:38:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.