ICT’er blijft bij baas door crisis

Werkgevers zijn voorzichtiger met het aannemen van ict'ers, zegt loopbaanadviseur Anita Kuiken. De automatiseerder zou eieren voor zijn geld kiezen en minder snel op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Ict'ers gaan minder vaak op sollicitatiepad. De economische crisis dwingt ze op hun huidige werkplek te blijven. Werknemers zouden er in elk geval voor moeten zorgen dat ze niet op de bank komen te zitten, door te kiezen voor zekerheid.

Volgens Gerjan Mazenier, directeur van detacheringsbureau Brunel ICT, is het verloop van werknemers de laatste maanden een stuk kleiner geworden. Waar veel ict'ers een jaar geleden overstapten naar een werkgever die maandelijks honderd euro meer betaalt, houden ze nu langer aan hun functie vast. Mazenier: "Werkgevers geven minder snel een vast contract af. Het is daarom inderdaad verstandig om als je al een contract voor onbepaalde tijd hebt, dat zo te houden."

Afhankelijkheid

Het lijkt erop dat ict'ers zich daarvan bewust zijn. Loopbaanadviseur Anita Kuiken merkt dat het jobhoppen minder wordt. "In tijden van recessie komt de afhankelijkheid weer naar boven", merkt zij. "Iedereen houdt de adem in." Kuiken merkt vooral dat bedrijven voorzichtiger zijn in het aannemen van personeel, waardoor sollicitatietrajecten langer duren.

Desondanks vindt Mazenier dat werknemers niet tegen elke prijs bij hun baas moeten blijven. Het is volgens hem niet slim om voor een paar tientjes meer per maand een vast contract op te geven, maar als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, mogen werknemers wel wat meer risico nemen. Mazenier: "Stilstaan in je ontwikkeling is nooit goed, zeker niet in de ict-branche." Werknemers moeten zelf een afweging maken, zegt hij, maar doen er goed aan te kijken hoe veel zekerheid een nieuwe baas kan bieden. "Anders loop je het risico dat je op de bank komt te zitten."

Daar komt bij dat switchen van baan de marktwaarde van werknemers niet altijd ten goede komt. Volgens manager Marinke de Groot van Michael Page IT ‘is het voor ict'ers verleidelijk om in deze krappe markt veel van baan te wisselen', maar kunnen zij beter op een andere manier werkervaring opdoen en aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. "Als je elk half jaar of jaar wisselt kun je nergens goed je tanden in zetten. Een goed project duurt gemiddeld langer dan een half jaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Werknemers zijn voorzichtiger met het aannemen van ict'ers"

Huh? Klopt die zin wel?

Marc, wat bedoel je daarmee?

Nee, het zijn de werkgevers die aannemen (en nu blijkbaar voorzichtiger).

Klopt! We hebben het aangepast.

Als het mailtje binnenkomt staat er nog steeds werknemers

"Werknemers zijn voorzichtiger met het aannemen van ict'ers"
@Marc,
Volgens mij klopt deze "freudiaanse verschrijving" van Heleen wel. Als werk-nemer heb je het nu weer voor het zeggen, gezien de schaarste op de arbeidsmarkt. Vandaar dat velen ook voorzichtiger zijn geworden bij welke werk-gever ze zich de komende tijd laten vastleggen ;-)

"Als je elk half jaar of jaar wisselt kun je nergens goed je tanden in zetten."
De vraag is of je dat uberhaupt wilt...? Er zijn genoeg goede ict-ers die van uitdagingen houden en na - een half jaar van hetzelfde werk / project- weer toe zijn aan een nieuwe uitdaging.
Das toch immers een veelgebruikte slogan in dynamische personeel wervingsteksten? En als die mensen weer toe zijn aan een volgende uitdaging is het weer niet goed???

Wat wil deze industrie-tak eigenlijk van de mensen die erin werken?
- Betrokkenheid bij de zaak vrs wegwerp / flex / project werknemers?
- Investeren in hun mensen vrs "kant en klare arbeidskrachten" inhuren zonder extra overhead

"Van Kuiken merkt vooral dat bedrijven voorzichtiger zijn in het aannemen van personeel, waardoor sollicitatietrajecten langer duren."
Allemaal tekenen van angst.. Volgens mij zo het een stuk sneller kunnen al beide partijen hun onuitgesproken verwachtingen op tafel leggen van gesprek.

Duidelijkheid, helderheid, en een stuk realiteitszin is volgens mij wel handig.. Je loopt toch ook geen week te dubben in een supermarkt voor je een rookworst koopt?
Dat ding ziet er uit, heeft een prijs, en afrekenen maar en genieten van de snert.

Volgens mij gaan we steeds meer toe naar het USA hire-fire marktmodel, waarbij de overheid (totaal) niet meer voor je zorgt (zie als voortekenen de verkorting ww uitkering, uitkleding ziektekosten verzekering, pensioenpot die opdroog!)
Dus is het - zeker in de ict - een illusie dat je je pensioen gerechtigde leeftijd (55,65,75,80) zult halen bij een en dezelfde werkgever.

Wees daar dan gewoon oprecht en eerlijk over tegen elkaar.

"Zorg voor jezelf... Je zult wel moeten in de toekomst, want Den Haag laat niets voor je over"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-08T09:38:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.