Studenten lossen wereldproblematiek op

Microsoft heeft studenten uitgedaagd om applicaties te ontwikkelen die bijdragen aan het realiseren van de in 2000 gestelde millenniumdoelen. Computable stelt de finalisten en hun ideeën voor de Nederlandse Imagine Cup 2009 voor.

Zes studententeams strijden 20 april tegen elkaar in de Nederlandse finale van de Imagine Cup 2009. De voorgestelde ideeën moeten helpen de gestelde milleniumdoelen van 2000 te verwezenlijken. Wat hebben de teams bedacht?

Project: Equitopia

Loes Koopmans (27), Laura Jacob (22), Machiel Standhardt (23) en Patrick Toonen (23) van team FiftyFifty hebben een wereldwijd multiplatform sociaal netwerk ontwikkeld. De vierdejaarsstudenten van de opleiding Grafimediatechnologie van de Hogeschool Rotterdam willen het mogelijk maken dat 'gewone' mensen uit de westerse wereld kunnen investeren in kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden.

Project: DDN

Team FreshGen van de Erasmus Universiteit richt zich voornamelijk op milleniumdoel zes, het bestrijden van dodelijke ziektes. De eerstejaarsstudenten van de opleiding Economie en Informatica Gino Mangnoesing (20), Jan Hummelman (20) en Masi Dawoud (18) willen een Drug Donation Network opzetten. Het idee achter hun project DDN is het realiseren van makkelijke identificatie, soepele distributie,  hoogwaardige kwaliteit en duidelijke communicatie bij medicijndonaties.

Project: Imadonation Distance Learning Webtool

Ook team Imadonation bestaat uit studenten van de opleiding Economie en Informatica van de Erasmus Universiteit. Het idee van Alexander van Petten (25), Arjan Wiegman (27), Suzanne Harkhoe (26) en Bas Janssen (25) speelt in op milleniumdoel twee, iedereen naar school. De Imadonation Distance Learning Webtool koppelt vrijwilligers in de westerse wereld via het internet aan leergierige studenten in de Derde Wereld en biedt een platform om kennis te delen.

Project: Greenbow

Team Reflection van Fontys Hogeschool Eindhoven bestaat uit studenten van de opleiding informatica. Joost Haneveer (22), Tobias Heemels (20), Rick Neeft (22) en Marc Puts (24) gaan voor een duurzaam leefmilieu. Het idee achter project Greenbow is om consumenten te laten zien welke invloed hun energieverbruik op het milieu heeft.

Project: Mist

Team X² bestaat uit één student van de Fontys Hogeschool Eindhoven (Stephan van Stekelenburg, 23 jaar) en één van de TU Delft (Michel van den Berg, 21 jaar). Met project Mist willen zij nieuwe bedrijfsmogelijkheden creëren in ontwikkelingslanden door ondernemers met elkaar in contact te brengen en westerse investeerders de mogelijkheid te geven om ondernemers in ontwikkelingslanden een microfinanciering te verstrekken.

Project: Knowledge in the clouds

Team Erudio wil mensen overal ter wereld passend onderwijs aanbieden. Achter het project Knowledge in the clouds staan de Economics & ict-studenten Edwin Sturrus (22), Arjen Huberts (23), Dave Lina (23) en Brian Hewitt (24). Op een interactieve website kunnen leerlingen in hun eigen tempo kennis opdoen en kennis delen met medescholieren. De applicatie is een toevoeging op het bestaande schoolsysteem. Het project speelt in op milleniumdoel twee.

De winnaar van de finale vertegenwoordigt Nederland tijdens de wereldwijde finale in Cairo. Bovendien krijgt dit team net als nummer twee en drie een geldbedrag. Microsoft helpt alledrie de teams om hun idee verder te ontwikkelen en in de markt te zetten.

De Milleniumdoelen

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om voor 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd.      

1. De armoede halveren en minder mensen honger
2. Iedereen naar school
3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4. Minder kindersterfte
5. Verbeteren van de gezondheid van moeders
6. Bestrijden van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
7. Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-08T16:26:00.000Z Kim de Vries


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.