Hogeschool Leiden leidt forensische ICT'er op

Hogeschool Leiden start komend schooljaar met de afstudeerrichting Forensisch ict, die ingaat op digitaal forensisch onderzoek. De nieuwe Informaticarichting besteedt naast ict aandacht aan zaken als rechercheren, recht, ethiek, integriteit en conflicthantering. Volgens Hogeschool Leiden staat de maatschappij te springen om deskundigen die weten hoe ze fraude kunnen opsporen met specifieke software en bewijs vergaren dat in de rechtspraak wordt erkend.

Informaticastudenten aan Hogeschool Leiden kunnen vanaf komend studiejaar kiezen voor de richting Forensisch ict. Tijdens deze afstudeerrichting leren zij hoe een bedrijf kan zorgen voor bescherming tegen en een snelle opsporing van computerfraude. Vanaf het tweede jaar kiezen de informaticastudenten van de hogeschool in welk vakgebied zij zich willen specialiseren. Naast Forensisch ict biedt de opleiding Informatica de afstudeerrichtingen IT Service Management, Software Engineering, Mediatechnologie en Innovatiemanagement.

Informatiebijeenkomst

Eerder liet Karin Jansen, woordvoerster van kenniscentrum Ecabo, weten dat de mbo-opleiding Particulier Digitaal Onderzoeker, die zich ook richt op digitaal forensisch onderzoek, veel problemen heeft om stageplekken voor leerlingen te vinden.  "Er zijn relatief te veel mbo-studenten in opleiding, waardoor er te weinig leerbedrijven zijn met stageplaatsen." Toch verwacht  zij geen problemen voor het hbo. "Hbo'ers zet je zo aan het werk. Leerlingen van de lagere niveaus hebben meer begeleiding nodig."

Tijdens een extra informatiebijeenkomst op donderdag 23 april introduceert Hogeschool Leiden de nieuwe richting en geven vier sprekers vanuit hun eigen beroep hun visie over forensische ict. Naast een particulier rechercheur, spreekt een digitaal forensisch adviseur van de digitale recherche bij de politie en een fraudeofficier van het Openbaar ministerie. Ook komt een stagiair aan het woord, die bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) stageloopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hogeschool Zuyd geeft al een tijdje een vergelijkbare opleiding. Zie http://www.hszuyd.nl/view_educations.jsp?content=45928&study=45937

De Hogeschool Zuyd heeft een forensische opleiding ICT, maar gericht op netwerken.

Ben benieuwd hoe die studie dan 'heet' bij de Hogeschool Zuyd, want als je zoekt op "Forensische opleiding ICT" of losse woorden daarvan, heeft het geen gerelateerde resultaten.

Dus kom met een harde-URL-link, niet naar een een of andere "Netwerk Infrastructuur Design", dat heeft niets met: "Forensische opleiding ICT" te maken, maar dan ook echt niets.

Naar aanleiding van de eerdere reacties, wil ik toch even reageren.

De Hogeschool Zuyd, opleiding Netwerk Infrastructuur Design is in 2007 gestart met de afstudeerrichting Network Forensic Research. Deze afstudeerrichting was de eerste opleiding in dit specifieke vakgebied in Nederland. ( je kunt dit controleren in de vele artikelen die in die tijd zijn verschenen in de vakbladen en andere media ). Deze opleiding is in samenwerking met vooraanstaande partners in dit werkveld opgebouwd. Deze partners zitten ook in de werkveldcommissie van deze opleiding. Men kan dus spreken van een goede verankering met het werkveld.

De afstudeerrichting zelf bevat alle opgesomde inhoudspunten zoals in het eerdere artikel door Hogeschool Leiden werd genoemd ( rechercheren, recht, ethiek, integriteit en conflicthantering) echter er is veel meer. Als je dit werkgebied bekijkt is er een verschuiving gaande van de methodiek van technisch onderzoek. Het gebeurd niet meer lokaal maar via remote netwerkverbindingen. Andere aandachtspunten die zeer belangrijk zijn zijn Mallware en live investigations.

Het belangrijkste verschil tussen de afstudeeropleidingen van HS Leiden en HS Zuyd, is dat bij de laatste de forensische opleiding ingebed is in een zeer brede opleiding Netwerk Infrastructuur Design
waardoor de studenten veel diepgaander inzicht krijgen en kunnen handelen bij forensiche onderzoeken. Dit is een duidelijke meerwaarde t.o.v. opleidingen die dit niet bieden.

De resultaten van de afstudeerders in het werkveld kunnen zonder meer als zeer goed genoemd worden. Als opleiding Network Forensic Research streven we naar kwaliteit en niet naar kwantiteit.

Dit was ook zichtbaar in de twee internationale congressen die we wederom met vooraanstaande partners hebben georganiseerd waar topsprekers als Laura Chapell,Graham Butler, Anthony Reyes, Eric Thompson en nog vele andere zijn geweest met zeer actuele presentaties.

Een van de bovenstaande reacties is van Bas Evertse de adviseur bij Hogeschool Leiden, hij geeft ook duidelijk aan dat wij komende vanuit de richting Netwerken, invulling geven aan de Forensiche research kant.
Dit is ook wat het werkveld wilt, specialisten in dit vakgebied.

Joep Aerts
Senior Docent
Opleiding Netwerk Infrastructuur Design
- afstudeerrichting Network Forensic Research
Hogeschool Zuyd.

Enig idee waarom je bijna 1.5 dollar moet betalen voor een 1 euro...?

Ook deze discussie is wat mij betreft gesloten.
Ik leef kennelijk in een andere wereld.

Met vriendelijke groet

Dirk Cornelis Krispijn

Op dit moment loop ik mijn 3e jaars stage bij Grant Thornton, Forensic & Investigation Services. Ik studeer Forensische ICT aan Hogeschool Leiden.

Ik ben nu de eerste lichting die stage loopt, 4e jaars Forensische ICT bestaan nog niet, dat ben ik volgend jaar als eerste, samen met mijn klasgenoten.

Ik moet zeggen dat ik het erg naar mijn zin heb op de opleiding en op stage. De inhoud is zeer breed en gaat soms zeer diep, dat ligt ook aan je eigen motivatie om extra documentatie te lezen.

Bij Forensische ICT leer je de forensische stappen, data veilig stellen, exporteren/extracten, analyseren en het belangrijkste: documenteren. Ook krijgen we cursussen in het werken met Linux (waarin we bijvoorbeeld leren hacken). We krijgen les van een ex-werknemer van de NMa en gaan veel naar lezingen van andere bedrijven als KPMG en Fox-IT. Het bedrijf DataExpert heeft ons zelfs geholpen met het visualiseren van een project in Analyst's Notebook.

De opleiding is voor de eerste jaars nu sterk verbeterd, toen ik eerste jaars was stond het nog erg in de kinderschoenen.

Men moet niet denken dat het alleen maar hacken en toffe dingen doen is, het is vooral netjes en zorgvuldig bijhouden wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Ook het documenteren hoort erbij! Hier ben je vaak nog de helft van je tijd aan kwijt.

En Network Forensics, tja, dat is maar 1 onderdeel van de hele Forensische ICT he!

Is er wel werk in deze sector? Ja, bedrijven zoeken gespecialiseerde mensen in deze sector. Veel bedrijven zoeken nog naar WO-opgeleiden, zoals KPMG en Hoffmann, maar ook die bedrijven kunnen niet om het HBO heen, dat merken ze ook nu er klasgenoten van mij stage lopen daar. Ook de politie moet flink uitbreiden, ze hebben wel geen geld/budget voor stagiares, maar omdat iedereen alles digitaal doet moeten ze wel.

Sowieso omdat alles digitaal gaat (PC/laptop/smartphone/tablet/enz) komt er veel werk in deze sector, criminelen kunnen namelijk ook niet meer om de digitalisering heen.

Vragen? Stel ze gerust!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-20T17:01:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.