Zorgbestuurders hebben ICT-les hard nodig

Het ministerie van VWS houdt samen met Syntens een campagne om de ict-kennis van bestuurders in de zorgsector op te krikken. Uit eerdere workshops met deze doelgroep is gebleken dat zij nauwelijks op de hoogte is van mogelijkheden die automatisering biedt. De meeste aandacht gaat uit naar ‘zorg op afstand’, voornamelijk vanwege de belofte van minder reiskosten en een lagere arbeidsintenstiteit. Voorbeelden uit den lande dienen als inspiratiebron.

Het departement Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de uitvoeringsorganisatie Syntens ingeschakeld om de kennis van ict bij bestuurders in de zorgsector drastisch op te krikken. Op 12 mei, de internationale Dag van de Verpleging, benadrukt senior innovatieadviseur Nico van den Brink van Syntens het belang van investeringen in nieuwe informatie- en communicatietechnologie. Syntens is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

De zorg in Nederland verandert in een rap tempo als gevolg van de vergrijzing en het daarmee samenhangende stijgende aantal chronisch zieken. Bovendien willen ouderen langer in hun eigen huis blijven wonen. ‘Als je kijkt naar de kosten om iemand op te nemen in een verpleeg- of verzorgingsinstelling, en het gegeven van toenemende personeelsschaarste in de zorg, is zorg op afstand niet alleen slim, maar hoogst noodzakelijk', meent Van den Brink.

Landelijke bijeenkomst

De afgelopen maanden heeft Syntens in opdracht van VWS, meerdere workshops ‘e-awareness' gehouden voor bestuurders in de zorgsector. ‘De belangstelling bleek erg groot. Bestuurders van 48 instellingen hebben deelgenomen aan de workshops. Daaruit is evenwel gebleken dat de kennis over de reeds bestaande mogelijkheden bedroevend laag is', aldus Van den Brink. 'Het goede nieuws is dat vrijwel alle bestuurders enthousiast worden als zij zien wat er allemaal nu al mogelijk is. Zij krijgen visioenen over hoe het ook kan.'

Om deze reden komt er nog dit jaar een landelijke bijeenkomst  waarmee het ministerie van VWS nog meer bestuurders hoopt te bereiken. Het ministerie biedt concrete steun om innvatie-ideeën verder te ontwikkelen en waar mogelijk te realiseren. Bestuurders kunnen een door het departement betaald innovatieadvies krijgen van een Syntens-adviseur.

‘De zorgkosten nemen toe, de privatisering is onomkeerbaar, concurrentie uit het buitenland ligt op de loer. Nederlandse instellingen moeten dus snel met plannen komen, anders missen ze de boot', meent Van den Brink.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alleen zorg-bestuurders hebben ict-les nodig. Ook de rest van businessland kan wel een ict-mogelijkheden opfris cursus gebruiken

Ja, Ronald.

En een paar frisse gasten zowel in de ICT als in business land zou Nederland veel schoner kunnen maken.

Als dan de theoretische en praktische ICT wereld elkaar ook nog eens zouden gaan begrijpen en beter zouden gaan samenwerken en met klanten in begrijpbare taal zouden communiceren en laagdrempelige ict oplossingen zouden leven die aansluiten bij de behoefte van de gebruikers en de organisatie zelf, dan zou utopia in zicht komen..., maar ja er zijn zoveel belangen die ervoor zorgen dat dit proces bemoeilijkt wordt...
;>)

Dit artikel is bijna 100% letterlijk gekopieerd van het persbericht. Wat een laffe journalistiek.
jb

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-12T13:51:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.