Bemiddelaars zoeken nieuwe werkwijze

Freelance ICT'er moppert over tarieven en doorleenconstructies

Bemiddelaars tussen bedrijven en freelance ict'ers komen met nieuwe manieren om deze partijen met elkaar in contact te brengen. Ze moeten wel, want een groot deel van de ict'ers is niet blij met de tarieven en doorleenconstructies die veel arbeidsbemiddelaars nu nog hanteren. ‘De freelancer is een volwassen ondernemer.'

De ict'er heeft er genoeg van: bemiddelaars die freelancers aan elkaar uitlenen, waardoor de opdrachtgever een forse rekening moet betalen en de freelancer slechts een klein deel van het totaalbedrag ontvangt. Bovendien zouden deze zogeheten doorleenconstructies het onduidelijk maken wie nu precies welk bedrag voor welke dienst ontvangt.

Een van de lezers die reageerde op Computables eerdere berichtgeving over het onderwerp, weet uit ervaring hoe het doorlenen van freelancers in zijn werk gaat. ‘Ik heb een keer via vier schakels bij de eindklant gezeten', reageert hij onder de naam K.E. van Zanten. ‘De eindklant, de eerste en de laatste schakel en ik dachten aanvankelijk dat er twee schakels waren. Hoezo transparantie?'

Onnodig veel geld

De klachten lijken nu ook tot sommige bemiddelaars te zijn doorgedrongen. Erwin van Litsenburg, directeur van bemiddelingsbureau RulersGroup: ‘Bijna alle bedrijven en overheden huren ict-freelancers in en dat kost onnodig veel geld, blijkt nu. Slechts een deel van dat geld komt terecht bij de ict-freelancers die daadwerkelijk het werk uitvoeren.'

Volgens Van Litsenburg ontvangen bemiddelaars jaarlijks tussen de tien- en dertigduizend euro per freelancer. Om dat te voorkomen, hanteert RulersGroup een eenmalig bedrag per bemiddeling. Daarna hebben opdrachtgever en ict'er rechtstreeks contact met elkaar.

Ondoorzichtige constructies

Ook Rick Kruiswijk van bemiddelingsbureau HeadFirst merkt dat freelancers mopperen over ondoorzichtige constructies. Sinds het bedrijf vijftien jaar geleden werd opgericht, werkt het met een laag uurtarief van enkele euro's per freelancer. Kruiswijk ziet nu dat andere bemiddelaars hun werkwijze aanpassen. ‘De wereld is aan het veranderen en tarieven staan onder druk', aldus de directeur. ‘Bemiddelaars zijn zich er steeds meer van bewust dat een marge van veertig euro per uur niet meer kan. Die tijden zijn voorbij.'

Toch lijkt het moeilijk de hoge tarieven en het onderling uitlenen van ict'ers helemaal uit te roeien, doordat niet alle bemiddelaars een nieuwe weg in willen slaan. Andere bedrijven in de ‘doorleenketen' houden vast aan hun omstreden werkwijze. Volgens Kruiswijk kunnen bemiddelaars de veranderingen uiteindelijk niet stoppen. ‘Zelfstandigen krijgen een steeds beter imago', zegt hij. ‘Het zijn geen cowboys meer die van de ene naar de andere klus gaan. De freelancer wordt nu gezien als een volwassen ondernemer.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou een mooie stap voorwaarts zijn als deze constructie breed van de grond komt. Bemiddeling ok? een vergoeding daarvoor heel normaal. Maar inderdaad er zijn /komen situaties voor waar meer als de helft van het geld in de zaken van de Werving & Selectie terecht komt.
Dit heeft dan weer te maken met de kartelvorming die prefered supplier heet... Afspraken maken en vooraf bepalen wie mag leveren.
Dit betekent ook dat de betalende opdrachtgever weer wat meer moeite moet doen om goed personeel binnen te krijgen, \elf verantwoordelijk voor is. Daardoor niet meer kan klagen bij W&S kantoren.

Een tip voor alle freelancers. Doe alleen zaken met de grotere spelers op deze markt. Denk aan de IT-Staffing Groep, Corso en Headfirst. Van origine Nederlandse bedrijven met een goede en gezonde mentaliteit. Deze partijen hoeven geen marges van tientallen Euro's te pakken om bestaansrecht te hebben. Ze hebben ook geen vage/onduidelijke constructies. Gewoon Eindklant / Bemiddelaar / Freelancer. Het zijn juist de kleinere spelers die dit soort klachten veroorzaken.

Goed te lezen dat de crisis bijdraagt aan de professionalisering van de inhuur van kennis zonder relatie.

Er wordt gesproken over zzp'ers maar volgens mij gaat het over bedrijven die kennis, kunde en ervaring in willen huren van mensen (ZZP) of ondernemingen waar ze nog geen relatie mee hebben. De start van het proces is een verzoek van de opdrachtgever naar deze markt. Wij bieden dit zelf aan rond Cloud Computing en komen ook aan klantrelaties via deze markt.

AnylinQ heeft overigens positieve ervaring opgedaan met RulersGroup. Open, eerlijk en kwaliteit overwint uiteindelijk!

De overheid kan zeker ook veel besparen door het marktplaatsinitiatief breed te omarmen, des noods via een publieke non-profit organisatie. Hierdoor wordt het intermediair uitgeschakeld en kunnen freelancers direct met de opdrachtgever in onderhandeling via een veiling.

Ook de druk op detacheringsbureaus neemt toe omdat zij met freelancers moeten concurreren.

De opdrachtgever heeft in dit model ook geen last meer van accountmanagers van intermediairs noch van detacheerders. Bovendien wordt de periodieke aanbesteding ondervangen.

De freelancer wordt in dat geval maar een keer door een zeef gehaald. De eindklant weet echt welke kwaliteiten hij wil; het intermediair filtert slechts op basis van zijn interpretatie van de beperkte informatie die tot zijn beschikking staat.

Freelance SAP consultants kunnen zich aansluiten bij stichting MySapply. Een van de redenen voor het oprichten van de stichting zijn de soms absurde marges van de tussenhandel. De community biedt de freelance SAP consultant mogelijkheden direct zaken te doen met eindopdrachtgevers. De "bemiddelings" kosten bij plaatsing zijn in overleg een vaste vergoeding of een percentage van het uurtarief (5 tot 10% afhankelijk van inhuurconstructie). Daarnaast kan de consultant een abonnement nemen voor toegang tot een eigen SAP systeem, meedoen aan kennissessies en samenwerkingsverbanden, social events, etc. Aanmelding is gratis.

Het zijn de bedrijven (eindklant) zelf die een bemiddelaar of vriendje inschakelen om goed personeel te vinden. De freelancer kan meestal dan geen zaken rechtstreeks doen. Jammer.

"Een tip voor alle freelancers. Doe alleen zaken met de grotere spelers op deze markt. Deze partijen hoeven geen marges van tientallen Euro's te pakken om bestaansrecht te hebben."

Slechte tip, de grootste firma's hebben vaak de grootste marges van allemaal, en zijn het minst geneigd om daarover te onderhandelen met individuele freelancers. Ik spreek uit directe ervaring.

"Het zijn juist de kleinere spelers die dit soort klachten veroorzaken."
Het zijn juiste de grootste bedrijven die beroep doen op kleine detacheringsbedrijven om bepaalde vacatures op te vullen.
De echte oorzaak zijn veelal de grootste klanten die absurd hoge voorwaarden stellen om te mogen meedingen.


Als bemiddelaars zich (weer eens) gaan richten op wat ze naar buiten toe adverteren, namelijk BEMIDDELING (werkzoekers en werkaanbieders perfect matchen) en voor deze dienst een eenmalig bedrag rekenen, maakt deze focus het arbeidslandschap weer een stuk transparanter.

Er zou eigenlijk een "NMA Onderzoek" + "doorleen boete" in het leven geroepen worden. Want - volgens mij - is het "doorlenen" (makkelijk zonder al te veel eigen inspanning mensen inhuren en met flinke winstmarge doorverkopen) een oneerlijke vorm van concurrentie, ten opzichte van bedrijven die het gehele traject zelf doen en rechtstreeks van de bron naar de eindklant leveren.

De "doorleen boete" zou dan gegeven worden aan bedrijven die toch doorlenen. De hoogte van de doorleen boete zou dan recht evenredig zijn aan de gemaakte winst per werknemer, contract via doorleen constructies. Op deze wijze kan dit 'doorleengedrag' in deze markt sterk ontmoedigd worden en kan iedereen zich weer focussen op het perfectioneren van de eigen corebusiness nl. "het snel en efficient matchen, bijeenbrengen van vraag en aanbod"

Ook kan er sprake zijn van "economische machtsmisbruik" of "kartelvorming" via de zogeheten preferred suppliers constructie".
Hierdoor krijgen werkzoekende freelancers "buiten het circuit" geen eerlijk kans om een opdracht te verwerven t.o.v. freelancers "binnen het circuit".

Of er zou een "wetsvoorstel tot gelijkwaardige aanbesteding" voor freelance opdrachten" moeten komen
Net zoals nu al gebeurd bij via de "europesche aanbestedingsregels" van overheidsprojecten"

Tijd voor de evolutie de bemiddelaar naar koppelaar :-)

Ik heb 1 jaar lang via een doorleencontructie bij ABN AMRO gezeten. Het verschil tussen wat AAB betaalt en ik krijg bedroeg 80 euro. Ik ben gecharmeerd van partijen als www.associates.nl; je betaalt een instapbedrag en ze vragen alleen 2,50 euro voor een bemniddeling. Wat jammer is dat ze een beperkt aantal klanten hebben. Wat goed is, is dat de selectie bij hen goed verloopt. Ze schakelen een screening bureau in om te kijken of je goed bent.
Ik heb geen aandelen of zo in dat soort bedrijven. Het is te gek om los te lopen dat W&S soms hoge marges hanteren.

Ik ben zelf werkzaam als Resourcer bij een softwarebedrijf, wij hebben eigen mensen in dienst en reageren vaak op dezelfde aanvragen als de Freelancer. Ik ben van mening dat grote Multinationals het fenomeen 'hoge tarieven' zelf in stand houden door te werken met preferred suppliers, waardoor er onnodig veel schakels tussen zitten. De kans is namelijk klein dat de preferred supplier de juiste kandidaat heeft. Vaak gaat deze dan shoppen bij andere partijen die vervolgens ook weer gaan shoppen om toch de juiste kandidaat te vinden en hier betaalt een eindklant dan ook voor. Als zij hun aanvraag gewoon open in de markt zouden zetten, komt de juiste kandidaat direct bij de klant terecht, wat hen dan een hoop geld scheelt.

Goed nieuws voor alle SAP Senior Freelance consultants en SAP eind klanten. SAPDirect is een platform voor bovengenoemde twee partijen:
- Eind klanten zoeken SAP Freelancers in systeem
- Aantal groten SAP eind klanten gaan de systeem gebruiken.
SAPDirect heeft een vast laag, transparant fee voor de volgende dienst verlening:
- Bemiddeling
- Contract Management
- Payroll

Eind september gaat het live www.SAPDirect.nl. Als je geen SAP Freelancer bent heeft geen zin om aan te melden.

Er wordt in de reacties nogal afgegeven op de "preferred supplier" constructie.

Vanuit de opdrachtgever bekeken echter, is het veel efficienter om 150 mensen in te huren via 5 preferred suppliers dan 150 freelancers in te moeten huren.

Denk vooral aan de overhead van administratie, onderhandelingen, aantal leveranciers waaraan betaald moet worden etc.

Duidelijk argument PaVaKe maar ik ben benieuwd naar de businesscase om te zien of het klopt.

Er zijn partijen die hebben vaste contracten en voorwaarden voor freelancers om deze druk te verminderen.

Een tussenoplossing is zaken doen met een partij die deze "handeling" transparant verzorgt. Deze partij is als preferred supplier prima scherp te houden. Met transparant bedoel ik een vaste marge of een vast bedrag zoals in het artikel genoemde RulersGroup doet.

Ik ben geen voorstander van regulering zoals ook is voorgesteld. De markt moet zichzelf reguleren en dat gebeurd ook volgens mij. De doorleenmarges zoals de genoemde 80 euro wordt dus betaald door de klant. Het zijn communicerende vaten waar beschikbare tijd, kosten en kwaliteit een rol spelen. De specialist van de preferred supplier versus de freelancer? Gezien naar kwaliteit en kosten kunnen hier verschillen in zitten.

@Dennis

Een businesscase heb ik zo niet, maar vergelijk het verzekeringen.

Als particulier heeft het zijn voordelen alle verzekeringen bij een verzekeraar af te sluiten:
- 1 contactadres / persoon
- alle betalingen naar hetzelfde rekeningnummer enz, 1 correspondentienummer
- vaak korting bij meerdere verzekeringen

Bij preferred suppliers werkt het dito

@PaVaKe

Ik begreep wat je bedoelde. Mijn punt is het volgende: jou argumenten kloppen, je krijgt zelfs vaak nog pakketkortingen! De vraag is of je zo de beste mix van verzekeringen en voorwaarden hebt. Het werkt in ieder ieder geval makkelijker.

Je rechtsbijstandverzekering in hetzelfde pakket als je inboedelverzekering is een minder goede keuze als je het niet eens bent na een diefstal uit je woning.

Voor beide is iets te zeggen en is in specifieke gevallen de beste keuze.

Preferred suppliers is een reductie van partijen waar aandacht aan besteed moet worden. Daarnaast is het reductie van kwaliteit en flexibiliteit die de markt te bieden heeft. Het advies aan grote partijen die om die reden werken met preferred suppliers: voeg een bureau toe zoals RulersGroup om de freelance en specialistenmarkt te vertegenwoordigen! Laat verder de markt z'n werk doen.

"Er wordt in de reacties nogal afgegeven op de "preferred supplier" constructie. Vanuit de opdrachtgever bekeken echter, is het veel efficienter om 150 mensen in te huren via 5 preferred suppliers dan 150 freelancers in te moeten huren. Denk vooral aan de overhead van administratie, onderhandelingen, aantal leveranciers waaraan betaald moet worden etc."

Is wat voor te zeggen dit argument PaVaKe, de overheadzaken. Aan de andere kant heb je al een HRM organisatie in je bedrijf die dit kunstje ook doet voor je eigen personeelsbestand, dus what else is new?

Aan de andere kant vraag ik me dan af wat je HRM afdeling dan de gehele dag mee bezig is? Die afdeling IS toch in het leven geroepen om personeelvraagstukken in je bedrijf aan te pakken en op te lossen.
Misschien een ideeetje voor hestructureing van je HRM-department in een
- interne personeelszaken
- externe personeelszaken
Hierbij kun je denken om een "INTERN freelancers taskforce" op te gaan richten zodat je zelf alles binnen je bedrijf. Dan kun je werken tegen lagere kosten, heb je zelf alles weer in de hand

Mischien heeft het "klassieke dominantie bedrijfsmodel" anno 2009 zijn beste tijd wel gehad en word het eens tijd om te evolureren naar een andere, meer op gelijkwaardigheid en samenwerking gericht "netwerk bedrijfsmodel". Hierbij vervagen starre organisatie structuren en word er meer dymanisch groepen mensen samengevoegd om een bepaalde taak uit te voeren.


"Uiteindelijk worden we toch allemaal free-lancer"
Het is slechts een kwestie van tijd tot de arbeidsmarkt en overheid dit gaat inzien. Meer openheid, Meer dynamiek, Meer samenwerking, Meer menselijke omgang met elkaar, Meer eigen verantwoordelijkheid leren nemen. Meer netwerken, Zelf je eigen prive-werk balans bepalen, Meer je kennis ZELF updaten en minder wachten "tot de baas voor jou het initiatief neemt".
Tsjakka :-)

Ik snap dat geklaag van freelancers niet. Julie laten bedrijven al het werk doen. Terwijl jullie alleen maar je CV sturen en daar vaak nog te dik voor worden betaald. Met name degene die nog niet eens in staat zijn een normaal stukje tekst te schrijven.

Detacheerders stoppen veel tijd en geld in het binnen halen van klanten en dan mogen ze maar 2,50 per uur verdienen?? En ook nog het liefst binnen 5 dagen worden betaald.

Zoek anders gewoon zelf je eindklanten! Dan heb je nergens last van.

Ik begrijp de commotie niet helemaal. Het is goed om het aantal schakels zo klein als mogelijk te houden, daar wordt iedereen beter van. Als ik gebruik maak van een freelancer, ben ik er heel snel achter hoeveel partijen ertussen zitten.
Het probleem is juist de monopolie positie van de echt grote bedrijven en daarnaast binnen de overheid de wijze van aanbesteden.
Het andere probleem is dat veel freelancers niet beseffen welke rollen/activiteiten allemaal komen kijken bij het eigen baas zijn. Dat ze zelf de acquisitie laten liggen en dan dat dus eigenlijk moeten inkopen is hun eigen probleem (en dat heeft dus zijn prijs).

Het enige wat van belang is: de behoeftesteller krijgt de perfecte match en volgens mij maakt het dan niet meer uit hoe die er komt.

Als je het aantal schakels wilt verminderen hoef je maar 1 ding te doen: de aanvraag maar 5 werkdagen geldig laten zijn. Dan kunnen bijna alleen eigen mensen worden aangeboden of ook nog van de bedrijven met een heel erg goed netwerk en dito matchingsproces. Niets aangeboden binnen 5 dagen: kans voorbij.
Een andere optie is om als eindklant de inkoopprijs te dicteren, zeg vergelijkbaar uurtarief interne functie + werkgeverslasten + 50%. Dit laatste werkt altijd en dan kan de overheid gelijk stoppen met het aanbesteden van (ICT) dienstverlening.

Ook hier snijdt het mes aan twee kanten. 9 van de 10 CV's van freelancers die ik wel eens krijg is van uiterst belabberd niveau. En dan hebben we het over mensen met een universitaire opleiding. Dit zijn mensen die bedreven zijn in een technische omgeving maar zichzelf niet kunnen verkopen (verbaal en schriftelijk). Die kunnen dan aankloppen bij bemiddelaars die dan het commerciele werk doen. En daar betaal je gewoon voor!

Dan heb je ook belabberde bemiddelaars die van het internet aanvragen knippen en plakken en hier een aanvraag van maken of gewoon 1-op-1 doorzetten en alle fouten in de aanvragen meekopieren, echt niet te geloven.......

Goede, integere en transparante bemiddelaars of commercieel vaardige en goede kundige freelancers zijn dus schaars. Maar deze jongens kunnen goed voor zichzelf zorgen, zijn daardoor minder afhankelijk van derden en kunnen daarom nog een redelijk tarief vragen, en dat mag. Wat mij betreft mogen deze partijen de markt bedienen. Klanten hebben er wat aan en aanbieders ook. Freelancers die communicatief en commercieel minder vaardig zijn moeten daarom ook geluk hebben bij een eerlijke, transparante bemiddelaar. En die zijn er wel.

De tijd waarin aanbieders 90 euro konden vragen voor een IT schoolverlater puur door schaarste en niet door kwaliteit is hopelijk voorbij. Want dat ging, eerlijk is eerlijk ook nergens meer over, nietwaar?

Ja, "ze kunnen zich niet verkopen" de zzp-ers! Ja, JA!
ja, ze zitten 8-10 uur per dag werken, dan nog marketing en sales doen en zichzelf verder ontwikkelen ook nog eens reisuren etc.
De WS buro's worden vaak zelf benaderd door klanten, en halen van de duizenden beschikbare zzp-ers een paar uit, hups, Forward CV, en nabellen!
Heel moeilijk, een pasgekomen somalier kan het doen!
en dan nog vragen 30-40 E /uur voor de bemiddeling!
Schei toch uit man!

Tho.... Ben het met je eens. je bent van 's morgens voreg tot 's avonds aan de gaang voor de "klant", Tegen tarieven waar je liever niet verder over spreekt... het kan niet anders malaise in het veld iederen moet 10 tot 20% procent inleveren. En intussen vangen ze toch nog grove bemiddelingskosten. (kom je achter als de inhurende chef komt controleren of de gestuurde rekening klopt ). Ze zoeken in allerlei databases op steekwoorden en als de werktitel / jobomschrijving niet in jouw cv staat dan ben je een onbenul. Zelfde met opleidingen staat er in zijn/het lijstje jouw school niet bij ben je ineens een lbo'er of zo terwijl jouw opleiding misschien al wat jaren geleden heel goed mee kan in de vaart der automatisering. Hebben we nog niet eens gesproken over de lay-out. Jouw opmaak is nooit wat ze willen en dat is in hun (bedrijfs)opmaak.. Wil je dat dan maar even doen ( 2 a 3 uur verder): ja het is toch te lang het moet op 2 a 3 a4tjes... Als je alwat langer werkt in deze omgevingen red je dat niet, dan verdwijnt je cv al gelijk in de prullenbak want dat is teveel moeite.

@Moiahh50,

Ik weet niet waar jij al die informatie vandaan hebt gehaald, maar het klinkt mij niet bekend in de oren. Daarnaast is uw eigen taalgebruik/houding ook niet echt professioneel. Het is dan ook niet zo gek dat mensen gewoon over u heen lopen en/of geen zaken met u willen doen.

Een goede/slimme freelancer weet zichzelf te verkopen en zal zich niet laten bedonderen door een willekeurige bemiddelaar. Let gewoon op met wie je zaken doet. Er zijn genoeg partijen die open een eerlijk zaken doen.
In een eerdere post van mij heb ik al drie partijen genoemd met wie je gerust in zee kunt gaan.

Tho,

Dat is momenteel voor veel zzp'ers het geval. Maar vergeet niet dat we uit een tijd komen waar een zzp'er 100 euro per uur kon vragen. Voor iemand die 1600 uren in een jaar maakte (en dat gebeurde) is dat een heleboel geld. Dan mag je best 8-10 uur werken, sales en marketing doen (wat dan, want een taalkundig goed CV hebben ze nog steeds niet) en aan zelfontwikkeling doen. Daar hebben ze zelf voor gekozen, want een zzp'er wil meestal eigen baas zijn en vrijheid hebben. Nou, die krijg je.

Vervelend alleen dat die 100 Euro per uur er niet meer is. En dat sommige bemiddelaars er ook niks van bakken voor het soms belachelijke bemiddelingstarief inderdaad, dat ben ik met je eens.

Feit: Er worden nu gewoon ook hogere en andere eisen gesteld aan een freelancer waarin het aanbod hoger is dan de vraag. Dit is even het moment van de klanten en niet van (soms ook graaiende) freelancers. De meeste freelancers gaan voor vrijheid/onafhankelijkheid icm het grote geld. Dan is het nu gewoon 'Wrong Bet', en klote dat er slechte bemiddelaars zijn. Klote voor eindklanten en aanbieders die niet heiliger moeten zijn dan ze zich voordoen.

Onze consultants werken overigens ook 8-10 uur per dag, krijgen opleidingen en sales/mkt wordt voor ze gedaan! Stuk voor stuk goeie gasten! Ze krijgen overigens best goed betaald, dwz geen 150.000,- op jaar basis bij en uurtarief van 100 euro. U mag zelf kiezen of kniezen!

Klachten? Ga dan solliciteren bij een IT dienstverlener!

@Tho

Hier maak je de klassieke freelance gedachten fout.

Inderdaad het forwarden en selecteren van de zzp'ers is geen veel werk.

De kosten zit hem namelijk in het eerste stuk, jij zegt dat de klanten zelf het bureau bellen. Dat is ook direct het meest kostbare. Zorgen dat een klant weet wie je bent.
Daar zitten de grote inspanningen en kosten achter!! Zorgen dat ze je gaan benaderen..

Mij is sowieso onduidelijk wat de toegevoegde waarde van bemiddelaars is. Ik ben inmiddels 14 jaar zelfstandig ontwerper/ontwikkelaar van embedded elektronica en (real-time) software, en heb al die tijd ruimschoots voldoende opdrachten gekregen door eigen acquisitie en (vooral) door mond-tot-mond reclame. Acquisitie is echt niet mijn favoriete bezigheid, maar het valt zelfs voor een techneut te leren. Als je eenmaal een paar klanten hebt en goed werk levert, gaat het verder vanzelf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-21T11:34:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.