Dit tekort stijgt in 2011 naar 2200 vacatures. Volgens de branchevereniging zijn er in 2011 ongeveer 7500 vacatures voor hoogopgeleide ict'ers. Het aantal mensen dat de arbeidsmarkt betreedt is ongeveer 5300. Dat maakt het verschil van 2200. Het gaat om functies als ict-architect en systeemanalist.
Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: 'Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.'
De branchevereniging schrijft: 'De ontwikkeling van instroomcijfers van studenten voor ict-opleidingen laat een grillig beeld zien. De totale instroom van studenten in het hoger onderwijs daalde in 2010 met bijna 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor (2009). In vergelijking met de jaren vóór 2009 is er echter wel een stijging zichtbaar in de instroom van ict-opleidingen in het hoger onderwijs.' De branchevereniging stelt dat een grotere instroom van studenten in ict-opleidingen nodig is om op middellange termijn over voldoende goed opgeleide ict'ers te beschikken.
ICT-investeringen stijgen
ICT~Office ziet een gematigd positieve ontwikkeling van de Nederlandse ict-sector. Het voorspelt een groei van 2 procent in 2011 tegenover een groei van 1,1 procent in 2010 en een krimp van 5,8 procent in 2009.
De branchevereniging ziet de algemene werkgelegenheid in Nederland vanaf begin januari 2010 gestaag groeien maar stelt dat ondanks dat voorzichtig herstel de werkgelegenheid voor ict'ers nog niet terug is op het niveau van voor de economische crisis eind 2008.
ICT~Marktmonitor
De ICT~Marktmonitor is een jaarlijks overzicht van cijfers over en trends in de ict-markt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Heliview Research. Dat bureau bevraagt de vijfhonderd bedrijven die lid zijn van de branchevereniging, en ict-gebruikers. De informatie wordt aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen.
Reacties
"stelt brancheorganisatie ICT~Office "
Altijd hè, bij dit soort praat, zijn het belanghebbenden die dit zeggen. Komt om de zoveel tijd voorbij: Dan gaan we weer goedkope Indiërs halen, en autochtone programmeurs van 50+ in de WW laten.
Blah, blah, blah. Ga op het dak zitten ICT Office!!!
Jammer dat er vaak alleen gekeken wordt naar 'hoog opgeleid'. Er zijn toch ook veel IT'ers met veel kennis en ervaring. IT theorie is nog wat anders dan het daadwerkelijk in praktijk brengen. Dan komt het toch meestal weer neer op de ervaring.
Dit artikel suggereert een hoger tekort dan er in werkelijkheid is. Ten eerste richt de berichtgeving zich op schoolverlaters, c.q. afstudeerders en, ten tweede, daarmee op gediplomeerden.
Dat MBO opgeleide schoolverlaters competenties tekort komen voor HBO of Universitair niveau vacatures zal zeker waar zijn. Dat geldt echter in belangrijke mate ook voor HBO en Universitair afgestudeerden zelf. Wie net van school komt moet het vak nog leren. Je theoretische basis is wellicht steviger, maar een serieuze autodidact met zes of meer jaar ervaring zit al snel op hetzelfde niveau. Erkende programma’s gericht op het in beeld brengen van competenties zijn niet voor niets gericht op door ERVARING verkregen competenties (EVC Certificaat). Ervaring doe je vooral op in de praktijk. ICT-ers die zich al jaren in de praktijk hebben ontwikkeld en bewezen schat ik eerlijk gezegd gemiddeld hoger in dan de hiervoor genoemde groepen. Daar wordt echter niet naar gekeken en andere artikelen in dit medium ondersteunen dat: de oudere werkzoekende ICT-er heeft grote moeite aan de bak te komen.
Dat tekort valt voorlopig wel mee.
De automatiseringsgids doet er alvast een nul af. Dat lijkt me inderdaad terecht als ik het artikel eens doorlees.
Bij eerdere berichten over tekorten (toen in Amsterdam bij een aantal grote organisaties) hebben we even snel de vacatures geteld op een aantal grote sites. Kwamen toen nog niet eens op 10% van het aantal. Ze zoeken dus niet erg hard.
Er wordt maar weer wat geroepen!
Kortzichtig van de bedrijven. Geef sollicitanten dan de kans om te gaan studeren maar daar gaat teveel tijd in zitten. Alles wordt ook zo specifiek dat er altijd wel iets wat betreft opleiding ontbreekt op een cv.
Maar wat anders: het tekort aan medewerkers met gemiddelde IT kennis, hoe ernstig is dat voor een bedrijf?
En hoeveel van die vacatures zijn van het nivo MBO terwijl ze er een HBO'er voor willen die na een jaar al weer uitgekeken is (maar wel een MBO salaris bieden)?
Zowieso is er zat potentieel te vinden als je je blikveld iets ruimer neemt (vrouwen, allochtonen, 40+) en betere salarissen en opleidingen aanbied.
Simpel sommetje, maar is het daarmee onwaar?
Een opleiding geeft aan wat je denkniveau is. Dat geeft de werkgever een indicatie van je potentieel. Als je geen diploma hebt en je hebt je aantoonbaar bewezen (assessment + ervaring), dan zullen werkgevers zeker dat gokje met je willen wagen.
Verder hecht ik niet zoveel aan voorspellingen. Alles vliegt je zo snel om de oren dat je geen tijd hebt om te voorspellen. Ik voorspel dat alle voorspellingen ernaast zitten! ;x
Marc W. heeft wel een beetje gelijk, er zijn genoeg Autochtone ICT-ers in Nederland, maar ze wonen niet allemaal in de Randstad en dat vinden veel Randstedelijke bedrijven lastig. Er wordt niet ingezien dat de reistijden vanuit Noord en Oost Nederland naar de Randstad soms korter zijn dan de reistijden die de bewoners van de randstad zelf hebben.
Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: 'Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.
Nee, nogal wiedus.
De hoger afgestudeerden zijn, in de hierachise administratieve rompslomp die de meeste ICT bedrijven de nek om doet, als manager weet ik veel gepromoveerd.
De opgedane kennis van het werkelijke vak waar men voor gestudeerd heeft is dan verloren.
De MBO opgeleide met alle kennis en ervaring wordt bij de volgende reorganisatie / bezuiniging door deze zelfde hoog opgeleide opgedoekt.
Jammer genoeg zegt het artikel niets over het type ICT-er: De benodigde kennis, ervaring en vaardigheden, uitgedrukt in gedragskenmerken (oftwel competenties). Daarbij rekening houdend met de drie stromen: Sales, Management en Technisch inhoudelijk...
Het zegt ook niets over de markt waarop geacteerd wordt, enkel iets over de areidsmarkt.
Welke toegevoegde waarde (kwaliteit) komen we op de Nederlandse arbeidsmarkt wanneer (tijd) te kort? Welke prijs (geld) wordt hier global voor betaald? Zijn deze kwaliteiten vanuit buiten Nederland in te zetten of kiezen we ervoor deze arbeidsplaatsen middels Global Sourcing in te vullen? De wereld globaliseerd, hoe verhouden onze nederlandse talenten zich tot die van de rest van de wereld en hoe kunnen we onze talenten global inzetten?
Ik zie veel vacatures voorbij komen in de strekking met kennis van:
Windows Server, SQL, Lotus Notes, AS400, gedegenen kennis van ICT-processen als ook kennis van MS windows infra- en netwerkstructuur, Terminal servers (Citrixfarm), Virtualisatie en clustervorming (VMWare), Oracle en SQL databases, en je bent MSCE gecertificeerd.
Salaris 2500-3200.
Dan vindt men het gek dat een vacature niet opgevuld wordt.
Eeehhh.. Ik dacht dat jullie geen problemen hadden met dat hoogwaardige Indiaase kwaliteits werk ?
Dit artikel schetst prima het probleem van ICT ondernemingen in Nederland. Langzaam maar zeker wordt het vakgebied steeds meer opgeblazen. Werkgevers bieden mooie titels als Managing Consultant, Director, Vice President, Storage Manager, Business Analyst en meer van dat soort Amerikaanse en populaire termen. In ruil vragen ze het topje van de ijsberg, met universitair niveau, meerdere jaren werkervaring en zo jong mogelijk (paradox??), liefst MBA en daarnaast ook nog stapels inhoudelijke certificaten. En in die pool wordt door heel veel bedrijven gevist en dan krijg je inderdaad een tekort. Maar of dat niveau nou echt nodig is? Want het gevaar is dat je universitair vraagt en krijgt en vervolgens MBO/HBO werk biedt. Wat is daar als universitair geschoolde medewerker de uitdaging van?
@Kees:
Zoveel vacatures met die strekking zie ik niet en als ze er zijn is het meestal ook nog eens in de randstad zoals Erik ook al aangaf.
Als we kunnen globaliseren, waarom zoeken de grote organisaties dan niet ook personeel buiten de randstad of nog beter.. plaats je hoofdkantoor eens buiten de randstad.
Veel mensen vinden het helemaal niet prettig om in of rond de randstad te wonen/werken (fileprobleem, huizenprijs, ruimte, drukte, criminaliteit etc. etc.)
Bovendien is personeel buiten de randstad vaak ook goedkoper omdat de huizenprijzen veelal lager liggen en men minder in de file hoeft te staan etc.
Wat een onzin alweer! Van een tekort zou je nu al iets moeten merken en dat is nog steeds niet het geval. Op elke sollicitatie reageren er nog steeds 30+ dus van een tekort is hoe dan ook geen sprake.
Waar het om gaat is stemmingmakerij. Door te roepen dat er een tekort is probeert het bedrijfsleven de overheid te bewegen tot het openzetten van de grenzen zodat buitenlanders hier het werk kunnen komen doen voor een appel en een ei, of ze een mandaat krijgt om het werk naar het buitenland te brengen.
Als we zeggen dat die 100000 hoogopgeleide ICT-ers de afgelopen jaren zelf door het bedrijfsleven bij het oud vuil zijn gezet en dat ze nu dan maar eens moeten kijken in de databanken van het UWV, kijkt het bedrijfsleven stug de andere kant op.
Het enige dat ze willen is goedkoop. Het mag allemaal niets kosten. En de hardwerkende, goedwillende ontslagen 40+ die op de helft van zijn werkzame leven op straat is gezet en de zakken van het bedrijfsleven heeft gevuld, heeft het nakijken. BAH!
Het valt mij de laatste tijd weer op dat bij veel vakatures een hbo-diploma een eis is (het maakt dan weer niet uit in welke richting). Zelfs voor helpdesk en lokale ondersteuning wordt een hbo-diploma gevraagd. Volgens mij zijn dit soort eisen erg overtrokken en komt er geen personeel op af en dus blijven de facatures openstaan.
ICT Office roept al jaren dat er een tekort zou zijn. Maar zelf doet het niets nieuwswaardig om hier iets aan te doen of op z'n minst een poging om te helpen. (bron Computable)
"If you pay peanuts, you get monkeys." Het tekort aan hoger opgeleide technici zal net zo blijvend zijn als het tekort aan Nederlanders die voor 2 euro per dag garnalen willen pellen of ander handwerk doen. Er zullen wel jongeren blijven die uit liefde voor het vak een technische universitaire opleiding gaan volgen, maar als ze zich eerst oriënteren op de te behalen salarissen zullen ze zien dat ze voor het geld betere een opleiding in een andere sector kunnen gaan volgen.
Yoepie!! Er komt weer werk aan voor de 50+ !! (als het al waar is want ze roepen wel vaker wat...........)
dat er een te kort aan IT'ers komt dat is zeker. Of dit een probleem gaat vormen is een tweede. Voor veel IT-functies is HBO-niveau minimaal. Beheerders etc. kunnen zich prima uit de voeten maken met een MBO-diploma en verschillende trainingen (VMware, Windows etc). Jammerlijk genoeg hebben we die straks steeds minder nodig.
Ik snap die focus op jonge ICT-ers niet zo.
Gaat u graag naar een tandarts die net zijn eerste praktijk opent?
Gaat u graag vliegen met een kersverse piloot?
Nee, dan is er op eens een brok aan ervaring gewenst.
Maar in de ICT willen ze altijd heel graag hele jonge krachten en dan afvragen waarom zoveel projecten niet slagen...
@Technicus
Naar welke tandarts wilt u liever? Die ene die net alle laatste nieuwe technieken heeft geleerd, niet routinematig werkt, vol enthousiasme. Of toch die andere?
Voor beide is wat te zeggen, laten we het houden op een goede mix van enthousiasme en ervaring...
Ik snap die focus op jonge ICT'ers heel goed:
Jonge ICT'ers zijn nog dolblij met een relatief laag salaris en een kleine leaseauto. Die geloven nog in de mooie verhalen van de HR afdelingen van detacheringsbedrijven als 'doorlopende cursussen', 'ontplooiingsmogelijkheden', 'uitdagende projecten', 'de medewerker centraal', etc. etc. Jongere mensen hebben geen kinderen en vinden het nog leuk om avonden lang in de eigen tijd met het bedrijf bezig te zijn.
De 'oudere' (30+) heeft al een paar ICT dips meegemaakt, weet ondertussen de mooie woorden op waarde te schatten... Weet dat het gewoon om de uren en de omzet gaat en bij de volgende dip hij/zij gewoon weer een nummer blijkt te zijn. Weet dat er een heel groot verschil zit tussen de gegenereerde omzet en het eigen salaris, etc. etc.
Het maken van een match tussen vraag en aanbod op de ict-arbeidsmarkt wordt steeds moeilijker. De veelzijdigheid aan functies binnen de ICT is groter dan in elk ander vakgebied en voor veel rollen is recente en zeer diverse kennis nodig.
Vaak worden zeer gespecialiseerde, ervaren en hoogopgeleiden gevraagd in vacatures. Men dient ervaring én certificeringen te hebben op veel verschillende gebieden. Verder is de beloning een belangrijk aspect; als gevolg van de druk die is ontstaan op (uur-) tarieven in 2008 en 2009 zijn de salarissen onder druk komen staan. Werkgevers zijn daardoor nóg minder geneigd om oudere werknemers aan te trekken of om actief te investeren in personeel door middel van om- en bijscholing.
Het gevolg van dit alles is dat de vacatures er wel zijn maar dat, zelfs nu, de ideale kandidaat niet wordt gevonden.
De ICT-er van nu dient in ieder geval expertise te hebben op het gebied van techniek, communicatie en business. Dat is een groot verschil met pakweg 10 jaar geleden. Tel daarbij op dat ieder jaar weer nieuwe technologieën en denkwijzen verschijnen én afvallen en je kunt niet anders dan concluderen dat zowel schoolverlaters als werkzoekenden die zichzelf de afgelopen 5-10 jaar niet hebben ontwikkeld al snel oninteressant gevonden worden door werkgevers.
Ben je ICT-professional? Wees je dan bewust van het belang van bijscholing en probeer ervoor te zorgen dat je gespecialiseerd bent en blijft op actuele ICT onderwerpen.
Ik hoop dat meer werkgevers zichzelf zullen gaan realiseren dat als de gewenste kandidaten (op termijn) niet op de arbeidsmarkt te vinden zijn ze zelf ook in actie moeten komen. Als het schaap met vijf poten niet te vinden is kun je er wellicht ook eentje met vier poten inzetten en die ondersteunen met opleidingen of goede begeleiding.
Tenslotte: ik had recent ICT-er aan de telefoon die 15 jaar lang bij dezelfde werkgever hetzelfde werk had gedaan aan hetzelfde verouderde systeem. Nadat hij ontslagen was had hij al 18 maanden geen werk en was ten einde raad. Een opleiding kon hij inmiddels niet meer betalen en voor traineeships kwam hij niet meer in aanmerking vanwege zijn reeds lange carrière. Laat dit je niet overkomen! Wees er als IT-er zeer scherp op dat je interessant blijft voor de arbeidsmarkt, de afgelopen jaren hebben ons immers getoond dat ook een vaste baan bij een grote werkgever geen 100% zekerheid biedt!
Ouwe wijn in een nieuw redactioneel stukje, zeker komkommertijd in aantocht..... Tekorten op de ICT markt... jongeren hebben het gedrag van opdrachtgevers bestudeerd en gaan een andere richting op. Ze hebben ook andere doelstellingen (snel rijk worden en dan de wereld ? zien) als wij ouderen...
Na een kleine 20 jaar in de IT alle bewegingen zolangzamerhand wel gezien cantraal - decentraal - outcoursing - insoursing - jong , snel en dynamisch.
Jij bent niet jong , jij bent niet snel, maar wel altijd de pineut 's nachts / weekend als de tent vast loopt.
Dan ben je ineens het ijzeren geweten van de tent want jij loopt er al zolang en hebt alles al eerder meegemaakt weet beslissingen te nemen etc etc...
Maarja we worden door onze jonge aanstormende recruiters - werkgevers - beleidsmakers niet meer serieus genomen, we lijken teveel op papa /opa thuis en dan kan het wel eens zo zijn dat we het gewoon echt beter weten en kunnen dus een gevaar voor stoel /reputatie en carriere...
Wij komen vanzelf in een ander potje .... wachtgeld .... WW en uiteindelijk Sociale Dienst.
Ik woon in het centrum van de Randstad 60 jaar jong ( en al ruim 40 jaar gewerkt in mechanisering tot automatisering) ben flexibel en toch word ik gewoon gepasseerd en per ongelijk betrapt op d/t verwisseling dus niet geschikt..
Weet dus nu het voorland de Sociale Dienst heeft een contract met de Roteb, dus dat wordt papiertjes prikken of zo voor je uitkering....
Zeker nu met de nwe VVD regering gaan we hier in Nederland Amerikaanse toestanden krijgen.
Iedereen 2 banen tegen het absolute minium en circa 10% van de NL inwoners krijgen de winst en de resterende 90% de lasten en de ellende....
@HK: EVC certficering geldt voor het aantonen van ervaring om een MBO-niveau diploma/certificering te krijgen. Helaas niet voor HBO/WO niveau... ik heb dit recentelijk nog nagevraagd.
@Peter - je slaat de spijker helemaal op zijn kop. Ik heb de verhalen ook zo vaak zien langskomen in de trant van "onze medewerkers zijn ons grootste goed".
15 Jaar ervaring in de ICT hebben (ongewenst) heel erg cynisch gemaakt als ik die HR-motivator-feelgood-commitment-prietpraat weer hoor bij de zoveelste reorganisatie. In mijn achterhoofd denk je ondertussen "jaja, bij de volgende ronde staat mijn naam bovenaan omdat je te oud (lees: te duur) bent".
Bottomline: zorg voor jezelf: er is niemand anders die het voor je doet.
@Jan 12-04-2011
Misschien was je er nog niet van bewust, maar ICT Office is een werkgeverslobby gevuld met bobo's die zich primair beijveren voor de import van goedkope
ICT krachten.
ICT ? Doe jezelf een lol en ga wat anders doen. ICT is verworden van een bedrijfstak waar intelligente mensen op de juiste posities mooie en degelijke producten maken, tot eentje waar grote bergen prutswerk en middelmatigheid de norm is geworden, gemanaged door incompetente blaaskaken.
Elke markt krijgt uiteindelijk wat ie verdient.
aha, weer zon artikel van ICT Office om te rechtvaardigen dat ze nog meer aan nearshoring en offshoring moeten doen omdat er een zogenaamd een 'tekort' aan IT-ers zou zijn..
Het probleem met ICT Office is dat ze alleen de ICT uitzendbranche vertegenwoordigen. In deze sector worden de werknemers al gauw te duur waardoor er een continue vraag naar jong, goedkoop personeel is. Na wat mindere ICT jaren is dit goedkope aanbod een stuk lager waardoor ze graag goedkope krachten willen importeren. Gezien er genoeg oudere werkzoekenden zijn, krijgen ze dit niet zomaar voor elkaar dus gaan ze lobbyen met teksten als "grote tekorten verwacht" en "tekort ict bedreigt economisch herstel".
@JK wat een prachtige volzin.
De zoveelste manier om de essentie van het probleem uit te drukken.
Incompetentie is overigens leeftijd onafhankelijk.
Ik ken heel goede ICT-vaklui van tamelijk jong tot dicht bij het pensioen, maar daarvoor ken ik een veelvoud aan prutsers.
Slechts opgeleid maar vooral beperkt opgeleid.
Als je jezelf systeembeheerder noemd maar niet eens in staat bent een automatisch scriptje te bakken dan moet je niet zeuren als je tot MBO niveau word geclassificeerd.
Zelfde geld voor die lui die afhaken zodra ze wat kommandootjes moeten tiepen ipv een klikklakklaar interface gebruiken (om nog maar te zwijgen van de kunde om elende veroorzaakt door verkeerd klikken op te lossen)
Verder valt het me op dat alle prietpraat kom antoorautomatisering gaat. CDtje in het laatje duwen een draaien maar.
Technische automatisering kom ik nauwlijks tegen (terwijl daar ook een hoop misstanden zijn)
Blij dat ik (voorlopig) niets met al die opgeklopte managers te maken heb.
Jaques slaat de spijker op zijn kop net als zoveel anderen overigens.
Belangrijkste constatering die je keer op keer bij de commentaren tegenkomt is dat er te veel lui dik willen verdienen aan de competentie van de mensen die het werk moeten doen.
Als daar eens een beetje meer evenwicht in zou zitten zou met uitzondering van de snelle jongens iedereen tevreden kunnen zijn.
Over middelmatigheid gesproken ...
http://www.despair.com/med24x30prin.html
ook andere motivator - fun
@Niels: EVC certificering leidt idd niet rechtstreeks tot een HBO/WO diploma (dat staat dan ook niet in mijn reactie), maar kan je wel maximaal 75% vrijstelling bezorgen voor de totale HBO studie. In theorie kan dit betekenen dat je alleen nog je afstudeerscriptie hoeft te maken voor je bachelor. Dat is toch interessant.
"Het voorspelt een groei van 2 procent in 2011 tegenover een groei van 1,1 procent in 2010 en een krimp van 5,8 procent in 2010."
@HK: okay. dat is mij NIET verteld toen ik de vraag voorgelegd had! Weer wat wijzer! Dan is dat voor mij eenerg praktische oplossing om HBO-niveau te behalen.