Medewerkers krijgen gedwongen ander werk

Sogeti schoolt 40 bankzitters om tot tester

Ict-dienstverlener Sogeti heeft veertig bankzitters met uiteenlopende functies overgeplaatst naar de divisie Software Control. Zij gaan daar aan de slag als tester. De veertig zijn geselecteerd op de tijd die zij al op de bank zitten en hun affiniteit met het testvak. Sogeti weet nog niet of de overplaatsing permanent of tijdelijk is.

De maatregel wordt bedrijfsbreed bij Sogeti doorgevoerd en sluit volgens woordvoerder Jolanda Peek aan op de toenemende vraag naar testers. ‘Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wij hebben gekeken naar onze bankzitters en kozen voor personen die makkelijk om te scholen zijn op basis van het cv of die affiniteit met testen hebben. Of de overstap tijdelijk of permanent is hangt af van de ontwikkeling en ambities van de betrokken personen.' Of de overstap verplicht is, wil Peek niet zeggen. ‘Wat is verplicht? Als ze het niet willen, worden ze niet ontslagen.'

Terugkeer

Sogeti sluit een terugkeer van de betrokkenen naar hun oude divisie niet uit, maar Peek wil daar geen harde uitspraken over doen. Betrokkenen melden Computable dat de maatregel een permanent karakter heeft, waarbij mensen formeel worden overgeplaatst. Zij krijgen te maken met een andere unit en een andere unitmanager en krijgen een opleiding van drie weken. Zodra zij als tester worden ingezet, bepaalt de divisie Software Control wanneer de medewerker weer wordt vrijgegeven voor andere werkzaamheden. De vraag naar testers is groot, waardoor betrokkenen het gevoel hebben dat zij een permanente overstap maken.

Onder de overgeplaatsten bevinden zich SAP-consultants, software engineers, implementatiespecialisten en projectleiders. Sommigen van hen zien de overstap als een stap terug in hun carrière. Een betrokkene meldt dat er afspraken zijn gemaakt over een terugkeer naar de oude divisie wanneer het aantal bankzitters onder de honderd komt. Sogeti wil dit bevestigen noch ontkennen. ‘Dit is de afgelopen drie jaar niet meer voorgekomen, dus ik zie het somber in', zegt een betrokkene. ‘Ik wil er verder niet zo veel meer over kwijt, omdat dit mij mijn baan kan kosten. Voor wat die nog waard is.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En hoe gemotiveerd zijn die nieuwe 'testers' dan? Het klinkt mij alsof ze een gedwongen carrièrestap moeten maken. Zit een klant op zo iemand te wachten? En wat straalt dit uit naar de rest van de organisatie?

Als je stilzit wordt je maar tester, dan breng je nog iets op..

Slim, beter ingezet dan niet declarabel. Ik weet niet of het een fijn signaal naar professionals is. "Je kunt nog altijd tester worden...". Verder motiveert dat een bankzitter deels of niet, een echte goeie zou nl. allang gespot zijn of zelf overgestapt.

Frank, ik weet niet precies wat de taak van een tester inhoud, maar als het vak onbelangrijk of minderwaardig was dan zouden er niet zo veel mensen hun brood mee verdienen.

Ik ben het met Frank eens. Ikzelf zou er in elk geval voor tekenen.
Daarnaast is het m.i. beter dan werken op een help-en/of servicedesk (op zich zijn daat wel mensen nodig, maar toch..). Juist op die plek loop je kans om flink beneden je niveau te werken èn er "te lang" te zitten waardoor je minder aantrekkelijk woordt voor potentiële werk- en opdrachtgevers voor een functie van bv systeembeheerder...
En tja, soms worden opleidingen opnieuw ingeschaald, zodat bv MCSE/MCITP als MBO + worden aangemerkt, waar dat enkele jaren geleden vaker nog HBO was. Hoewel die discussie al in de periode van NT 4.0 al gaande was. Dat leidt bij mij tot de vraag of dat ook zal gebeuren voor de opleiding tot test engineer.

Is de vraag naar testers bij Sogeti soms zo groot door de uibesteding van het werk aan India?

Of is dat juist de reden dat er zoveel mensen op de bank zitten?

Raar dat ik dit nieuws via Computable moet vernemen.

Op zich is de maatregel goed te begrijpen, alleen is de communicatie erover weer om te huilen. Het lijkt erop dat Sogeti dit onder de pet wil(de) houden. Nu moet ik het nota bene weer via de media vernemen.

Ik begreep een jaar geleden al van een manager daar dat dit gebeurt bij Sogeti. Destijds werden sommige bankzitters vriendelijk doch dringend verzocht zich te verdiepen in het testen (lees: overgeplaatst).

Inderdaad kwalijke zaak om dit weer extern te moeten horen. Waarschijnlijk niet zonder reden.
@Pascal, testen is niet minder nuttig werk, maar je kunt je denk ik wel voorstellen dat een beheerder of ontwikkelaar of manager zich niet prettig voelt in zo'n positie.

Beter ingezet dan niet declarabel is zeker slim, maar op de lange termijn niet als dat ten koste van de wensen van de medewerker gaat. Ik ben misschien wat te cynisch hierover ondertussen, maar ik lees het meer als een verkapte aansporing tot het nemen van ontslag. Zo te zien is dat cynisme ook breder terug te vinden ondertussen.
De redenatie dat mensen weer terug mogen naar hun originele carrierepad als het aantal beschikbare aantal professionals onder de 100 valt komt ook neer op wanneer pinksteren en pasen op één dag vallen.

Zeer jammer ook van de communicatie ja. Dat ze dat nou nog steeds niet hebben geleerd.

Aan iedereen die zegt dat hier niet over gecommuniceerd is: alle Software Control medewerkers hebben hier bericht over gehad.

Voor zover ik weet: als je op de bank zit, is het je taak om je best te doen voor een inzet. Is jouw expertise op dat moment wat minder gewild, dan zul je iets anders moeten gaan doen, waardoor je wél inzetbaar bent. Niks vreemds dus...

Hoezo niet intern gecommuniceerd? Onlangs kregen we (in ieder geval binnen SC) hier een mail over. Hebben de andere divisies daar geen communicatie over ontvangen?

Inhoudelijk: goede zaak voor Sogeti. Ik vertrouw erop dat Sogeti haar medewerkers die het testvak uiteindelijk niets vinden correct zal behandelen bij het terugkeren naar hun eigen vakgebied. Uiteraard is e.e.a. wel afhankelijk van de marktontwikkelingen, maar op dit moment vind ik dit getuigen van flexibiliteit, durf en inzicht. Zowel van Sogeti en zéker van de medewerkers die hier vrijwillig mee ingestemd hebben.

Die bankzitters moeten ook niet zeuren over hun baan. Die waren waarschijnlijk hartstikke blij dat ze iedere maand salaris kregen zonder een vinger uit te hoeven steken.

Wel vervelend voor ze dat ze nu weer moeten werken voor hun geld.

Ze hadden ook gewoon een andere baan kunnen zoeken natuurlijk, ipv op de bank te gaan zitten met hun handje uitgestoken. Wat dat betreft zijn het toch al een bepaalde slag mensen met weinig motivatie en visie blijkbaar.

@Chillout : mooi dat in ieder geval de ontvangende divisie hier wel bericht over heeft gehad. Helaas heeft het nieuws de andere divisies (de mensen die mogelijk moeten switchen) nog niet officieel bereikt. Dat blijft toch kwalijk.

Je hebt ook gelijk dat je van mensen die op de bank zitten verwacht mag worden dat ze proberen een inzet te regelen. Dit is echter nooit geschetst in de vorm van een ander carrierepad kiezen. Je kunt jezelf ook inzetbaarder maken door je eigen expertise uit te breiden, stappen te maken in het gebied waar je graag in wilt werken.

Laat ik het nog ietsje anders zeggen: de maatregel zelf is op zich goed, mensen omscholen naar expertises waar vraag naar is. Je kunt die mensen aanbieden en sommigen doen het ook vrijwillig. In bovenstaand bericht wordt echter geschetst dat dit niet vrijwillig is en dan nog is het op de korte termijn misschien goed voor de omzet, maar op de lange termijn verlies je er in ieder geval medewerkers door en mogelijk zelfs klanten, omdat je niet gemotiveerde mensen (onder dwang) bij ze hebt ingezet.

@medewerker SC en Anoniempje; binnen IS is dit ook gecommuniceerd.

Ik neem aan, dat bankzitters van tijd tot tijd met hun manager spreken, wat ze kunnen doen om aan een nieuwe opdracht te komen (helpen met offertes, niet-declarabele hand en spandiensten verlenen op lopende opdrachten, bijscholing e.d.). Daarin zou dan ook GEVRAAGD kunnen worden aan een bankzitter of hij/zij belangstelling heeft voor het testvak. Het lijkt nu vooral een eenrichtingsverkeer actie te zijn.

Lastig hoe hier mee om te gaan als medewerker lijkt me. Ontwikkelaar zijnde, zou ik zelf er voor kiezen om het bedrijf te verlaten...( ik kan me niet voorstellen dat iemand van de een op de andere dag tester wil worden).. en te kiezen voor een baan buiten de detachering....Ben je meteen van dat urenfetisjisme verlost).

Op een 'terugkeer' op je oude stek zou ik niet hopen. Dat wordt allemaal gezegd om je over de streep te trekken.

@medewerker SC: "Zowel van Sogeti en zéker van de medewerkers die hier vrijwillig mee ingestemd hebben."

Laat me raden binnen de divisie SC is het gecommuniceerd als een succes? Binnen mijn divise is niets gecommuniceerd en er is absoluut geen sprake van vrijwillige instemming. Je gaat testen of wordt ontslagen. Maar ontslaan doet Sogeti niet, dit wordt verkocht als een wederzijdse opzegging.

Nogmaals ik snap de maatregelen. De wijze waarop het gecommuniceerd wordt is werkelijk dramatisch en jaagt iedereen in het harnas.

Zit je als medewerker vorige week nog een persoonlijk ontwikkelingsplan te bespreken met je unitmanager, krijg je vandaag te horen dat je mag gaan testen. Tot zover het sociale imago waarmee het zich profileert.

@chillout + medewerker SC: Er zijn buiten SC nog meer divisies en die hebben niets gehoord. Jammer, gemiste kans want dan was er zeker meer begrip geweest.

@Zucht: Bankzitten is de 1e week leuk, 2e week aardig en daarna gaat de lol er hard af. Niemand zit voor zijn plezier op de bank.
Bij mijn weten (interne info) heeft niemand van die 40 medewerkers een keus gehad anders dan zelf ontslag te nemen nadat ze het werden medegedeeld. Dus aan deze actie is helemaal niets vrijwiligs aan.

@anoniempje:helemaal mee eens, de maatregel is goed maar niet zoals deze is toegepast door Sogeti. zou prettig geweest zijn als men dit op tijd aan de betreffende medewerkers gevraagd hadden in plaats van een overval te plegen. Of je dan nog een keus hebt...NOT.

Ik vraag me dan ook af hoeveel van deze 40 mensen er over een half jaar nog in dienst zijn en indien dat zo is of ze dan nog steeds veel plezier beleven aan hun werkgever.
Daarnaast is het niet fair dat mensen die net 2 of 3 maanden op de bank zitten hier al voor in aanmerking komen. Sales heeft m.i. te veel de oogkleppen op en kan niet goed inspelen op de vraag in de markt en/of spreekt met de verkeerde personen waardoor ze geen mensen kunnen plaatsen voor de specifieke vakgebieden. De oplossing om alles maar door te schuiven naar SC is op deze manier wel heel makkelijk.

reactie verwijderd. ook sluikreclames zijn niet toegestaan.

Omscholen OK, maar dan wel op vrijwillige basis.
@Zucht: enig idee hoe het is om 'op de bank te zitten' en toch iedere maand salaris te krijgen? is het niet de verantwoordelijkheid van de werkgever om de medewerkers aan het werk te houden?
Als je niet meedoet, wordt je vriendelijk verzocht een functie elders te aanvaarden...

@Binnenkort ex-Sogeti 3: bevuil jij altijd het nest waar je vandaan komt?

on topic: een hoop gebash op deze maatregel, maar niemand die beseft dat dit al veel vaker heeft plaats gevonden? Testen en alles wat er mee te maken heeft, is al lange tijd een van de meest gevraagde competenties, Sogeti behoort tot de top in dit werkveld.

Wat is er raar aan het inzetbaar maken van mensen die op de bank zitten? Het gaat niet om dwang, een vriend van me is eerder al een keer aangeboden om te gaan testen, maar weigerde dit: hij werkt nog steeds met plezier bij Sogeti. Volgens mij een hoop mensen die graag bashen en verkeerde aannames doen hier...

Het sociale imago van Sogeti kan op de schop. Dat is mijns inziens altijd al een reclame stunt geweest. Sogeti geeft trouwe medewerkers geen of bijna geen salaris erbij. Mocht je dan een keer op de bank komen wordt je gedwongen om werk te gaan verrichten buiten je interesse en expertisegebied. Waarom worden er niet gewoon mensen ontslagen?

Toch weer leuk om te vernemen dat de schuld van het bankzitten weer bij de bankzitters wordt gelegd en dat ze elke maand hun salaris ontvangen zonder daar ook maar iets voor hoeven te doen. Alsof het profiteurs zijn in plaats van professionals. Zolang je op opdracht zit ben je de gevierde man of vrouw, en haal jij het geld binnen voor de “ kantoor” werknemers, maar owee als je beschikbaar komt, dan is er herrie in de tent. Opeens kost je geld, en dat terwijl de kantoorwerknemers altijd geld kosten, maar daar hoor je niemand over. Ooit is nagedacht dat de het accountmanagent, fieldmanagement of hoe ze ook mogen heten, hun werk juist niet goed doen. Niet instaat zijn om geschikte opdrachten uit de markt te halen? In goede tijden hoeven ze alleen maar de opdrachten uit hun mailbox te vissen. In mindere tijden moeten ze echt aan het werk, naar de klant toe, de markt in…..Tja, opeens worden de meeste toch wel met hun eigen incompetentie geconfronteerd. En dat is pijnlijk, heel pijnlijk. De bankzitter is dan de perfecte afleiding….En wordt er vinger gewezen. De bankzitter zit op de bank omdat die niet goed genoeg is voor de markt…Tja, in de meeste gevallen was een om of bijscholingscursus voor het accountmanagent een betere investering geweest.

Wat is er mis aan het vak tester? Van een tester wordt meer invoelingsvermogen verwacht als van een ontwikkelaar. Daarnaast is goed testen een zeer complexe bezigheid. Dit ademt naar mentaliteit van jaren 80 en 90, waarbij de ICT zich een zeer slechte dienst bewezen door ongeteste systemen op te leveren die vaak in de praktijk veel problemen opleverden.

Jammer dat er zo met medewerkers wordt omgesprongen. Ik vind het toch een verkapte manier van mensen ontslaan en ik ben blij dat ik net op tijd weg ben, want ik was hier waarschijnlijk ook voor 'gevraagd.'

Er werken haast meer accountmanagers bij Sogeti dan dat er inzetbare specialisten rondlopen.
Wat mij betreft is de werkgever voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor de inzet van de medewerkers. Verder lijken me de marges groot genoeg om bankzitters ook in dienst te kunnen houden.
Verder is verplichte carrierekeuze, in dit geval omscholing naar tester, geen goede zaak.
Sogeti behoort gemotiveerde professionals te leveren, dar betaald de klant immers voor. Ik vraag me af of je die op deze manier kunt leveren....

Bah, ik herinner mij de kickoff van afgelopen januari nog waarin deCEO van Sogeti opriep om kritiek vooral te uiten, zodat we daar met z'n allen van konden leren. En dat we allemaal zo trots konden zijn op dit bedrijf.

Vandaag de dag schaam ik mij ervoor nog voor Sogeti te werken. Hoe vaak is er al gezegd dat de interne communicatie beter moest? En nog steeds heeft Versteeg er niets van geleerd! Ze prutsen daar maar wat aan in Vianen.

N.B. Reactie aangepast omdat deze teveel inspeelde op personen.

Wat jammer dat er zoveel alleen maar negatieve reacties zijn. Natuurlijk begrijp ik de reserves wel. Maar als iemand die zelf al bij herhaling geswitched is en telkens na een paar jaar hard werken weer op het oude niveau is terug gekeerd en doorgegroeid naar een hoger niveau zelfs(maar wel op een ander gebied), wil ik maar zeggen: iedereen heeft meestal meer kwaliteiten dan hij/zij al weet. Het is zo verbluffend en verrijkend als je ontdekt dat je in iets anders ook hartstikke goed kan zijn. Een goede tester kan zoveel onlogische en foute zaken in een vroeg stadium uit processen of software halen. Dat heb ik aan den lijve ervaren bij gebrek aan goeie testers! En goeie testers worden er op het moment dat er weer ontwikkelaars of PM's nodig zijn echt wel uitgehaald!
Succes allemaal!

Vraag me af hoeveel van bovenstaande reacties van testers afkomstig zijn. Het zou een aardig testje zijn om beroepsgroepen en hun gedrag te leren kennen! (dit losstaand van de boodschap die Computable hier presenteert?)

@ Zucht: je weet helemaal niet waar je over praat. Als je hier alleen maar bent om lukraak onzin te verkopen dan moet je gewoon je mond houden!!!

NIEMAND zit graag op de bank!

Ook ik niet. Ik ben dus een van die overgeplaatsten en zie dit niet echt als negatief. Natuurlijk wil ik liever in mijn eigen vakgebied blijven maar het was bekend dat dat een keer zou ophouden. Ik was me al een tijdje aan het oriënteren op een ander specialisme en testen heeft verre van mijn voorkeur maar toch is dit beter dan op de bank blijven zitten. Ik zie wel wat he me brengt anders keer ik gewoon weer terug naar mijn oude divisie en kijk ik daar verder wat de alternatieven zijn...

@bankzitter En jij denkt dat je dan nog zo makkelijk terug kan?

Ik geef toe dat de interne communicatie bij sogeti niet altijd fantastisch is maar dit bericht had ik al ruim een week geleden in m'n mailbox, dus de kritiek is hier wel wat onterecht...

Ondanks dat marktomstandigheden je als bankzitter kunnen dwingen tot het moeten accepteren van opdrachten die wat minder bij je passen, ben ik van mening dat het eenzijdig besluiten tot omscholen van medewerkers naar een andere functie korte-termijnpolitiek is. Ik lees in het artikel zaken als 'Sogeti heeft ..overgeplaatst' en 'Sogeti sluit... niet uit dat..'. Echter, wat de medewerkers zelf willen komt niet in het artikel voor. Ik ben blij dat ik werk bij een bedrijf waar de medewerker nog echt centraal staat en dit soort problematiek in een dialoog wordt opgelost.

Mensen kom op nou. Werd zeker tijd dat de naam Sogeti weer eens in het nieuws komt. Dit is toch allemaal non-nieuws!!!

Zucht. Ook een manier om als bedrijf in het nieuws te komen. Schokkend: Sogeti plukt 40 mensen van de bank om om te scholen. Na ja, zijn ze in ieder geval uitgerust... ;-)

Geen wonder dat ze geen testers kunnen aannemen bij Sogeti, hun human resource klopt ook al niet. Wie wil er nu een 'intelligentietest' doen bij een sollicitatiegesprek? Misschien toont dit wel de onbekwammheid aan van degene die moeten interviewen. Tenminste dat is mijn ervaring.

Van een interne medewerker begreep ik dat de OR hierin niet gehoord en gekend is. Dat vond de OR vervelend, maar ze begrijpen het wel. Met zulke instanties heb je geen vijanden nodig...

Sogeti is dus toch gewoon een testclub. Hoe staat het met die overname van Uphantis en het binnenhalen van SAP-kennis? Mogen die SAP'pers ook gaan testen?

Ik begrijp de maatregel op zich wel. Op de bank zitten is ook maar stilzitten. Gezien de vele reacties verdient de communicatie niet de schoonheidsprijs.

Het maakt het ict-vak niet mooier of beter.
Naast alle berichten van een schaartse, de massa-ontslagen tijdens de recessie werken de bewindvoerders niet mee aan een beter imago van de ict.

Zolang er geen CAO is, kan Sogeti doen en laten wat het wil. Zoals ik al vaker heb aangegeven is Sogeti een middelmatig bedrijf. Jammer dat de klanten dit niet altijd doorhebben. Wat moet je met 40 testers waarvan een deel ongemotiveerd is en geen ervaring heeft met testen? Die mag de klant gaan opleiden. De persoon die de overstap maakt, krijgt een LOI-cursus van Sogeti met een waarde van 0,0. Overigens heeft Sogeti dit ook in 2008 geflikt. En mensen die niet willen, worden onder druk gezet met uiteindelijk de wederzijdse opzegging tot gevolg. Echt iets om trots op te zijn als bedrijf.

Communicatie was er niet bij ebs, mogelijk alleen het management.
Er was zeker geen keus, het was een medeling, dat is wat mij woest maakt.
Sogeti is arrogant en heeft een onterecht positief beeld in de markt.
Goeie investering om uphantis over te nemen, hoeveel werken er nog? En hoeveel gaan dat er zijn na dit nieuws?
Ook de collegas die niet direct worden getroffen (dus momenteel zijn ingezet) vinden hier wel degelijk iets van...
Sales haal de juiste vraag op! Daar ligt het probleem.
De slachtoffers die naar sc gaan kunnen echt wel wat...
Als sogeti maar half zou zijn wat ze propageren, dan zou ik blijven..... Helaas!
Het zegt ook iets over het testvak, iedereen kan het....

Sogeti directie doet wat zij wil. Er is zelden overleg met OR of achterban. Slechts achteraf worden zij geïnformeerd. Niet dat het veel zal uitmaken want het zijn een stelletje makke schapen.

Zoals gewoonlijk worden bij SG geen collectieve ontslagen gegeven , maar worden mensen "gemotiveerd" om zelf te vertrekken. Het begint al aardig op te ruimen.

Met 3 Unix collega's mag ik ook gaan testen. LPIC 1, 2 en 3 behaald, maar geen relatiemanager is in staat om een fatsoenlijke opdracht voor me te vinden, dus nu kan ik Tmap doen. Dat betekend dat zo'n 10% van alle Unix mannen worden omgeschoold.

@mensen die negatief doen over klagende medewerkers en dat zij wel wat gehoord hebben. Onderstaand is de gemiddelde manier waarop het bij de betreffende medewerkers terecht is gekomen en dat is wat telt. Dat SC het dan juist wel eerder te horen heeft gekregen maakt de manier waarop de getroffen medewerkers het te horen hebben gekregen alleen nog maar erger.

Als het jou als medewerker betreft en je hoort het een dag (of met weekend er tussen) van te voren. Nog niet eens in een face-to-face gesprek maar gewoon laf via een telefoontje en dat nog eens op een manier van "je bent overgeplaatst..." dan vind ik dit zeker communicatie om van te huilen. De manier van communiceren is binnen Sogeti inderdaad echt op een niveau om je voor te schamen. Het is niet eens zo dat het alleen maar medewerkers zijn die al 6 mnd of langer op de bank zitten of die echt duidelijke problemen hebben. Die wil SC namelijk ook niet hebben zoals ze zelf aangeven.

De meeste negatieve reacties slaan dus daarop en niet over testen in het algemeen, wat inderdaad een nuttige expertise en bijdrage is van het ICT vak. Besef dat wel even goed, je moet de zaak en reacties wel goed lezen. Door de manier waarop dit nu gebeurt betalen nu wellicht wel de verkeerde mensen de rekening, mensen die midden in de crisis net wel ingezet waren en nu toevallig even niet.

Het is heel simpel:
Software Control wil graag groeien op het gebied van wat zwaardere professionals en heeft de keuze om gemotiveerde mensen "uit de markt" te halen (lees: sollicitatietraject, entreetest, betere voorwaarden dan hun huidige job) of goeie mensen die al binnen Sogeti zijn en binnen hun huidige vakgebied, op dit moment en buiten eigen schuld minder makkelijk inzetbaar zijn.
De eerste optie is veeeeel duurder, de tweede optie is economisch verantwoord en voor de mensen die er zelf graag iets van willen maken perfect.
Komt er een opdracht voorbij in hun oude vakgebied dan is en blijft dit altijd mogelijk!!!
En idd, wie het er niet mee eens is en graag langdurig op de bank blijft zitten .......

Geen zin in omscholing? Dan kom je uiteindelijk in de WW en wat moet je dan?.... Je raadt het al, juist: omscholen, want ook thuis op de bank zitten leidt daar uiteindelijk toe als er geen werk in je eigen vakgebied is. Waarom zou dat voor een werkgever die jouw uitkering in de vorm van salaris betaalt, anders moeten zijn? Mijn idee: samen verantwoordelijkheid nemen indien de omstandigheden daarom vragen.

@Realist: mits ik dat dan nog wil, dan hoop ik van wel. Dat is in ieder geval inmiddels wel al toegezegd.

Ik vind het erg jammer dat Sogeti op deze manier in het nieuws komt. Ik ervaar Sogeti als een zeer sociaal bedrijf die haar werknemers serieus neemt. Natuurlijk moet je tijdens moeilijke tijden moeilijke beslissingen nemen en gaat het salaris minder of niet omhoog. Maar Sogeti is wel een van de weinigen die geen ontslagronde heeft gehad. En dat kun je maar van weinig bedrijven zeggen.

Natuurlijk is het voor een ieder binnen de 40 een ander verhaal. Maar persoonlijk ben ik er zeer blij mee en kan ik weer lekker aan het werk. Mijn expertise kan ik ook goed gebruiken in het testvak. Ik wordt er dus alleen maar beter van en ben dus blij dat Sogeti dit besluit heeft genomen.

@"Ex uphantis en nu ook snel ex sogeti"

Medewerkers met zo'n instelling maken bedrijven van binnenuit kapot. Uiteraard verdient de manier van communiceren absoluut niet de schoonheidsprijs en kan ik me jouw frustraties erg goed voorstellen, maar om het vakgebied van jouw collega's zo te schofferen is stuitend. Het zegt alles over jouw instelling en wellicht ook wel de reden van niet-inzetbaarheid...

Ik hoop oprecht dat de andere overstappers hun toegevoegde waarde in het QA gebied gaan waarmaken en daarmee hun bedrijf (en daarmee ook de andere collega's) een grote dienst gaan bewijzen. In een periode van crisis heeft Sogeti baangarantie beloofd en waargemaakt, tijd om wat terug te doen!

Sogeti is een commercieel bedrijf, dat wil nog steeds zeggen dat het geld wil verdienen en bij voorkeur veel winst wil behalen. En als dat onvoldoende lukt, moeten de knuffelmuur en pluche beesten de kast in en moet je maatregelen nemen......met medewerkers ja.
Zoals Jan Dijkgraaf het mooi verwoord heeft 'het is een zakelijk relatie' en als het je niet bevalt, maak je het uit en zoek je een nieuwe liefde.
Dus verdient dit de schoonheidsprijs? Nee. Zijn de kansen op werkgever van het jaar 2012 verkleind? Vast. Is dit een rationele en zakelijke beslissing. Yep. Ergo: jammer dat het moet, maar hulde.

Communicatie binnen Sogeti is een drama. Gelukkig heeft de directie wel al aangekondigd dat er dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen eindejaars uitkering zal zijn. Komt dat in elk geval niet als een verrassing....

@sogetist
quote:
Het zegt alles over jouw instelling en wellicht ook wel de reden van niet-inzetbaarheid

Vind je zo'n opmerking dan wel kunnen ?

Ja, eigenlijk wel.

Het enige dat ik aangeeft is dat de reactie van deze persoon alles zegt over zijn instelling (lijkt me niet heel gek) en voeg daaraan toe dat ik het niet ondenkbaar acht dat een persoon die op deze negatieve manier over de dienstverlening van zijn eigen bedrijf denkt en praat dit ook uitstraalt op klanten die hem/haar daardoor niet willen inhuren...

Het eerste is een constatering, het tweede een aanname.

Na nog wat meer informatie van een medewerker (ik lijk wel Peter R de Vries) begrijp ik het volgende:

Er is geselecteerd op de tijd die op de bank gezeten is en op affiniteit met testen. Als beide criteria positief moesten zijn, dan kun je het zien als een verbreding van je kennis en een flexibele manier van omgaan met omstandigheden. Als het ook alleen kan op basis van de tijd op de bank, dan vrees ik demotivatie. Een bakker wordt ook niet zomaar slager, maar affiniteit is bijvoorbeeld saucijzenbroodjes maken.

Qua communicatie: Hier is zeker een terecht punt van kritiek: De OR is zelfs niet van te voren gehoord en in kennis gesteld door de directie. Pas toen er al kritiek kwam vanuit deze site en wellicht door interne vragen is er snel een bericht op de intrasite gezet. Toen pas wist het hele bedrijf wat er gebeurde. Of die 40 man vanuit 1 divisie komt is onbekend.

Wat mij ook opvalt: Sogeti valt onder CAP, net op dit moment komt het annual report over 2010 uit, is dit toeval, of heeft een directie nog snel een reddingsaktie uitgevoerd om Parijs tevreden te stellen dat het nu echt onder controle komt? In dat geval mag je de directie van Sogeti dankbaar zijn. Parijs was er waarschijnlijk harder mee omgegaan.

Tot slot: als je het echt niet bevalt, dan houdt niemand je vast, maar je mag van een werkgever aktie verwachten, omdat anders een heel bedrijf er onder lijdt. Misschien niet wat een werknemer wilt, maar maanden op de bank zitten wil een werkgever én een werknemer niet. Het blijft per slot van rekening een via Parijs beursgenoteerd bedrijf.

@Sogetist
Ik denk dus van niet
Het eerste is jouw persoonlijke visie.
Het tweede is niet meer dan een stigma.

Wij zijn blij dat we niet elkaars collega zijn.

De markt voor ICT-ers is momenteel voldoende aangetrokken, maar op één of andere manier weet Sogeti niet net als haar concurrenten vraag en aanbod te combineren. Hebben zij niet de juiste professionals in dienst of ligt het aan de prestaties van het sales apparaat? Als ik lees dat 40 personen worden omgeschoold dan zal het wel het laatste zijn.

Sogeti staat bekend als een betrouwbare testpartij. Dat is precies waar een deel van het probleem zich manifesteert. Sogeti probeert zich te profileren op meerdere gebieden neemt daar competenties voor aan, bijvoorbeeld SAP middels de overname van Uphantis, maar weet dit niet aan de markt te verkopen. Dit ligt echt niet aan de aangenomen competenties. Zou het dan toch het sales apparaat zijn?

Over het bovenstaande kun je twisten, maar het volgende weet ik zeker.

Zodra iedere bankzitter bij Sogeti buiten de deur gaat solliciteren hebben zij binnen enkele weken een nieuwe passende opdracht.

"Er is geselecteerd op de tijd die op de bank gezeten is en op affiniteit met testen"

Vreemd.
Ik ben zelf een van de mensen die moet gaan.
Maar affiniteit met testen heb ik niet en nooit gehad ook.
Op zich begrijp ik best dat er wat moet gebeuren, maar ik ben vooral diep en diep teleurgesteld over de manier waarop het is gegaan. Jaren werkervaring is ineens nutteloos en ik heb heel erg het gevoel dat ons het ene wordt gezegd en in communicatie toch even wat anders.
Het meest erge voor mij is dat er geen enkele ruimte is gelaten voor een persoonlijk verhaal voordat de beslissing is genomen.
Ook het getal van 100 bankzitters is ons hard genoemd, maar ik kan me niet herinneren dat het ooit zo laag is geweest.
Sterker nog een gezond bedrijf zou 5% moeten hebben op de bank (liefst wel kort natuurlijk) en dan heb je het over meer dan 150 mensen.

Sogeti, veel lachen en grote verhalen over kansen en groei. Falend management zonder visie. Meeste 45 jaar en ouder die elkaar schouderklopje geven en naar buiten wijzen als het mis gaat. Clubje dat zichzelf in stand houdt, enkeling daargelaten. Als je geen aandacht schenkt aan signalen over zaken die niet goed gaan, en maar blijft lachen en schouderklopje uitdelen, en luisteren naar al die kansen en offertes dan ontdek je hoe diep de doodlopende staat is.....
Blij dat ik weg ben bij die kortzichtige bmw'ers. Keep on smiling, de crisis duurt nog ff.

Je zult maar als tester bij Sogeti op de bank zitten, ben je dan echt een kneusje?

@willem: 'Je zult maar als tester bij Sogeti op de bank zitten, ben je dan echt een kneusje?'

Nee hoor dan wordt je (unit)manager.

Laten we alsjeblieft blijven relativeren. De maatregel is volkomen op zijn plaats. Ik vind het heel sjiek om je medewerkers niet te ontslaan in deze moeilijke tijden. Sogeti is en blijft een commercieel bedrijf. Hoe je de boodschap overbrengt aan je medewerkers, het is echt nooit goed. Maar helemaal geen boodschap of een deel van je medewerkers op de hoogte stellen, is dat nu wel zo handig?

vandaag weer een nieuw gerucht gehoord: de sogeti divisies SC (!), SOL en DAS schijnen te hoge overheadkosten te hebben en mogen per 1 juli allemaal 2 unitmanagers inleveren die weer zullen terugkeren in het veld (als medewerker ingezet worden bij een klant).

waar gaat dit naar toe?

Mooie ontwikkeling. De betere ontwikkelaars kunnen steeds meer werk vinden....

Grappig trouwens dat het "O U T S !"ourcen minder invloed heeft op testers.... Kennelijk probeert men de volslagen ramp die zich voltrekt als het werk naar India gaat, te compenseren door betere testers....

Niet dat het echt helpt natuurlijk, maar het helpt mogelijk wel de schade enigszins te beperkten.

De eigen ontwikkelaars en zeker als ze gestructureerd werken - iets dat in India volkomen onbekend is - leveren veel beter werk af met minder verborgen gebreken, beter onderhoudbaar en met aanzienlijk minder fouten.....

Black box testing kan overigens maar heel beperkt fouten aantonen. De simpele combinatie van naam, adres, woonplaats en bedrag, kan een unieke trigger zijn voor iets, dat zonder source analyse nimmer gevonden gaat worden....

update: inmiddels zijn 11 van deze 40 personen ingezet in een opdracht. Goed nieuws, vooral voor de betrokkenen. In het gunstigste geval is dit een mooie start van een nieuwe wending in je carrière, in het slechtste geval levert het een ervaring op die altijd nuttig is bij andere rollen in IT-projecten.

Kom op mensen... Het is niet de schuld van de bankzitters en het is niet de schuld van management dat deze situatie zich voordoet. Ik vind het creatief en in lijn met de doelstellingen van Sogeti en ja.. helaas gaat het grote belang voor het persoonlijke.. En tuurlijk zijn er bankzitters die het prima vinden om thuis te zitten, lekker te gamen of weet ik wat ze doen op die thuis servertjes.. en zijn er ook managers die te weinig de markt in gaan en boeiende opdrachten binnen halen maar ik mag toch hopen dat dit niet geldt voor de meeste medewerkers die toch dat gezamelijke doel nastreven...

@manager: wat is er onlogisch aan de maatregel management terug het veld in te sturen wanneer het aantal professionals afneemt en het aantal managers niet?

@gaat je niet aan: gezakt, neem ik aan?

Ik ben op veel vlakken een erg tevreden Sogetist, maar de communicatie moet inderdaad veel beter. Verwachtingsmanagement is een term die we vaak genoeg hoog in het rijtje 'noodzakelijk voor het slagen van een project' zetten maar hoe Sogeti ervoor staat en welke maatregelen worden genomen om onze positie te verbeteren wordt niet goed genoeg uitgelegd.

O ja, en willen de mensen die zich zo enthousiast ex-Sogetist noemen even ontslag nemen? Dan zijn we sneller weer onder de 100.

Ik wil alleen nog even reageren door te verwijzen naar dit artikel:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/3990403/1458016/voorkom-een-walkout.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-25T16:35:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.