ICT zet arbeidsverhoudingen op de helling

Vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en bemiddelaars in de ict-sector spreken op initiatief van de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen over flexibilisering van de arbeidsverhoudingen. De bond wil een zogeheten vrijplaats oprichten, waarbinnen soepeler arbeidsregels gelden. De vrijplaats zou per 1 januari 2012 een feit kunnen zijn, zegt directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen.

Tijdens twee gesprekken die eind november 2011 plaatsvinden moeten betrokken partijen overeenstemming bereiken over de onderwerpen die zij willen inbrengen in de vrijplaats.

Er wordt naar vijf hoofdonderwerpen gekeken:
• flexibilisering van de ict-arbeidsmarkt,
• permanente bijscholing voor werknemers en zelfstandigen,
• actief arbeidsmarktbeleid, bijvoorbeeld een arbeidspool in economisch slappe tijden,
• aanpassing van de sociale zekerheid en verzekeringen aan de dynamische arbeidsmarkt,
• een eenduidige juridische positie van zelfstandigen. Nu levert de Verklaring Arbeids Relatie (VAR) nog veel onzekerheid op.

Naast de zelfstandigen zitten ook vertegenwoordigers van branchevereniging ICT~Office, de vakbonden Bondgenoten en De Unie en de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. ‘Er is groot enthousiasme voor ons plan van een vrijplaats', stelt Gonggrijp. ‘We zitten nu op een spannend moment. De vrijplaats zou per 1 januari 2012 kunnen worden opgericht. Daarna wordt het politiek: dan worden de onderhandelingen geopend over de concrete invulling.'

Andere sectoren

De vrijplaats in de ict-sector zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere sectoren. ‘In de ict zijn er weinig cao's, je kunt er makkelijker experimenteren. Als het in de ict-sector aanslaat, zouden ook in bijvoorbeeld het vervoer en de zorg vergelijkbare onderhandelingen kunnen worden gevoerd. Ook in andere sectoren vragen werkgevers zich af hoe om te gaan met het groeiende aantal zelfstandigen.'

FNV Zelfstandigen behartigt de belangen van veertienduizend zzp'ers in de dienstensector, de ict, groenvoorziening, handel, industrie, vervoer en zorg. De bond wil de postie van zzp'ers op de arbeidsmarkt verstevigen en het belang van zzp'ers voor de verschillende sectoren duidelijk maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Freelancers willen vrij zijn. Dus geen verplichte: bijscholing, arbeidspool deelname, verzekeringen en sociale zekerheden. Ik ben niet voor niets voor mezelf begonnen. Gewoon werken, je eigen zaken goed regelen en je broek op houden. Wil of kan je dat niet ga dan in loondienst maar verpest het niet voor de rest.

De VAR is daarbij prima en heel erg duidelijk. Het enige wat het onduidelijk maakt is dat allerlei partijen zijn die er zelf belang bij hebben om te roepen dat de VAR niet duidelijk is cq geen zekerheden bied.

De VAR is op zich duidelijk. De onduidelijkheid schuilt vooral in de toetsing achteraf door de Belastingdienst of een VAR terecht is afgegeven. Daarvoor schijnen geen eenduidige criteria bekend te zijn.

In het paranoïde Nederland, waar niemand elkaar vertrouwt, moet een groeiende groep zelfstandigen gecontroleerd gaan worden. Hallo!!! Mogen werkgevers ook zelf bepalen of iemand aan hun eisen voldoet? Mag ik mijn kennis en knowhow alsjeblieft gewoon in de praktijk opdoen en toepassen? Als je nu echt iets wilt “regelen”, vakbonden, zorg dan voor middelen voor werk-, c.q. opdrachtgevers om die zelfstandigen op eenduidige wijze te beoordelen als ze met hun klus bezig zijn en/of hebben afgerond. Heb je veel meer aan dan aan een diploma. Want als die gediplomeerde het bij bedrijf A verprutst komt ie op basis van datzelfde diploma net zo makkelijk bij bedrijf B weer binnen. Op basis van eenduidige beoordelingen wordt het kaf dan vanzelf van het koren gescheiden en ben je bezig aan kwaliteitsverhoging van diezelfde vrijplaats en daarmee van de arbeidsmarkt.

Ik ben freelancer en ik zou het op prijs stellen als de vakbonden zich niet opdringen aan de zzp'er en zich niet bemoeien met zaken die ze niet aangaan.

We zien vakbonden blijkbaar verkeerd. Gewoon een bedrijf met een product/dienst en een werkgever met medewerkers die een gat in de markt ontdekt denkt te hebben met een zogenaamde vrijplaats die dus niet vrij is maar weer regels kent.

Laat me raden: straks moeten zelfstandigen zich weer verplicht collectief verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en verplicht deelnemen aan een pensioenfonds?

Een zelfstandige is niet voor niets zelfstandig, dit soort 'initiatieven' lijken toch meer op een soort verkapt dienstverband uit te draaien...

Als deelnemer aan het overleg (vanuit vakbond De Unie) begrijp ik niet waar het aangegeven enthousiasme vandaan komt. Het initiatief komt vanuit FNV ZZP en lijkt vooral gericht op hun achterban. Vanuit vakbond De Unie (werknemersorganisatie voor Middelbaar en Hoger personeel)is in ieder geval nog weinig enthousiasme voor dit project.
Volgens ons wil 'de echte ZZP'er' niet verder gebonden worden door meer regels en/of verplichtingen en willen werknemers met een vast dienstverband geen verslechtering van hun arbeidsrechtelijke positie. In deze sector is behoud van werkgelegenheid vaak al onzeker genoeg!

Huug Brinkers, De Unie
sr. belangenbehartiger in de IT sector.

Als je als ZZP'er of Free-lancer uberhaupt lid wordt van een vakbond ben je van god los, de CAO's hebben zij notabene de laatste 2 decenia samen met Den Haag stelselmatig afgebroken, Niks CAO wegwezen met die troep zelfstandig is zorgen voor jezelf, en al helemaal niet een pensioen door je strot moeten laten duwen door die Vakbondsmafia, het vakbondstuig gebruikt hun positie alleen maar als opstapje naar Den Haag, waarbij KOK het schunnigste voorbeeld is.
Vindt het al verbazingwekkend dat een bond nog bestaansrecht heeft, of er zijn erg veel domme mensen in nederland

prins, ongeveer twee miljoen werkenden in Nederland, op een beroepsbevolking van zeven miljoen, zijn domme mensen,zoals jij beschrijft. Afgelopen werden meer jongeren lid dan ooit tevoren. In de ICT zijn weinig werknemers lid van een bond. Het zelf onderhandelen zoals jij beschrijft levert de werknemers in de branche volgens mij nog steeds geen arbeidsvoorwaardelijk paradijs op. Sterker nog nergens wordt zo makkelijk afscheid genomen en is de druk op de inkomens zo groot. Laten we het er verder maar niet over hebben dat al die slimme werknemers nog pak hem beet vijf jaar werk hebben en dan is over met de ICT industrie in Nederland. Het werk wordt dan elders inde wereld gedaan. Lekker zelf gedaan....?!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-08T11:21:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.