IT-student kiest liever voor bedrijfsleven

57 procent van de it-studenten werkt na zijn studie het liefst voor een profit organisatie. Nog eens 26 procent start liever een eigen onderneming. Dat maakt dus dat 83 procent van die studenten het liefste na zijn studie in het bedrijfsleven actief is. Dit blijkt uit onderzoek van it-detacheerder Neomax onder 940 Nederlandse it-studenten op mbo- en hbo-niveau.

It-studenten zijn minder enthousiast over een toekomst bij een overheidsinstelling of non-profit organisatie. Respectievelijk geeft slechts 12 en 5 procent daar de voorkeur aan. Met het onderzoek wilde Neomax in kaart brengen wat de behoeften van de afstuderende it'ers, de professionals uit de Y-generatie, zijn. Er werd gekeken naar wat zij verwachten van hun toekomstige werkgever en baan.

Salaris

Bijna 62 procent vindt dat de inhoud van het werk belangrijk is en ruim 35 procent vindt dit zelfs zeer belangrijk. Opvallend is dat 2,1 procent de inhoud van het werk totaal niet interesseert. Ruim 60 procent vindt dat er in het werk procedures nageleefd moeten worden, terwijl 28,2 procent hier niets om geeft. Bijna drie kwart vindt de sfeer binnen een organisatie belangrijk en 7 procent kiest niet voor een werkgever vanwege het salaris.

Als respondenten gevraagd wordt naar wat het meest belangrijk is bij de keuze voor een werkgever, dan zijn dat de doorgroeimogelijkheden. Als belangrijk worden uitdaging in het werk, verantwoordelijkheid, erkenning, realisatie van de doelen in het werk, bevoegdheid tot initiatief en werkinhoud ervaren.

Social media

Als motivatiefactor wordt de sfeer binnen een organisatie als zeer belangrijk ervaren. Belangrijke andere factoren zijn werkcondities, werkprocedures, supervisie, salaris, status, werkzekerheid en secundaite arbeidsvoorwaarden. Als onbelangrijk wordt vrije toegang tot social media ervaren.

De meeste it-studenten hebben het liefste flexibiliteit in hun nieuwe baan. 19 procent wil volledige flexibiliteit en werkt het liefst op eigen tijden. Nog eens 64 procent wil enige flexibiliteit. 17 procent gaat voor een baan van negen tot vijf uur. De verhouding tussen werk en privé is redelijk geleidelijk verdeeld: 36,5 procent wil totale scheiding, 35,5 procent wil combineren en 28 procent vindt dat werk en privé door elkaar mogen lopen. In totaal wil 71 procent een fulltime baan van minimaal 36 uur per week.

Neomax onderzocht meer zaken die allemaal in een whitepaper zijn terug te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-07T11:28:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.