Strafvervolging Centric in België van de baan

rechter rechtszaak rechtbank

Een strafzaak tegen ict-dienstverlener Centric uit Gouda en zijn directie, aangebracht door de Belgische vakbond LBC-NVK, wordt niet doorgezet. Het Belgische Openbaar Ministerie meent dat er geen grond is Centric en zijn directie te vervolgen.

Een verzoek voor een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Centric en zijn bestuurders werd gestart op verzoek van de Belgische vakbond LBC-NVK, uit naam van vijftien voormalige medewerkers van de ict-dienstverlener Apem.

Het Openbaar Ministerie meent dat er geen aanleiding is om Centric of zijn bestuurders te vervolgen. De raadkamer heeft het verslag van de onderzoeksrechter gehoord en de vordering van het Openbaar Ministerie om geen vervolging in te stellen overgenomen.

Centric-directeur en -eigenaar Gerard Sanderink is verheugd over de uitkomst van de strafprocedure: ‘Hoewel ik vanaf de eerste beschuldigingen in 2007 vertrouwen heb gehad in een goede afloop, ben ik opgelucht dat we deze zaak nu definitief achter ons kunnen laten en mijn naam en die van ons bedrijf zijn gezuiverd.’

Apem

Aanleiding voor het verzoek om strafvervolging was de overname in juli 2007 door Centric van de failliete Belgische ict-dienstverlener Apem, met vestigingen in Schelle en Waver. Het bedrijf was actief in consultancy, managed services en reparaties van Apple-computers en pc’s. Kort na de overname werd duidelijk dat de nieuwe eigenaar de vestiging in Schelle wilde sluiten.

Centric nam 172 van de 245 werknemers uit de failliete boedel over. De Belgische vakbonden hadden van het begin af aan hun bedenkingen bij de overname. Zo vermoedden zij dat het bedrijf door het druppelsgewijs ontslaan van personeel de wet Renault wilde omzeilen.

Een maand na de overname ontstond rumoer na het faillissement van de nieuwe onderneming MIS Schelle waarin Centric 54 van de 172 ex-Apem-medewerkers had ondergebracht. Volgens Centric was de ontstane situatie juist een gevolg van een fout van de curator die de verkoop van de failliete boedel leidde.

Aanbod

De vakbonden eisten dat de contracten van de 54 betrokken medewerkers zouden worden ontbonden en dat deze zouden terugkeren in dienst van het overgenomen Apem. Eind augustus 2007 bood Centric-directeur Sanderink de ex-werknemers van MIS Schelle alsnog een baan bij Centric Managed ICT-services Brussels aan, inclusief volledige betaling van achterstallig loon. Het aanbod kwam nadat de werknemers hadden aangekondigd hun contract met MIS Schelle voor de rechter te zullen aanvechten.

Zeven werknemers gingen uiteindelijk op dat aanbod in. Centric bood de overige werknemers een schadevergoeding van vijfduizend euro. Dat bod werd direct door de vakbonden van de hand gewezen. Eind november 2007 werden het Openbaar Ministerie in Antwerpen en de arbeidsauditeur in Brussel gevraagd onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de overname van Apem door Centric.

Staartje

Belgische vakbondsbestuurders waarschuwden dat het faillissement van MIS Schelle nog een staartje zou krijgen: doordat Centric de medewerkers nooit had aangemeld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid waren de personeelsleden feitelijk zwartwerkers. Daarmee maakte de ict-dienstverlener zich volgens de bonden schuldig aan strafbare feiten.

In februari 2008 won Centric twee rechtszaken die door de vakbonden tegen het bedrijf waren aangespannen. De bonden waren verbolgen dat Centric zijn Belgische bedrijven opsplitste in kleine eenheden, waardoor het instellen van een ondernemingsraad wettelijk niet verplicht is. De bonden meende dat Centric voor al zijn bedrijven een gemeenschappelijke OR moest opzetten. De rechter zag dat anders. Ook een verzoek om de instelling van een zogeheten preventiecomité (vergelijkbaar met de Nederlandse bedrijfscommissie, een vereenvoudigde OR) werd afgewezen.

Neergedaald

Met de recente uitspraak van de raadkamer om geen strafvervolging tegen Centric in te stellen is het stof rondom de overname van Apem door Centric uiteindelijk neergedaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Centric

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-03T20:53:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.