Managed hosting door True

Negen op de tien IT’ers zoekt andere baan

In de it- en technieksector is ongeveer 90 procent, al dan niet actief, op zoek naar een nieuwe baan. Optimistisch of dit zal lukken, is men niet. Bijna de helft geeft aan dat het de komende twee jaar lastig wordt om een andere baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel en vacaturesite Monsterboard onder ruim vijfduizend respondenten.

De nieuwe baan hoeft niet per se in Nederland te zijn, bijna de helft van de it’ers geeft aan open te staan voor een avontuur in het buitenland. Bij de engineers is dit iets hoger (52 procent). ‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’

Andere branche

Uit het onderzoek blijkt dat it’ers en technici niet zomaar op zoek zijn naar een andere baan, maar vaak ook in een andere functiecategorie of zelfs in een andere sector willen werken. Van de it’ers geeft de helft aan binnen twee jaar van functie te willen veranderen. Ook staan ze open voor een baan in een andere branche. Bij de technici is dit niet anders, hoewel hier een groter percentage in een andere branche wil werken (65 procent) dan in een andere functiecategorie (58 procent). ‘De bereidheid en de wil die it’ers en technici hebben om ergens anders te werken, geeft aan dat ze zich ervan bewust zijn dat er veel vraag naar ze is’, zegt Swart.

Uit eerder onderzoek van Brunel bleek dat bedrijven de aankomende jaren een flinke daling verwachten van het personeelsaanbod in met name softwareontwikkeling, applicatiebeheer en systeembeheer. Werkgevers in alle sectoren waar it’ers en technici werken, staan dus voor de uitdaging om de komende jaren voldoende personeel te vinden. Ze moeten hierbij rekening houden met de wensen van it’ers en technici.

Voertaal

Vooral het vinden van hooggeschoold personeel kan lastig worden. Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger de opleiding (hbo of wo) is, hoe groter ook de bereidwilligheid om voor een goede baan naar het buitenland te verhuizen. ‘Er liggen dus kansen voor specialisten uit het buitenland’, vervolgt Swart. ‘Om deze aan te trekken, moeten werkgevers zorgen dat ze aantrekkelijk blijven. Dat betekent dat ze een bedrijfscultuur moeten creëren die aantrekkelijk is voor buitenlandse werknemers en bijvoorbeeld moeten nadenken over wat de voertaal binnen het bedrijf moet zijn.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind deze cijfers wel heel negatief.

Er lopen volgens mij ( waar onder ik zelf ) genoeg ICT'ers rond die wel happy zijn.

@Ruud, ik verwacht dat niet alle ICT'ers die bereid zijn om te switchen per definitie ontevreden zijn. Ik merk wel vaker dat ICT'ers over het algemeen vrij mobiel zijn en altijd in de gaten houden of het gras bij de buren niet groener is.

Wat is negatief? Een op zichzelf staand onderzoek met specifieke vragen kan leiden naar deze resultaten. Wat is de score bij gelijke vraagstelling in andere branches? Werkzaam in de ICT vereist een grote mate van veranderingsbereidheid en het toepassen van nieuwigheden. niet iedereen is daar tegen bestand. Daarnaast zijn veel ICT mensen opportunistisch en zien altijd kansen voor verbetering. Als je een tructje kent en er een bij leert dan is een en een meer dan twee en kun je hogerop...of naar het buitenland, want waarom zou je in Nederland blijven?

‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’
zo lezen we in het artikel.

Mij ontgaat de logica dat deze groep mensen eerder naar het buitenland wil. Als er overal vraag naar je is, waarom dan naar buitenland ?

Eigenlijk zowiezo een ongeloofwaardig artikel, zonder bronvermelding en onderbouwing. 9 op 10 zoekt ander baan in crisistijd, yeah right.

uit het artikel: al dan niet actief,

kijk niet actief is passief, dus het had wel 100% kunnen staan, de actieven en de passieven... Brunel.... wat was hun business ook alweer....

In het buitenland.....dat wordt dan adviseren in een andere taal, dat geeft een extra "handicap", wordt er een mop in die taal verteld, dan lachen we pas 5 minuten later....

@Mauwerd, ook ik ken inderdaad wel een aantal technisch specialisten die thuis zitten omdat geen enkel bedrijf zit te wachten op gekwalificeerde lieden maar juist op jaknikkers wienst vakinhoudelijke kennis (vooral het gebrek eraan) totaal niet relevant is.

Brunel ? is dat niet de zoveelste detacheerder die bejaarden (35+) wil vervangen door scholieren ?

Bullshit verhaal, Monsterboard,....Yuck een recruters site vol met fake vacatures.

Je hebt leugens.
Je hebt vuige leugens.
Je hebt statistieken.

Dat er veel mensen zijn die er beter op willen worden wil ik wel geloven. Maar als er zoveel vraag naar personeel zou zijn in een crisis tijd lijkt mij wat aan de naieve kant. Zo lang ze niet uit wanhoop ouderen willen aannemen of tegemoed te komen qua loon mag je dit bericht met een blok zout nemen.

Allereerst, elke uitkomst van een onderzoek valt en staat met de wijze waarop de vraagstelling is opgesteld. In dit geval wil ik best kijken naar de 'onafhankelijke' insteek van het artikel.

Ik heb wat moeite met de beterming 'al dan niet'... Of je bent op zoek, of je bent niet op zoek. Zo eenvoudig is dat want een IT-er die nu nog niet begrijpt dat je wel in de IT bezig bent maar dan jezelf nog bedient van 'uhhhhh' ... 'ja maar....' 'het zou zo maar kunnen dat'... of uitspraken van een zelfde strekking, die moet gewoon in de spiegel kijken en zichzelf afvragen,'Ben ik een IT-er of ben ik het niet....?' De wetmatigheden van IT als materie is I/O en niet geneuzel of gebrabbel.

Je kent ergens waarde aan toe en is het de verkeerde waarde dan kan er ook niets uit komen. Zo eenvoudig is dat. 'Wake up!'

Wat veel 'IT' professionals maar niet blijken te willen beseffen, en de meest recentelijke artikelen over Capgemini, staven mijn standpunt maar weer eens, is dat je per definitie als IT-er constant bezig bent jezelf overbodig te maken. Ik zie vaak nog IT-ers de wenkbrauwen fronsen. 'Huh?!?' Dan is de aanvullende vraag voor mij al doodeenvoudig. Waarom zou je anders automatiseren?

Heel veel onderzoekers, in het vervolg van deze retoriek, hebben dan ook weinig tot geen enkele affiniteit met IT, niet als materie, en niet hoe IT-ers zich doorgaans gedragen en ook dat we nog steeds veel IT-ers hebben die eigenlijk niet echt IT-er zijn. Deze mening is zeer persoonlijk, ik weet het. Ik blijf er nog steeds onverkort achter staan.

Werkgevers
Voor de werkgever zit er doorgaans een andere entiteit. Die heet HR professional of Recruiter. Beiden blijken, gegeven de stand van zaken in de praktijk, nauwelijks tot niet in staat 'Talent' te vinden of op te sporen. Ze zouden er dus domweg niet zijn(??)

Even kijken naar de gehanteerde zoekcriteria.....

If kandidaat = Mohamed, Ismet, Aisja, Souad = 0
If Leeftijd is >35 dan CV = 0
If steekwoord in CV =

NumoQuest,

Goede toevoeging. Als we de vraagstelling niet weten kunnen we er eigenlijk niet over oordelen.

@ Redactie,

Komt dit onderzoek ook nog online te staan?

Wat zijn dat ook alweer? IT'ers. Oh ja, dat zijn mensen die zich ooit als zodanig gemanifesteerd hebben bij Brunel of Monsterboard omdat ze ooit geïnteresseerd waren in een andere baan en nu voor representatieve selectie door moeten gaan.

Allereerst hartelijk dank voor de waardevolle reacties. Voor ons een duidelijke boodschap dat we een gevoelige snaar hebben geraakt. Het onderzoek dat Brunel samen met Monsterboard heeft uitgevoerd is uiteraard een steekproef waarbij we voornamelijk hebben gekeken naar de arbeidsmobiliteit binnen de Techniek & IT.

We wilden een duidelijk statement maken. De 90% bestaat uit actief werkzoekenden en latent werkzoekenden. We hebben de respondenten gevraagd naar hun verwachtingen over hun kansen op de arbeidsmarkt en bij hun huidige werkgever. Hun intentie om van werkgever of branche te wisselen of zelfs hun interesse in een buitenlands avontuur geeft aan dat een groot gedeelte niet op hun plek zit. Een voorzichtige conclusie is dat werkgevers ook vooral naar binnen moeten kijken en aantrekkelijk moeten blijven voor de juiste IT’er.

De nuance ligt in het soort IT’er, daar zijn we ons van bewust. Waar grote vraag is naar gekwalificeerde IT’ers is het aanbod gering en andersom. Om deze discrepantie te verkleinen moeten IT’ers en werkgevers naar een oplossing zoeken. Ik realiseer me dat dit geen gemakkelijke opgave is.

Ben ik nu gek of klinkt dit als:

Op een dating site hebben we gevraagd wie er allemaal op zoek is naar een partner. 90% was op zoek naar een partner!

90% is wel erg hoog, dat geloof ik niet. Hoe is dit getal berekend?

Vraag me inderdaad af wat die 10% dan op Monsterboard doet. Zeker vergeten af te melden nadat ze wel op hun plek waren.

@Henri, ik begrijp het ook niet helemaal, maar daarom ben ik ook niet geschikt als Manager.

@Jan-Willem, of je een gevoelige snaar hebt geraakt is betwistbaar.
In essentie is dat gezien de reacties natuurlijk wel het geval.
Soort gelijke discussies zijn er in de afgelopen maanden echter bijna wekelijks.
Bekijk er eens een paar !
Overigens, er is geen grote vraag naar gekwalificeerde ITers.
Er is grote vraag naar ITers met een waslijst certificaties die voor de betreffende vacatures totaal niet relevant zijn, maar er is absoluut geen enkel bedrijf dat durft te vragen naar iemand die gewoon ongevraagd de shit oplost nog voordat deze ontstaan is, Iemand die gewoon op de werkvloer rondloopt en zijn colega's voorziet van of helpt met die zaken die er voor zorgen dat het werk een stuk gemakkelijker en efficienter gedaan kan worden.

Monsterboard lijkt me overigens geen goede plek om je bekend te maken.
Voor je het weet puilt je mailbox uit van berichtjes van cv schuivers die geen flauw idee hebben wat de opdrachtgever nu eigenlijk wil.

Wellicht dat die 10% de vinger aan de pols houdt en kijkt hoe de markt zich ontwikkeld. Het kan immers nooit kwaad om bij te blijven met de ontwikkelingen ook al zit je op een fijne plek.
De tijd dat je met liefde 40+ jaar bij één baas aan het werk was is iig voor de meesten niet meer realiteit. Sterker nog, voor velen is tegenwoordig het verwisselen van baan vaak nog de enige manier om er nog in loon op vooruit te gaan.

Het zou veel interessanter zijn om te weten hoeveel op de tien aktie onderneemt en een andere baan vindt dezer dagen.

Helemaals eens Andre!

En leuke reactie Henri. Zo kan ik ook nog wel 10 onderzoekjes verzinnen.....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-21T15:52:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.