Managed hosting door True

Nederland ICT toetst ZZP’ers op kwaliteit

Nederland ICT en ZZP-erkend hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die ervoor zorgt dat een geverifieerd inhuurproces van zzp’ers wordt gerealiseerd. Door gebruik te maken van de dienstverlening van ZZP-erkend, kunnen leden van Nederland ICT er vanaf nu op vertrouwen dat ingehuurde zzp’ers voldoen aan alle administratieve en fiscale eisen.

Volgens Peter van Schelven, interim-directeur van Nederland ICT, is het hard nodig dat de inhuur van zzp’ers beter wordt geregeld. ‘Ik spreek regelmatig bedrijven die ict’ers inhuren die geen deugdelijke var-verklaring op zak hebben. Deze bedrijven lopen grote fiscale en premierisico’s.’

ZZP-erkend is een online platform, waarmee opdrachtgevers die zzp’ers inhuren makkelijk aan alle juridische en administratieve verplichtingen kunnen voldoen. Jacob Verschuur, directeur ZZP-erkend: ‘Door de ict-professionals op twintig punten elektronisch te checken, weten de leden van Nederland ICT zich verzekerd van een goed geregeld inhuurproces.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gelukkig doen ze niet geheimzinnig over wiens belang gediend wordt "Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend". Weer een mooi staaltje FUD.

Leuk artikel. Wat me alleen weer verbaasd, als ik dit lees is: dat er oplossingen bedacht moeten worden om regels van de overheid op een juiste te implementeren.

Stel we lossen dit op door het hele VAR circus op te doeken, dan wordt de flexibiliteit van medewerkers groter en eenvoudiger. Te gelijker tijd versoepel je het ontslagrecht en je bespaart ineens enorm veel geld.

Daarnaast maak je het bedrijven makkelijker om mensen aan te nemen en te laten gaan. Wat gebeurd er dan, medewerkers zorgen dat ze kennis verkrijgen en behouden die waarde heeft. Bedrijven worden competitiever, efficienter, effectiever innovatiever en daardoor wordt er groei gecreeerd.

Dit is voor iedereen uit eindelijk goed. Een opmerking mbt het voorstel, enige nuance is gewenst, er dienen ook beschermingsmaatregelen te komen om excessen te voorkomen.

De kop van dit artikel is nogal misleidend.
Het heeft alleen met de kwaliteit van inhuur te maken tav de burocratische regeltjes waar onze overheid dol op is. Niets met de vaktechnische kwaliteit.

Even wat verduidelijken, want ik begrijp weinig van dit artikel.

Nederland ICT is de branchevereniging van ruim 550 ICT-bedrijven in Nederland. Met een achterban die bijna € 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is Nederland ICT dé belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de Nederlandse ICT-sector.

Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend
Opgezet door opdrachtgevers (2011) heeft ZZP-erkend tot doel om:
- Te voldoen aan wettelijk inhuurregels (alle gegevens/documenten worden gevalideerd).
- Inhuurgegevens 24/7 beschikbaar, zzp-dossiers webbased en up-to-date.

Waar "Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend" dus voor zorgt is een extra administratieve laag. Als opdrachtgever zit ik daar niet op te wachten en als ZZP-er helemaal niet. Dit soort geneuzel was precies de reden dat ik zelfstandige ben geworden. Nederland - Regelland, we maken het allemaal te lastig en te ondoorzichtig, een VAR-verklaring en een ID lijkt me voldoende om een freelancer in te huren, daar heb ik geen vage stichting voor nodig.

FUD inderdaad.
VAR-verklaring + ID, klaar. Alle ZZP-ers weten dat.
Hoe moeilijk kan het zijn ?

Het erge is dat straks misschien de agencies dit ook gaan eisen.
Je weet wel, die zich tussen mij en opdrachtgevers wurmen en zorgen voor onnodige tariefverlaging, betalingsrisico, vertroebeling en extra administratie.

bah!

Inderdaad bah,

Dit behoort tot het ondernemersrisico tussen opdrachtgever en nemer.
En tussenburo's vangen dit over het algemeen al af. Dus weer een vreemde toko die zich er tussen wringt en niks toevoegd. Ik hoop trouwens dat de titel niet van hunzelf afkomt maar een dwaling van de journalist. Het zegt namelijk helemaal niks over de kwaliteit en als ze dat op de manier willen kwalificeren, is dat vooral een diskwalificatie van hun zelf.

Alweer een nieuwe geen-enkele-waarde-toevoegende "belangenbehartiger" die profiteert van de door de overhead opgelegde bureaucratie tav. de ondernemer. En wat kost het opvragen en doorschuiven van een VAR-verklaring precies per uur ?

Nederland ICT is de belangenbehartiger van de grote aangesloten IT ondernemingen. Ze hebben direct belang bij het feit om zoveel mogelijk ZZP'ers 'af' te laten keuren ten faveure van hun eigen belangen.

Als proces kundige, mede de kwaliteit van IT staf inzichtelijk makend, haal ik mijn schouders op. Terecht stellen verschillende criticasters dat de meest basale controle heel eenvoudig door de opdrachtgever zelf kan worden gedaan.

Bovendien lijken mij de belangen van de zzp-ers geenszinds werkelijk van belang of gediend voor Nederland ICT en zzp erkend.

Als je namelijk weer een drempel neer legt in het al volkomen non functionerende recruitmentproces, wat denkt u dan? Dat talent wel aan tafel te krijgen? Ik durf die challens der nutteloosheid wel aan deze keer.

uit elders in Computable: Branchevereniging Nederland ICT heeft Peter van Schelven benoemd als interim-directeur. van Schelven werkte bij de branche-organisatie als juridisch adviseur.

Kijk dat verklaart veel, iemand die niet in het vakgebied zit en een branchvreemde achtergrond heeft.

Het zou naast de bewaking en het regelen van de administratieve afwikkeling van inhuur ook zeer goed zijn als er een onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling beschikbaar is van ZZP-ers. Daar moeten de (gezamenlijke) beroepsverenigingen een rol bij gaan spelen. Want waarom is zoiets in de UK wel goed geregeld en in Nederland alleen het inhuurproces..... Zolang opdrachtgevers die eisen niet stellen zullen IT-Professionals hun schouders ophalen voor persoonscertificering.
(Jeroen Geerts is directeur van de beroepsvereniging voor IT-specialisten, NGN.)

@Jeroen,

paar maal voorgekomen dat ik op intake gesprek mijn CV terugzie. Maar dan in huisstijl en met logo van een of andere agency. Er zijn wat beroepscertificaten bijverzonnen. Bij navraag bij de agency hoor ik : "ja, dan maak je veel meer kans, daar kicken ze op". Of ze huren me in via een telefoongesprekje en presenteren me bij de klant alsof ze me al jaren kennen. Of ik mag niet eens bekend maken bij de eindklant dat ik ingehuurd ben.

Toch wil de eindklant vrijwel nooit direct met ZZP-ers zaken doen. Het zal ze een zorg zijn hoeveel agencies ertussen zitten.

samenvatting :
- recente VAR verklaring
- copie wettelijk ID
- enkele referenties, schriftelijk en telefonisch
- google ?
is gewoon genoeg. Van alle overige wordt iemand rijk die geen andere waarde toevoegt dan een vals gevoel van veiligheid.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-02T11:50:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.