‘Faillissement New Horizons was niet nodig’

Verhuizing

Het faillissement van ict-opleider New Horizons in Zwolle was onnodig. Op het moment dat het faillissement op 9 april 2013 werd uitgesproken, bereikte zaakgelastigde Ron Goedhart juist overeenstemming over de herfinanciering van het bedrijf met de Rabobank in Utrecht. Toen later die dag het faillissement werd bekendgemaakt, trok de huisbankier zijn toezeggingen in.

Met de herfinanciering had een faillissement van de ict-opleider voorkomen kunnen worden. Dat zegt zaakgelastigde Ron Goedhart die sinds januari 2013 statutair directeur Dick Bogers van New Horizons verving, die ziek thuis zat naar aanleiding van een financieel conflict met moedermaatschappij Landstede Groep in Zwolle.

Het faillissement van New Horizons werd aangevraagd door Bogers en zijn vrouw Doran van de Ven. Zij verkochten eind september 2011 hun New Horizons-vestigingen aan de Landstede Groep, die eerder die maand al enkele vestigingen van New Horizons had overgenomen van investeerder Erik Boersma uit Elburg. De achtergrond van de faillissementsaanvraag is een conflict over de betaling voor de overgenomen bv’s.

Meegesleurd

Het opleidingsbedrijf New Horizons sleurde vervolgens ook de maatwerkopleider Aegolius in de afgrond mee. New Horizons en Aegolius waren door eigenaar Landstede Groep ondergebracht in de dochteronderneming IT Holding. Doordat deze onderneming de financieringsafspraken voor de dochters had afgesproken, zette het faillissement van New Horizons ook de financiering van Aegolius op losse schroeven. De rechtbank sprak op 21 mei 2013 het faillissement uit. ‘De IT Holding is daarmee op dit moment een lege bv’, zegt zaakgelastigde Goedhart.

Aegolius levert ict-opleidingen op maat, vooral aan zorginstellingen en overheidsdiensten. Een belangrijke klant was de politieacademie in Apeldoorn. Het bedrijf was goed voor een omzet van bijna een miljoen euro per jaar. Het bedrijf heeft inmiddels een doorstart gemaakt, nadat algemeen directeur Akram Adham met curator Sybe de Vries overeenstemming had bereikt over de overname van de failliete opleider. Hij drijft de onderneming inmiddels vanuit zijn woonhuis in Roden. Adham was niet bereikbaar voor een toelichting op de voortzetting van het bedrijf.

Financiën

De financiële situatie van New Horizons was in de aanloop naar het faillissement al penibel. De opgetelde omzet van de New Horizons-bedrijven bedroeg in de jaren 2010 en 2011 respectievelijk 1,3 en 1,6 miljoen euro. Daarbij werd een verlies geleden van respectievelijk 465.000 en 155.000 euro. Recentere jaarcijfers heeft de curator de Vries niet kunnen achterhalen.

Ten tijde van het faillissement bedroeg de schuld van de onderneming meer dan twee miljoen euro. ‘Een niveau dat hoger is dan de jaaromzet in 2010 en 2011’, constateert curator Sybe de Vries. Gesprekken die hij voerde met geïnteresseerden uit de opleidingsbranche over een doorstart van New Horizons hebben niets opgeleverd. Een obstakel was dat op grond van betalingsachterstanden de Amerikaanse franchisegever New Horizons de franchisecontracten met de Nederlandse vestigingen had opgezegd. Bij het faillissement verloren in totaal 34 mensen hun baan.

Administratieve warboel

In zijn eerste verslag van half mei 2013 over de afwikkeling van het faillissement schrijft curator De Vries dat de boekhouding van New Horizons te wensen over liet. ‘De administratie werd geautomatiseerd bijgehouden. De eerste indruk is dat er regelmatig werd geboekt, maar dat op basis van de administratie niet overal direct een helder overzicht van te krijgen valt.’

Wat ging hieraan vooraf?

Dochtermaatschappij IT Holding van de Zwolse Landstede Groep kocht in februari 2011 een aantal vestigingen van New Horizons van investeerder Erik Boersma uit Elburg. Eind september 2011 besloten de ondernemers Bogers en Van de Ven zich met hun New Horizons-vestigingen bij Landstede aan te sluiten. Daarmee vervulde Landstede de aanvankelijke droom van investeerder Boersma: alle New Horizons-vestigingen in Nederland in één hand en onder één paraplu.

Investeerder Boersma kocht de vestiging van New Horizons in Utrecht in februari 2010 uit faillissement en maakte de weg vrij voor een doorstart. Vervolgens raakten de New Horizons-vestigingen van ondernemer Camiel de Clercq in Amsterdam en Rotterdam in de problemen. Volgens de eigenaar was fraude door een medewerker vervolgens de oorzaak van het faillissement. In de nasleep van dit faillissement bleek echter ook het management te hebben gefraudeerd, in een poging het bedrijf overeind te houden.

De lesmethode van het Amerikaanse New Horizons wordt in Nederland gebruikt op basis van een zogeheten franchise. Dit betekent dat lokale ondernemers jaarlijks een bedrag betalen voor het gebruik van de methode en een deel van de omzet afstaan aan de franchise-organisatie. New Horizons is ‘s werelds grootste onafhankelijke opleidingsinstituut. Opgericht in 1982 telt New Horizons nu wereldwijd ruim driehonderd centra verspreid over zestig landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Altijd zonde als zoiets gebeurd voor alle betrokkenen. Maar sec gesteld, als zaken niet meer te dekken zijn door gezonde omzet. Houd het een beetje op.

Wanneer management zich van fraude gaat bedienen als poging de zaak overeind te houden? Dan moet men eens diep gaan nadenken. Ik ben nog nooit in mijn carriere een zaak tegen gekomen waarbij management door frauderen een onderneming overeind hebben geprobeerd te houden. Hoogstens zichzelf te verrijken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-11T10:28:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.