HP schrapt opnieuw duizenden banen

16.000 banen weg bovenop eerdere sanering

Ict-leverancier HP schrapt de komende jaren wereldwijd nog eens elfduizend tot zestienduizend banen. Dat maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De ontslagen komen bovenop het verlies van 34.000 banen dat al eerder was aangekondigd. Wereldwijd verdwijnen mogelijk vijftigduizend arbeidsplaatsen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen van de extra sanering zijn voor personeel van de Nederlandse organisatie van HP. Het schrappen van de zestienduizend extra banen zal plaatsvinden in de periode 2014-2015.

De leverancier van onder meer pc's en servers kampt met een aanhoudende krimp van de pc-markt en wil de dalende verkopen onder meer tegengaan met forse bezuinigingen op de personeelskosten. Dat proces ligt volgens ceo Meg Whitman op schema. Door besparingen op personeelskosten moet onder andere geld vrijkomen voor investeringen in cloud-oplossingen. Het bedrijf kondigde recent aan daar rond de miljard dollar voor te reserveren.

HP zag de omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 1 procent dalen tot 27,3 miljard dollar (twintig miljard euro). Het bedrijf wijdt die afname vooral aan ongunstige wisselkoersen. Zonder dat effect bleef de waarde van de verkopen stabiel, meldt HP. De nettowinst steeg door de bezuinigingen met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,3 miljard dollar.

HP Nederland

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen van het schrappen van elfduizend tot zestienduizend extra banen wereldwijd betekent voor de Nederlandse organisatie. Dat laat HP-woordvoerder Hebert Wormgoor weten. 'Er is ook niet gespecificeerd in welke divisies de ontslagen vallen.'

Ontwikkeling personeelsbestand

Eind 2013 werkten bij HP 317.500 mensen. In deze grafiek is goed te zien hoe het aantal medewerkers zich sinds 2001 heeft ontwikkeld. Daarin valt onder andere op dat het bedrijf in 2008 fors groeide, van 172.000 naar 321.000 medewerkers. Dat kwam door de overname van dienstverlener EDS.

De Nederlandse tak van HP en dochterbedrijf EDS werden in 2008 relatief zwaar getroffen bij een toenmalige reorganisatie. Toen werd 14 procent van de banen geschrapt, terwijl wereldwijd 7,5 procent van de banen sneuvelde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Normaal gesproken is op de man of vrouw spelen niet zo netjes maar hier kunnen we toch wel spreken over een echte "killer Bitch". Hoe zou dat slapen als je weet dat je al 50.000 mensen hebt berooft van hun zekerheden en die continue opnieuw op de proef stelt vraag ik me dan af.

@victoire22 Zie Wikipedia:

"She won the Republican primary in June 2010."
"The fourth wealthiest woman in the state of California with a net worth of $1.3 billion in 2010"
"Whitman earned approximately $1.78 million resulting from a practice known as spinning whereby executives who did business with Goldman Sachs could reap profits by getting early deals before the public on hot IPOs offered by the bank."

Ik denk dat ze prima slaapt ...

“To say you have no choice is to relieve yourself of responsibility.”
― Patrick Ness, Monsters of Men

“Man must cease attributing his problems to his environment, and learn again to exercise his will – his personal responsibility.”
Albert Einstein

Men are not prisoners of Fate, but only prisoners of their own minds.
- Franklin Roosevelt

Als je ontevreden bent waar je bent, durf een beslissing te maken om jezelf weer gelukkig te stellen in plaats van ander de schuld te geven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-23T10:35:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.