Gratis training voor werkloze ICT'er

Opleiding volwassenen educatie

Opleider Quint Wellington Redwood en uitkeringsorganisatie UWV bieden werkzoekende ict'ers die een WW-uitkering ontvangen gratis ict-trainingen aan. Het gaat bijvoorbeeld om trainingen op het gebied van it-servicemanagement, Lean it en projectmanagement. Quint stelt per opleidingssessie een aantal plaatsen beschikbaar. Werkzoekenden kunnen zich in overleg met hun UWV-adviseur en op basis van een passend cv aanmelden.

De aanbieder van trainingen Quint Wellington Redwood en de uitkeringsinstantie UWV hopen door de samenwerking het dreigende tekort aan gekwalificeerd ict-personeel op te vangen en ict'ers die in de WW zitten weer aan het werk te krijgen. 'De samenwerking slaat een brug tussen vraag en aanbod van personeel in een snel veranderende ict-arbeidsmarkt', stelt Mireille van Kol, directeur Quint Academy. Ze vertelt aan Computable dat Quint het initiatief nam om samen met UWV het UWV@QuintAcademy-programma op te zetten.

Kol verwacht dat per training zeker twee tot drie werkzoekenden deel zullen nemen. Het gaat om opleidingen die vaak worden aangeboden als een combinatie van e-learning en bijeenkomsten op locatie. Ze is niet bang dat de deelname van WW'ers zal leiden tot scheve gezichten bij cursisten die wel voor de training betalen. 'Ik denk dat mensen elkaar dat gunnen. We hebben dit programma ook opgezet vanuit onze sociale verantwoordelijkheid.

Gekwalificeerd personeel

Uit onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de ict-sector blijkt een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel, met name op hoger beroepsniveau. 'Deze sector ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom van belang om te investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de ict-sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen', reageert UWV-onderzoeker Kees van Uitert.

Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV: 'Wij ondersteunen dit soort initiatieven, aangezien skills en vaardigheden van zeer groot belang zijn in de ict-sector. Ze vergroten de kans om een baan te vinden, versterken de kandidaat en kunnen de mismatch op de arbeidsmarkt verkleinen. Daarnaast vergroten het netwerken en de contacten tijdens een training de kans op een baan.'

 

Opleiding voor 50-plussers

Eerder maakte uitkeringsinstantie UWV bekend dat het samen met de Hogeschool E3 in Maastricht een ict-opleiding start die speciaal is gericht op 50-plussers. Dat initiatief is gestart omdat er in Limburg een tekort is aan informatici. Daar komt bij dat bijna de helft van de mensen met een WW-uitkering momenteel ouder dan vijftig jaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De sector ontwikkelt zich razendsnel, tekort aan communicatieve hbo+ techneuten.

Daarom worden werklozen bijgeschoold in it-servicemanagement, Lean it en projectmanagement, precies waar we teveel van hebben.
Misschien kunnen ze ook wat skippen wat niet hoogste prio heeft, Lean it misschien ;-)

Een goed initiatief. Bijscholing in de LEAN IT aanpak is waardevast en biedt juist meerwaarde in het snel veranderende IT-landschap. Niet skippen dus.

Dames & Heren wordt wakker, 55+ is momenteel einde oefening in IT-land.
Ik denk eerlijk gezegd dat het een beter idee is om regeerders, bestuurders en werkgevers een gratis training te geven; onderwerp: de consequenties van een leeftijdsdiscriminatie strategie.

@Felix
LEAN is een filosofie die zich richt op creëren van waarde en voorkomen van verspillingen, denk dat pcmenu abuis is omdat je filosie niet leert maar naleeft. Bijblijven in snel ontwikkelende sector gaat om attitude, om het in politieke termen te zeggen de participatie in het proces zelf.

Betreffende onderzoek UWV vraag ik me ook af of er veel verder gekeken is dan Excel sheet, als helft WW-uitkering naar 50+ gaat dan hebben we het hier over een ander probleem. Een probleem dat nu speelt in U.S. waar ze er achterkomen dat creëren van waarde gaat om iets produceren.

Zal maar niet uitwijden over fenomeen van Belasting Toegevoegde Waarde omdat ik denk dat de boodschap zo al duidelijk genoeg is...

De recruiters beginnen iig steeds opdringeriger te worden. Het lijken net wel verkopers van een energie bedrijf. Me dunkt dat er zat vraag is.

Schrappen van Lean op basis van prioriteit is een recursief grapje.
Om iets (zoals filosofie) na te leven moet je het toch eerst snappen, als je het echt begrijpt kun je het weer weloverwogen waardevast skippen.
Ik denk dat ik Lean door heb. Met Lean kun je alle functionaliteit uit je sprint/project verwijderen die niet in dezelfde sprint nog iets meetbaar oplevert. Bijv kwaliteit, regressietests met slechtweer scenarios, interfaces met andere componenten, modulariteit, herbruikbaarheid, class definities, alignment met andere projecten. Tis geen oud begrip. Bij mijn huis bedachten ze waarschijnlijk dat de muren ook wel gebouwd konden worden met meer zand in het mengel. Later gaatje boren om schilderijtje op te hangen was blijkbaar geen requirement.

haha, "meerwaarde in een snel veranderend IT landschap" ook op cursus geweest ?

@Felix. Waar we vooral te veel van hebben is:
• Pas afgestudeerde jongeren die de boel wel even komen aansturen;
• Ervaren techneuten die menen dat ze ook goed kunnen leidinggeven;
• Onnozele business managers die vriendjes op Informatievoorziening en IT zetten;
• Diezelfde managers die meelopen met elke niche en hun bedrijf op kosten jagen;
• Financieel managers die bezuinigen op de verkeerde dingen en niet begrijpen dat ICT weliswaar commodity, maar tegelijkertijd cruciaal is voor de continuïteit van de business;
• Een “old boys network” waar lui in rondhangen die er eigenlijk helemaal niets (meer) te zoeken hebben als het gaat om kennis en inzicht in de “materie” IT ( Zoals onze vriend Numoquest dit zo mooi noemt)

Gelukkig gaat er ook nog een boel goed, lopen er flink wat capabele IT-ers rond die de boel overeind weten te houden en zijn er ook mensen die met de geboden kansen wel goed uit de voeten kunnen.
Dus laten we niet elk initiatief meteen afbranden.

@Felix Dat is geen grapje dat is een waarheid. Als je Lean tot in het uiterste zou doorvoeren is het ook het eerste wat je zou schrappen. Het een zou een mooie en terechte oplossing zijn en het zou ook een hele hoop besparingen opleveren. Want het is inmiddels al een hele industrie van methodieken een opleidingen, en het gaat over micromanagement, meten is weten en vertrouwen is goed, controle is beter. Ik zag ze al voorbij komen die ik hier lees, waardeketen, capex, copex, als je ergens maar een waarde aan kan geven. Dat dat in een Japanse autofabriek werkt wil ik trouwens best geloven. Maar wat zal het inmiddels niet kosten als die mensen die zich hiermee bezig houden, coachend, managend, continu verbeterend, proces begeleidend, sturend zijn maar die in wezen niet productief zijn. Geen grapje dus.

Dit is trouwens iets wat alleen in de IT plaatsvindt zie het bij kennissen in de zorg ook, zelfsturende teams hebben ze daar nou (he! dat heb ik eerder gehoord) maar wel alles meetbaar maken. Voor de ICT (ea) kan ik dan denken, het doodt iedere creatief en het zelf denkend vermogen. Dus toch als een Japanse autofabriek.

Japan is al 30 jaar in een recessie. Dus dat gecontroleer in de autofabrieken heeft uiteindelijk toch niet geholpen?

Als je een kennis economie wil opbouwen zul je ook moeten zorgen dat er genoeg instroom is van het diverse aanbod. De IT industrie zal zelf ook moeten onderkennen dat zij daaraan mee zal moeten werken. En dus bijv. de relatief eenvoudige banen die door beginners ingevuld kunnen worden niet meer offshoren. En oudere mensen aannemen die misschien niet genoeg ervaring hebben in een bepaalde expertise maar ze de tijd geeft om zich in te leren. En in zijn algemeenheid personeel stimuleert tot (zelf)studie om actueel te blijven.
Ook is het belangrijk om mee te werken aan het verbeteren van het imago zodat er veel meer scholieren hun carrière toekomst in de IT gaan zien.

'Deze sector ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom van belang om te investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de ict-sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen', reageert UWV-onderzoeker Kees van Uitert.'

Dus, de IT-ers die al meer dan een jaar werkzoekend zijn en die geen gelegenheid hebben gehad om 'bij te blijven' zijn de sjaak. Die kunnen het wel schudden. Het zou een meer structurele aanpak zijn om IT-ers die instromen in de WW van een goede bijblijf' baan - vrijwilligerswerk of in een project - aan te bieden zodat ze niet zo'n kennisgat oplopen, waardoor het probleem van de werkloosheid alleen maar groter wordt. Dat zou pas LEAN zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-25T16:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.