Investeringen in ICT-producten nemen toe

Softwareontwikkelaar blijft ongekend populair

Talent

42 procent van de Nederlandse organisaties verwacht dat er de komende twaalf maanden ict-vacatures vrijkomen binnen de eigen organisatie. Er is vooral veel vraag naar software ontwikkelaars. Dit blijkt de Computable ICT Barometer over het derde kwartaal van 2014, een gezamenlijk onderzoek van Computable en Jaarbeurs. Hieruit blijkt ook dat er in 2015 meer geïnvesteerd gaat worden in ict-producten.

Toch zijn er ook organisaties die een daling verwachten in het aanbod van ict-vacatures. 10 procent verwacht iets minder ict-vacatures en 13 procent duidelijk minder. Als we kijken naar de sectoren waar die vacatures gaan komen, dan scoort de ict-sector zelf het hoogst met 65 procent die een toename van het aantal vacatures verwacht. De financiële sector zit op 54 procent en bij de overheid ligt de verwachte toename (44 procent) rond het gemiddelde.

De openvallende plaatsen betreffen vooral applicatieontwikkelaars (28 procent) en applicatiebeheerders (22 procent). In iets mindere mate is er behoefte aan ict-architecten (19 procent), functioneel beheerders (19 procent) en systeembeheerders (18 procent).

Meer investeringen

De meeste organisaties zijn van plan het komende jaar te investeren in ict-producten (79 procent) en/of ict-diensten (75 procent). Veel van hen verwachten ongeveer even veel hieraan uit te geven als in het voorgaande jaar. Toch is over het geheel genomen een toenemende trend zichtbaar: 38 procent van de organisaties is van plan de komende twaalf maanden meer te investeren in ict dan in het voorgaande jaar. Daar staat tegenover dat 21 procent juist verwacht minder te gaan uitgeven.

Sectoren die verwachten dieper in de buidel te gaan tasten, zijn de financiële wereld (45 procent) en de overheid (42 procent). De drie belangrijkste groeisegmenten op het gebied van ict-investeringen zijn security, enterprise mobility en virtualisatie. In de Computable ICT Barometer wordt er overigens ook onderzoek gedaan naar twee deelthema’s. Hierover verschenen eerder al whitepapers op het gebied van enterprise mobility en cloud computing.

Minder werkplekhardware

Wie kijkt naar waar duidelijk minder wordt geïnvesteerd, komt onder meer uit op hardware voor de werkplek (10 procent duidelijk minder, 14 procent iets minder), telecom (8 procent duidelijk minder en 16 procent iets minder) en outsourcing (8 procent duidelijk minder en 11 procent iets minder).

De verwachte groei in ict-investeringen is over vrijwel de gehele linie van ict-producten en/of -diensten waar te nemen. Alleen outsourcing vormt hierop een uitzondering. Hier is de verwachting dat er minder wordt geïnvesteerd groter dan het idee dat er volgend jaar meer wordt geïnvesteerd.

Andere onderdelen van het it-landschap waar de respondenten menen dat er volgend jaar meer geld naar toegaat, zijn ‘overstappen naar de cloud’, ‘netwerkinfrastructuur’, ‘storage’, ‘applicaties’, en ‘databeheer/onderhoud’.

Vertrouwen

Ondanks de voortwoekerende crisis en de nog onbekende sociaal-economische uitwerking van de stoet aan bezuinigingsmaatregelen van kabinet Rutte II, heeft de helft van de responderende organisaties (51 procent om precies te zijn) positieve gevoelens over de markt waarop het zelf actief is. Dat is te verdelen in 15 procent duidelijk positief en 36 procent iets positief. Een groot deel is voorzichtig en stelt zich neutraal op (35 procent). 10 procent is iets negatief over zijn ‘eigen’ markt, en 4 procent is duidelijk negatief. Over het geheel genomen, valt echter waar te nemen dat de meeste bedrijven positief zijn over de economische ontwikkelingen in de markt waar zij zelf in actief zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-10T09:43:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.