Grote omzetwinst voor freelance ICT’er

Stijging

Een freelance ict’er zag het afgelopen kwartaal zijn omzetwinst gemiddeld met 8,6 procent stijgen in vergelijking tot dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van Tentoo. Een forse stijging, aangezien de omzet van de gemiddelde freelancer met 1,3 procent is toegenomen. Dit grote verschil komt volgens het payroll bedrijf door de grote vraag naar ict’ers.

Waar de gemiddelde freelancer een omzetstijging van 1,3 realiseert, is de omzetwinst van een it’er met 8,6 procent gestegen. Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, komt dit door het te kort aan goed gekwalificeerde ict-specialisten: ‘In de it-branche is enorm veel vraag. Hierdoor kan de it-professional veel uren maken. Bovendien hebben ze zonder problemen hun tarieven kunnen verhogen, met een stijgende omzet als gevolg’, aldus Den Ronden. Hij verwacht dat de freelancers in de toekomst hun tarieven nog verder kunnen laten stijgen. Dit omdat werkgevers verwachten dat het in 2016 nog moeilijker wordt om een ict-professional aan zich te binden.

Met name webmasters (+31 procent) en webdevelopers (+29 procent) lieten in het tweede kwartaal mooie omzetcijfers zien. Gekeken naar alle beroepsgroepen blijkt dat de omzetstijging bij gastheer (55 procent), chauffeurs (49 procent) en accountmanagers (43 procent) het meest zijn gestegen. Grafisch ontwerpers, docenten en fotografen hebben het minder goed getroffen. Zij laten een omzetdaling van gemiddeld 26 procent, 17 procent en 7 procent zien.

Vrouwen en jongeren

Verder blijkt dat het totaal aantal freelancers in Q2 van 2015 met 10 procent is gestegen. Hierbij is het aantal vrouwelijke freelancers met zo’n 15 procent toegenomen. Ook het aantal jonge freelancers (24 jaar of jonger) is in verhouding tot het tweede kwartaal van 2014 sterk toegenomen. Met name in studentenstad Utrecht zijn er meer jonge freelancers aan de slag gegaan (+60 procent), gevolgd door Amsterdam en Rotterdam (beide 20 procent).

Kwartaalmonitor

Elk kwartaal neemt Tentoo de omzetcijfers van freelancers, die zich bij het payroll bedrijf hebben aangesloten, onder de loep. Voor de kwartaalmonitor van het tweede kwartaal van 2015 zijn 22.000 freelancers ondervraagd. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De Freelance ICT-er maakt goede tijden door. Mooi hoe dit linkt aan het artikel "Tekort aan HBO geschoolde ICT-ers"
Er is dus veel werk, maar door de opkomende generatie wordt dit (nog) niet ingevuld?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-16T10:55:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.