Ordina verjongt in rap tempo

Ordina

De verjongingsslag die Ordina aan het doorvoeren, gaat erg hard. In 2015 wil de ict-dienstverlener 150 starters aannemen, maar halverwege het jaar staat de teller al op honderd. Op dit moment heeft Ordina ongeveer 2500 mensen in dienst. Per jaar worden ongeveer driehonderd tot vierhonderd mensen aangenomen en is er een verloop van 10 tot 15 procent.

De verjongingsslag is onderdeel van het in 2013 gestarte Young Professionals-programma. Doel hiervan is dat Ordina bij vrijgekomen posities vooral beginnende professionals rekruteert. De dienstverlener had vooral veel ervaren mensen in dienst en jongere mensen moesten de personeelsopbouw meer in balans brengen.

In 2013 werden 65 jonge mensen aangenomen, in 2014 was dit honderd en in 2015 staat datzelfde aantal al halverwege op de teller en moet dit dus oplopen naar 150. Sinds 2013 daalt de gemiddelde leeftijd per werknemer dan ook gestaag. De aangenomen starters zijn doorgaans tussen de 22 en 27 jaar oud en zijn hbo- of wo-geschoold.

De verjonging was voor Ordina ook nodig om aan de vraag naar flexibele arbeid te kunnen voldoen. Door de hevige concurrentie speelt prijs een belangrijke rol naast kwaliteit, snelheid en efficiency. Starters zijn gewoon minder duur dan ervaren professionals. Starters worden geselecteerd op basis van algemene kwaliteiten, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, en vakgerichte skills als kennis van bijvoorbeeld Java en SAP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Starters zijn gewoon minder duur dan ervaren professionals." Tsja... dat is waar voor de detacheerder, maar als inhurende manager heb ik liever een ervaren professional die een paar tientjes per uur duurder is, want die presteert meer en beter. De prijs/kwaliteit-verhouding tussen junioren en senioren is zo scheef, dat ik alleen nog maar senior professionals inhuur.

Starter en ervaring met SAP? Dat rijmt niet met elkaar. Voordat iemand een beetje los is in SAP ben je zomaar 5 jaar verder of je moet zelf gaan opleiden of een masterclass regelen met SAP.

Dan spreek je niet meer over 22-27 jarigen, maar over 27-32 jarigen.

Ik heb wel wat van dit artikel geleerd.

Als je door negatieve publiciteit in de media veel van je werknemers kwijtraakt, kun je dit ook positief brengen als "wij verjongen ons met nieuw talent". :)

Heeft vast geen betrekking op het management (al weet ik niet wat erger is, oude wijze mannen die uitkijken naar een Zwitserleven, of jonge hbo-management knullen die snel rijk hopen te worden).

En dus ook vrijwel alleen nog maar Freelancers via mijn eigen netwerk of via collectieven/maatschappen inhuur. Detacheerders durven steeds dezelfde tarieven voor een junior met 1 jaar ervaring te vragen als het tarief is van een freelancer met 10 jaar ervaring. Ik heb het echt meegemaakt dat een ervaren developer tot 4 keer sneller werkte dan een junior, en ook nog eens betere software bouwde. Voor junioren wordt door de detacheerders een veel te hoog tarief gerekend.

Het wordt tijd voor een wettelijke regeling voor de leeftijdsopbouw van werknemersgroepen binnen een bedrijf. Vergelijk dit maar met de plannen voor quota voor vrouwen in het bedrijfsleven. Ik stel voor dat er vier leeftijdscategorieën komen (20-31, 32-43,44-55,56-67). Per categorie bevinden zich 25% van de werknemers van een bedrijf, met een toegestane afwijking van + of - 5%.

Op deze wijze respecteren we elke werknemer en maken we het speelveld voor elk bedrijf gelijk. Ook geven we de oudere werknemer hiermee de kans om zijn ervaring te blijven inzetten. Generieke ervaring, die misschien nog meer waard is dan de ervaring die men aan de jongere werknemer toedicht.

Ja, ik ben 51 jaar. Ik beweer dat ik op dit moment flexibeler ben dan de meeste jongere werknemers die zich in het spitsuur van hun leven bevinden (een gezin met jonge kinderen). De mijne zijn bijna de deur uit en het maakt mij niet uit wanneer ik werk. Ook heb ik meer tijd voor opleiding in eigen tijd. En ik kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van voordelen.

Verder vind ik de synergie tussen de kennis van de jongere en de ervaring van de oudere werknemer van onschatbare waarde. Ikzelf heb er binnen mijn bedrijf prachtige dingen door zien ontstaan.

Even naar het jaarverslag gekeken, instroom van 3% aan werknemers jonger dan 25 jaar op vrijkomende plekken doordat de 9% werknemers die ouder zijn dan 56 jaar uitstroomt is een redelijk normaal personeelsverloop. Titel is dan ook nogal vergezocht als we overwegen dat 65% van de werknemers ouder zijn dan 36 jaar, zolang deze gewoon door blijven ademen zullen ze uiteindelijk weer verouderen.Ordina is niet veel meer dan een uitzendbureau waar je hun belangrijkste asset bent, zolang je een flink rendement oplevert / zolang de economie niet tegen zit. Waarom zou je niet meteen bij een echt bedrijf gaan werken ? Dat is beter voor je CV, voor de continuïteit en je leert er nog wat.

Regeerder "M" heeft een goed punt. Een schoolverlater zal gauw 50 euro uurtarief moeten opleveren om zijn loonkosten en overhead terug te verdienen. Neem iemand met een jaar of 7, 8 ervaring en de productiviteit ligt twee keer zo hoog. Tel daarbij de betere kwaliteit en de verliezen die met fouten associeren, en de senior is tenminste 3 maal zoveel waard. Toch schelen de kosten slechts een factor 1.5.

Een andere observatie:

* 2013: 65 starters aangenomen
* 2014: 100
* 2015: 150+

Deze getallen volgen gewoon de opgaande lijn in de IT-vacatures. Met andere woorden: Ordina neemt al jaren vooral starters aan. Men is aan het herpositioneren van kwaliteit naar budget.

Dit zijn jongeren, goed geschoold die niet aan een baan kunnen komen, omdat de markt veelal senioren vraagt. Ordina bijvoorbeeld, durft het wel aan om in deze jongeren te investeren met de weet dat de meesten binnen een aantal jaren elders hun carrièrepad vervolgen. Daarnaast geven deze jongeren een bedrijf een boost, omdat zij anders in het leven staan dan de meeste senioren. De huidige verandering in de ICT is niet alleen een kwestie van innovatieve hardware en software, maar gaat des te meer over een nieuwe generatie ICT'ers. Dat sommige senioren daar moeite hebben zegt alles over aanpassingsvermogen. Ik denk dat dit een veel grotere probleem is bij vele bedrijven.

Ah, junioren kunnen niet aan een baan komen (Ordina moet de boel wel bedonderen, hoe moeten ze anders wat verdienen aan die mensen die binnen een aantal jaren hun carrière al elders vervolgen), en senioren kunnen ook niet aan een baan komen (vraag maar aan UWV). Zullen we het er op houden dat er niet genoeg banen zijn. Of teveel mensen, dat kan ook.

@Freek (en anderen)
Uit reacties spreekt een kortzichtig boekhouden, het kwantitatief cijferfetisjisme gaat uit van
een productiviteit op basis van herhaalbare handelingen. Zoals F al aangeeft is de kwaliteit vaak snel weg als de beloning (welke meer omvat dan het salaris) niet marktconform is.

Zoals F ook aangeeft is ICT meer dan code en hardware, de paradigma verschuivingen die plaats hebben gevonden gaan tenslotte meer om de (business)processen zelf welke zich al lang niet meer beperken tot de grenzen van een organisatie. Juist hierin zijn ouderen vaak een remmende factor doordat ze opgevoed zijn met een hiërarchische verzuiling.

Ik ben het dan ook oneens met F dat Ordina investeert in jongeren, zoals ik aangaf in mijn voorgaande reactie is namelijk eerder sprake van een 'vervangingsbeleid' als de instroom de vrijkomende plekken opvult die ontstaan door de uitstroom. Discussies over marges zijn tenslotte veelal irrelevant als het vernieuwend zou zijn.

@hjk,
Is het nog gelukt om de job/opdracht bij Henri niet te krijgen ?
;-)

@FTC
Ja, dat is prima niet gelukt.
Met de op zich vertrouwde onderbouwing: CV sluit niet (echt) aan bij het gevraagde.

Ja Hans, je kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van 51+ voordelen. Maar de meester vertelt ons dat jij de paradigma verschuivingen die plaats hebben gevonden, echt niet meer kan vatten. Pak een krijtje en ga voor het bord staan. Schrijf maar 100 maal : "ik ben een remmende factor, omdat ik opgevoed ben met een hierarchische verzuiling". Maak daarna een opstel met als titel "aansluiting bij het gevraagde, een bot mes snijdt kant nog wal" of "de winnaar heeft altijd gelijk."

Als de opdracht verdronken is dooft men de pot.

Denk dat Ordina hiermee bijdraagt aan een creëren voor mogelijkheden voor de concurrentie die wel inzetten op ervaring. En dat zijn dan voornamelijk kleinere collectieven/maatschappen waar 'M' het ook over heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-25T11:59:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.