'ICT'ers zijn bovengemiddeld hebzuchtig'

Geld

Mensen die bovengemiddeld scoren op hebzucht zijn vaak in de ict-branche of in een ict-functie terug te vinden. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2015 van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Verder blijkt dat mensen die een voorkeur hebben voor de ict-branche laag scoren op zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en altruïsme. Persoonlijkheidseigenschappen kunnen bovendien een effect hebben op de salarisstrook.

Honderdduizend mensen hebben tussen april en juli 2015 de vragenlijst van het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit ingevuld. De respondenten zijn werkzaam in een vast of tijdelijk dienstverband, of zijn gedetacheerd via een uitzendbureau, bij de overheid of bij het bedrijfsleven.

In het onderzoek werd onder andere gekeken naar de persoonlijkheidskenmerken van de respondenten. Hieruit is gebleken dat mensen die bovengemiddeld scoren op hebzucht, vaak een baan hebben in de ict-branche. De enige andere banen die door deze mensen eerder worden gekozen zijn banen in delfstofwinning, makelaardij, banken- en verzekeraarssector en marktonderzoek.

Hetzelfde resultaat is terug te zien in de relatie tussen de hebzucht-score en mensen die op dit moment een ict-functie vervullen. Alleen de relatie tussen hebzucht en sales-functies, horeca- en detailhandel-functies en logistiek-functies is sterker. 

Onzorgvuldigheid

Voor mensen die benedengemiddeld consciëntieus, oftewel zorgvuldig, zijn, is de kans groot dat zij terechtkomen in de ict-branche. Dit betekent volgens het rapport dat ze gericht zijn op de grote lijn en minder oog hebben voor details. ‘Zij zijn slordig en niet zo vasthoudend. Zij accepteren dat sommige doelen niet bereikbaar zijn. Ze zijn flexibel en kunnen ad hoc zaken aanpakken. Ze hebben moeite om zich sterk te focussen en zeer doelgericht bezig te zijn.’

Altruïsme

Ook is de kans dat erg altruïstische mensen een baan zoeken in de ict niet erg groot. Volgens het rapport scoren mensen die een voorkeur hebben voor de ict-branche laag op dit persoonlijkheidskenmerk. ‘Lage scoorders kunnen omschreven worden als egocentrisch, narcistisch, cynisch, conflictzoekend, gericht op het eigen belang en eerder geneigd tot competitie dan tot samenwerken.’

Emotionele instabiliteit

Daarnaast is de kans groot dat mensen die laag scoren op emotioneel stabiliteit, voorkeur hebben voor een baan in de ict. Dit betekent dat zij vooral emotioneel reageren op stressvolle situaties en ‘snel van de kook zijn’. Zij zijn volgens het rapport minder goed bestand tegen tegenslagen en mislukkingen en vertonen een geringe beheersing van opwellingen van gevoelens.

‘Men heeft vaker gevoelens van onbehagen, zoals schaamte, frustratie, neerslachtigheid, schuld en angst. Zij ergeren zich snel en hebben een lage frustratiedrempel. Ze hebben een onvermogen om verlangens, impulsen en gevoelens te beheersen. Op de snelweg halen ze rechts in als iemand niet snel genoeg van de linkerbaan gaat.’

Openheid

Voor mensen die minder open zijn, is de kans klein dat zij in de ict-branche terecht komen. Openheid voor ervaringen wordt ook wel intellectuele nieuwsgierigheid genoemd, zo staat in het rapport beschreven. ‘Bijbehorende eigenschappen zijn verbeeldingskracht, openstaan voor eigen gevoelens, kritische en onafhankelijke oordeelsvorming, behoefte aan variatie en nieuwsgierigheid.’

Effect op salaris

In het onderzoek staat verder dat persoonlijkheidskenmerken een effect kunnen hebben op het salaris. Het effect van het persoonlijkheidskenmerk altruïsme is voor jongeren niet significant en voor ouderen is dit negatief: -359 euro. Mensen die laag scoren op altruïsme, zouden dus meer salaris moeten verdienen dan mensen die hoog scoren op deze eigenschap. In het rapport wordt gesteld dat dit mogelijk komt doordat zij meer geneigd zijn om hun eigen resultaten te profileren in de werkomgeving (wellicht ten koste van anderen).

Het effect van emotionele stabiliteit is positief en vrij groot: voor jongeren is het 763 euro per schaalstap en voor ouderen is het 558 euro. De onderzoekers interpreteren dit effect als uitdrukking van een actieve rationele houding in de werkomgeving die mogelijk resulteert in opvallende resultaten. Maar dit betekent voor ict’ers wel dat een lage score in deze eigenschap juist een negatief effect kan hebben op hun salaris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Los van het feit dat het oorspronkelijke rapport (http://recruitersunited.com/content/uploads/2015/11/Whitepaper_NSO_2015_compleet.pdf) bol staat van twijfelachtige correlaties, vind ik de clickbait kop van Computable ook erg kortzichtig. Ja, de ICT staat op plaats 5 wat betreft bovengemiddelde hebzucht, maar het verschil tussen de hoogste (30%) en laagste (15%) waarde is slechts 15 procentpunt. En het verschil tussen plaats 5 (27%) en plaats 25 (22%) is slechts 5 procentpunt. Uitgaande van 10% marge in de meetwaardes (liegende mensen, foute verwerking, te kleine populatie e.d.) kun je zelfs redeneren dat de verschillen tussen plaats 3 en 18 zo klein zijn, dat ze eigenlijk te verwaarlozen zijn.

"There are lies and damn lies. And then there's statistics"

Ik weet niet welke mensen aan het betreffende onderzoek hebben deelgenomen. Ik herken deze eigenschappen echter totaal niet in de vele ICT-ers waaraan ik vele jaren leiding heb gegeven.
Het tegendeel is eerder waar. Een goede ict-er loopt altijd op de grens van het onbekende, wordt geconfronteerd met vele onzekerheden, en moet zich continue verplaatsen in de positie van zijn opdrachtgevers.
Een hoge mate van stressbestendigheid en invoelingsvermogen zijn daarbij cruciaal. En wat onzorgvuldigheid betreft, als dat inderdaad een aangetroffen eigenschap is zou er helemaal geen project van de grond komen of in de lucht blijven.

Ofwel de vragen zijn ontzettend slecht gesteld, of de antwoorden zijn gegeven door niet tot de doelgroep behorende deelnemers.

Ik vind het nogal wat die titel. Ik ben ICT-er, maar ik voel me niet aangesproken. De titel had beter kunnen zijn: 'Hebzucht komt onder ICT bovengemiddeld voor.' Dat is minder stigmatiserend.

Is het niet gewoon de "natuur" van de mens?, mijn Opa zei altijd een natuurlijk mens heeft nooit genoeg ;-)

Weet niet zo goed wat we aan dergelijke 'weetjes' hebben en dit artikel vind ik persoonlijk denigrerend voor de ICT-er die gewoon keihard aan het werk is en zich anno 2015 gewoon telkens moet aanpassen en rekening moet houden met diegene die hij of zij faciliteert.

Het geeft maar weer eens aan hoe erg ICT-er een container begrip geworden is.

Als het deels waar is, zou het kunnen verklaren waarom er soms zulke puinhopen zijn binnen de ICT. Het lijkt wel of ze bij sommige bedrijven van alles en nog wat maar aannemen. Zeker aangezien zulke eigenschappen totaal niet passen bij een goeie ICT-er.

Ha ha, wat een vermakelijk artikel. De kwalificatie van Robbert van Weersch, twijfelachtige correlaties,is een mooie omschrijving. Maar dat geldt natuurlijk voor de meeste statistieken, je moet voorzichtig zijn met de interpretatie en de conclusies. Maar wat zegt dit eigenlijk over de schrijvers van het rapport?

Erg vermakelijk artikel inderdaad. Aan de reacties te zien is er welgeteld misschien toch nog één juiste stelling meegenomen in het stuk, met "Zij ergeren zich snel en hebben een lage frustratiedrempel." ;)

Ten eerste denk ik dat alle mensen in meer of mindere mate hebzuchtig zijn.
Ten tweede bestaan altruïstische mensen naar mijn mening niet.
Ik denk wel dat er in de ICT brance wellicht een bovengemiddeld aantal materialistische mensen werken.
Dit kan o.a. liggen aan de werving van automatiseerders d.m.v. lokkertjes als leaseauto's en leuke salarissen. De meeste ICT-ers die ik heb ontmoet op de vloer zijn naar mijn mening zeer toegewijd en nauwgezet in hun werkzaamheden. Mensen die soms dag&nacht; in touw zijn om de gebruikers ongestoord gebruik te laten maken van de informatiesystemen.
Eventuele problemen in ICT-projecten hebben vaak te maken met de commercie en de segmentering van de ontwikkelteams.
Kortom, ik vind het niet chique om ICT-ers als groep als hebzuchtig te betitelen.

Kees

Kijkend naar de gefaalde IT projecten (vooral bij overheden) die afgelopen maanden de media hebben gehaald zijn sommige IT-ers best hebzuchtig volgens mij :)

"How to lie with statistics" van Darell Huff, een boekje uit 1954 wordt langzaam verplichte literatuur. Het barst vandaag de dag van twijfelachtige "onderzoeksburootjes" die met een "onderzoek" de van een opdrachtgever gewenste resultaat leveren.
Wanneer we over hebzucht spreken dan is dat bij de opsteller van dit "onderzoek" rijkelijk voor handen.

Kan je eens genieten van een vrije dag, slaap je lekker uit. Lees je rustig je mail en vliegt dit artikel voorbij.
Nadat ik eerst zag dat een paar, door mij toch wel gerespecteerde instituten, een onderzoek gedaan hadden (ik schrok even extra wakker) kreeg ik spontaan een lachstuip en checkte toch even of het niet 1 april was.
Mijn gedachte gaan even terug naar gisteren, toen ik op een conferentie van het KNVI wat mocht vertellen over Informatieproffesional 3.0.
Dat ga ik niet herhalen hier, dat kan eenieder opzoeken.
Bottom line is wel; veel IT-ers hebben nog een persoonlijke groei mogelijk op de communicatieve en empatieve competenties. Niks nieuws zult u zeggen, dat wisten we allemaal al.
Dat IT-ers gemiddeld wat meer verdienen en dat dit een gevolg van hebzucht is, ligt volgens mij niet in de hebzucht, maar in de economische term van schaarste.
Enfin, wellicht hebben ze de enqueteformulieren verwisseld van de grootbankiers met die van de IT-ers. Dan begrijp ik het weer.
Ach een dag zonder lach is een dag niet geleefd zeg ik maar.

Waarom worden IT mensen hier verwisseld met het management van de grote it bedrijven?

We hebben hier op de ICT-afdeling hartelijk zitten lachen om dit artikel.
De mensen komen hier socializen op vrijdagmiddag omdat we zo empathisch zijn, hebberig zijn we niet ondanks dat we met ons urenstellend contract maar net rond kunnen komen, en sinds we er een man bij hebben zit het met de emotionele stabiliteit ook weer helemaal goed omdat die niet langer onderuit wordt gehaald door een teveel aan werkdruk.

Wordt dit artikel ook geplaatst in bankiersbladen of bladen voor politici, waarbij ICT'ers dan even wordt ge-zoek-en-vervangen door de betreffende doelgroep?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-12T10:20:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.