ZZP’ers zijn nog niet DBA-proof

werkplek

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is twee maanden van kracht en de eerste gevolgen worden zichtbaar. Opdrachtgevers zijn zeer afwachtend om volgens de nieuwe wet zzp’ers in te huren en dat zorgt vooralsnog voor minder werk. Daarnaast blijkt dat de gemiddelde zelfstandige die nu volgens de VAR werkt niet DBA-proof is. Dit blijkt uit een eerste scan van uitzendorganisatie Randstad. De echte uitwerking van de wet zal volgens het bedrijf dan ook pas komend half jaar duidelijker worden.

Ondernemerschap

Uit eerder onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van Randstad, bleek al dat zzp’ers zeer sceptisch waren over de invoering van de wet. Van hen vreesde 88 procent minder werk te krijgen. Werkgevers waren optimistischer: slechts een kwart verwachtte minder zelfstandigen in te huren.  

Het schort volgens het uitzendbedrijf bij veel zzp’ers aan ondernemerschap. Zo hebben ze hun administratie niet op orde en zijn ze niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vooral bij laagopgeleide zelfstandigen is dat het geval. Opdrachtgevers bemoeien zich dan ook steeds meer met de vraag of de zzp’er wel een echte ondernemer is, aldus Randstad. Volgens Arco Elsman, zzp-programmadirecteur van Randstad Groep Nederland, deden werkgevers dat voorheen niet, omdat die verantwoordelijkheid bij de zzp’er zelf lag. ‘Bedrijven willen zeker weten dat de administratie op orde is omdat het ze veel geld kost als op een later moment blijkt dat dit niet het geval is.’

Werk kwijt

De dossierscans die Randstad uitvoerde, lieten zien dat 90 procent van de zzp’ers die volgens de VAR werken voorlopig niet aan het werk kunnen blijven onder de nieuwe wet. De scan heeft als doel te toetsen of de zelfstandigen volgens de nieuwe Wet DBA nog steeds voor een bedrijf werkzaam kunnen blijven. Dit is niet altijd het geval. Zo omschrijven zzp'ers de werkopdracht vaak verkeerd of werken ze te lang voor eenzelfde werkgever. 

Minder zzp'ers

Concluderend denkt Elsman dat er minder zzp’ers zullen zijn dan voor de nieuwe wet. ‘De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zelfstandigen in te huren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

de sceptische zzp-er kreeg blijkbaar gelijk.
Bedrijven huren minder zzp-ers in.

terecht natuurlijk, want zzp-ers "omschrijven de werkopdracht vaak verkeerd of werken ze te lang voor eenzelfde werkgever" lezen we. Als ze al ingeschreven staan bij KvK.
Opmerkelijk dat uitzendbureau Randstad het over werkgevers heeft en niet over opdrachtgevers of klanten :-)

Hoe moet ik als echte zzp-er me zo'n daily scrum meeting voorstellen, straks :

ik zie wat blocking factors voor deze sprint. Om te beginnen bepaal ik zelf wel hoe ik het allemaal oplos, en in mijn bedrijf duurt een sprint 2 weken en geen 3 zoals bij jullie. Ik zit hier trouwens vooral te testen terwijl ik als developer ben aangenomen, pak de jobdescription er maar bij. Wat nou, owner/scrum master. De belastingdienst eist geen gezagsverhouding. Overigens, ik zit hier al veel te lang. Bijna de hele inleertijd, terwijl ik minstens 3 klanten per jaar moet hebben.

@Dino Waarmee je eigenlijk aangeeft dat voor een groot deel in de ICT het ook niet om echte ondernemers gaat zoals de Belastingdienst dat definieert. Natuurlijk heb je te maken met gezagsverhoudingen al is het als ZZP'er dat je vrij bent om je uit te spreken, dat vond ik het voordeel. Geen angst en vrij man op een bepaalde manier. Geen gedoe meer met uitkeringsinstanties, bang zijn voor je baan, al kost het je geld en zekerheid.

Niet alleen in de ICT zie je het maar in veel sectoren, mooiste voorbeeld zijn de bezorgers bij de TNT en dat was een concstructie die de Belastingdienst prima vond. De Belastingdienst maakt trouwens zelf ook gebruik van dit soort constructies bij inhuur.

Ik snap de zorg wel van overheid er komt een hele lading mensen aan zonder fatsoenlijk pensioenvoorziening en arbeids ongeschiktheid verzekering. Daarom nog maar eens een bureaucratisch muur opgetrokken om het zo ingewikkeld en moeilijk mogelijk te maken als ZZP'er te werken. Helpen doet het niet. Snap niet dat ze alle bureaucratische rompslomp weggooien en dat je kan werken op de basis die je wilt, misschien met wat hogere belastingen en meer zekerheden. Arbeid is toch al een wegwerpproduct geworden. Daarom zie je ook al die tijdelijke contracten en is er sprake van arremoede bij mensen die werken.

Dhr. Elsman van Randstad zou het liefst zien dat de overheid het zo moeilijk maakt voor die ZZP-ers dat ze noodgedwongen voor EUR 30 per uur via Randstad aan de bak moeten.

Die rare overheid toch. Eerst moest iedereen ZZPer worden en dat zou zo goed zijn. Nu moet het weer anders. De reden:

"Het probleem van de VAR is dat het schijnzelfstandigheid in de hand helpt. Schijnzelfstandigheid is aan de orde wanneer een zzp’er als ondernemer wordt ingehuurd, maar feitelijk als werknemer werkt. Hierdoor loopt de Belastingdienst miljoenen aan loonheffingen en sociale premies mis. Opdrachtgevers waren met het inhuren van zzp’ers met de juiste VAR juridisch gevrijwaard van aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid. Alleen zzp’ers konden aansprakelijk worden gesteld. Dat moest volgens de staatssecretaris anders."

Oftewel de Belastingdienst wil meer controle hebben om zo meer belasting. Dat hiermee het ondernemersklimaat een flinke duw krijgt (en er dus minder belasting valt te betalen) maakt dan niet uit. Dat staat de VVD (en PvdA) heel erg netjes.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-06T11:21:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.