Securityspecialist meest gevraagde ict-rol in 2018

2018 is een recordjaar als het gaat om het aantal ict-vacatures. Er werden in totaal 202.811 vacatures voor ict’ers geplaatst. De vraag naar securityspecialisten was het grootst. Voor deze professionals werden in totaal 3768 banen aangeboden. Dat concludeert ict-detacheerder iSense in de ‘ICT-arbeidsmarktrapportage’ van het afgelopen kwartaal. Het bedrijf baseert de cijfers op vacaturewebsite Jobfeed.

2018 was het jaar van de securityspecialist, stelt de detacheerder. Het aantal vacatures steeg met 62 procent tot 3769. Hiermee staan deze beveiligingsspecialisten bovenaan de lijst van meest gevraagde functies. Al was het vierde kwartaal van afgelopen jaar niet in lijn met de enorme groei die de vraag naar deze functiegroep heeft doorgemaakt. Toch stijgt deze groep procentueel over het jaar gezien boven alle andere uit.

In het laatste kwartaal van 2018 werd het meest gezocht naar ontwikkelaars: hiervoor werden in totaal 18.790 vacatures geplaatst. Hierbij was de vraag naar PHP-programmeurs (3272 vacatures) het grootst, gevolgd door Java-ontwikkelaars (2620 vacatures) en .Net-developers (2615 vacatures). iSense constateert in verhouding tot het derde kwartaal een daling van 18 procent bij .Net-vacatures, terwijl de vraag naar Java- en PHP-programmeurs ongeveer gelijk is gebleven.

De vraag naar overige ict-functies volgt met afstand op die van programmeurs. Andere populaire ict’ers zijn helpdeskmedewerkers (6039 vacatures), technisch specialisten (5456 vacatures) en consultants (4650 vacatures).

Stijgers en dalers

Twee andere functiegroepen die opvallen, zijn de dataspecialisten en de digitale media-specialisten. Het laatste kwartaal steeg de vraag naar dataspecialisten van 2278 vacatures in het derde kwartaal naar 2476 vacatures in het vierde kwartaal. Met een groeipercentage van negen procent is dit bovengemiddeld. De uitschieters binnen deze functiegroep waren vacatures met de vraag naar 'business objects' en 'Cognos' (IBM). Deze stegen met maar liefst 20 procent.

Daarentegen ziet de detacheerder een daling in de vraag naar digitale media-specialisten. Dit zijn functies zoals een user interface designer, webmaster of ontwerper van webshops. Vorig kwartaal was deze groep met 1027 vacatures goed voor de grootste stijging. Echter neemt de vraag in het laatste kwartaal weer met zes procent af tot 967 vacatures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-28T08:32:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.