Nederland ICT: Meer prikkels voor omscholing nodig

Prinsjesdag 2019

Nederland ICT vraagt om meer aandacht voor om- en bijscholing. De arbeidsmarkt voor ict'ers schreeuwt daarom. Het kabinet laat op Prinsjesdag wel wat goede intenties zien, maar de bijbehorende investeringen blijven helaas nog achterwege. Zo luidt het commentaar van de ict-branchevereniging. Nederland ICT - per 1 oktober omgedoopt tot NLdigital - ziet de tekorten aan ict'ers toenemen.

Het UWV stelde onlangs vast dat dit probleem niet alleen in de Randstad speelt, maar ook in regio’s rondom Groningen, Arnhem en Maastricht. 'Nederland doet het nog goed in digitalisering,' stelt branchevereniging Nederland ICT. 'Maar we missen kansen om echt voorop te gaan lopen als we niet veel meer gaan investeren in menselijk kapitaal. Dit is niet alleen vervelend voor de ict-sector zelf maar remt vooral de diverse transities die ons staan te wachten. Van energie tot transport en zorg, de noodzakelijke vernieuwing zal voornamelijk mogelijk worden door toepassing van technologie, dat vraagt om mensen met de juiste kennis.'

STAP en LLO

Nederland ICT is blij met de kabinetsplannen voor een STAP-budget (STimulans ArbeidsmarktPositie). Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil iedereen tot de AOW-gerechtigde leeftijd kans geven op een persoonlijk ontwikkelbudget. Met het STAP-budget kunnen tweehonderdduizend werkenden en werkzoekenden tot duizend euro aan scholingsbudget aanvragen per jaar.

Het betreft hier echter een omvorming van een bestaande regeling en geen nieuwe investering. De branchevereniging zegt benieuwd te zijn naar de subsidieregeling die het kabinet voorbereidt voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Deze regeling is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Doel is dat mensen vitaal, flexibel en duurzaam inzetbaar blijven op een veranderende arbeidsmarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze investering had men tijdens de laatste crisis moeten doen. Nu zitten de meeste ICT-ers tot over hun nek in het werk en hebben geen tijd om zich verder te ontwikkelen. Bovendien houden veel bedrijven nog steeds de hand op de knip wat opleiden betreft.
Tevens had men (de overheid) minstens 10 jaar geleden al moeten investeren in het onderwijs. Dwz het beroep aantrekkelijk maken door de aanvangssalarissen te verhogen en de keuze voor de opleiding aantrekkelijk te maken.
Goed (basis) onderwijs is de pijler voor de toekomstige kenniseconomie en dit kan je doortrekken naar de ICT sector.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T10:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.