Het ideaalplaatje van de ingenieur van de toekomst is te hebben van een technisch profiel en specifieke domeinkennis en creatief, samenwerkingsgericht en communicatief sterk zijn. Als het Royal HaskoningDHV en TU Delft ligt, komt daar een bak aan kennis en expertise op het gebied van ict bij, variërend van programmeervaardigheden tot data science en analytics.
Binnen het vak JIP (Joint Interdisciplinary Project) aan de universiteit werken studenten van verschillende opleidingen samen aan cases uit het bedrijfsleven, onder meer van Royal HaskoningDHV met als doel hen te transformeren tot digitale ingenieurs.
Versterken partnerschap
Na een eerdere samenwerking van drie jaar hebben Royal HaskoningDHV en de technische universiteit onlangs weer een partnerschap van drie jaar ondertekend. ‘We focussen in de samenwerking met TU Delft op de maatschappelijke uitdagingen op het vlak van gezondheid, energietransitie, digitale maatschappij, klimaatverandering, verstedelijking en mobiliteit’, vertelt Lisette Heuer, binnen HaskoningDHV verantwoordelijk voor het partnerschap met de TU Delft.
Ze geeft aan dat het ingenieursbureau binnenkort een kantoor opent in Delft, vlakbij de TU om zo nog meer samen te kunnen werken in projecten. Op dit moment wordt er onder meer samengewerkt aan het vliegveld van de toekomst, smart mobility, slimme havens en digitale tweelingen. Ook worden er geregeld octrooien overgekocht.
Samenwerkingsverbanden
Het nieuwe partnerschap richt zich op samenwerking in:
• Onderzoek, inclusief artificiële intelligentie, en het opleiden van de (digitale) ingenieur van morgen.
• Instituten en fieldlabs voor prototyping en testen, zoals het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions en The Green Village.
• Co-innovatie-initiatieven waarbij partijen samenwerken om meer positieve impact voor de samenleving te creëren.
• Startups en spin-offs waarbij de kennis en het netwerk van Royal HaskoningDHV kan worden ingezet.
• Onderwijs en talent, waaronder het honoursprogramma, gezamenlijke interdisciplinaire projecten (JIP), stage- en afstudeerplekken en gastcolleges.
Reacties
Goed initiatief. En de soft skills? Volgens vrijwel alle onderzoeken zijn in onze digitale, globaliserende wereld met zijn internationale en multiculturele teams en samenwerking, vaardigheden als empathie, intellectuele nieuwsgierigheid en met name culturele competentie en kennis van interculturele communicatie nog belangrijker dan de technische vaardigheden, zoals ook in mijn eBook over dit onderwerp te lezen valt.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren