Ghebreab richt zich op het identificeren van manieren waarop ai-systemen bestaande ongelijkheden in de samenleving weerspiegelen of versterken. Hij zet zich ook in om ai-systemen te gebruiken om deze ongelijkheden te helpen bestrijden.
Ai heeft de mogelijkheden om de samenleving ten goede te veranderen, stelt hij. Maar dit kan alleen als de waarden en behoeften van mensen en gemeenschappen voldoende aandacht krijgen. Een vereiste is dat ai menselijke en publieke waarden leert en ondersteunt. Daarbij moet rekening worden gehouden moet met de sociale, culturele, economische en politieke diversiteit tussen mensen en gemeenschappen. Deze fundamentele wetenschappelijke uitdaging staat centraal in het werk van Ghebreab als hoogleraar Socially Intelligent AI.
Zijn onderzoek bevindt zich op het snijpunt van twee grote transformaties: de diversificatie en de digitalisering van de samenleving. Terwijl de samenleving demografisch blijft veranderen, neemt de invloed van technologie toe. Het doel van sociaal-intelligent ai-onderzoek is om technologie te creëren die het algemeen belang op een rechtvaardige en inclusieve manier bevordert.
Als oprichter en wetenschappelijk directeur van het Civic AI Lab werkt Ghebreab al enige tijd samen met de gemeente Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken om ai in te zetten voor maatschappelijke doelen.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren