Managed hosting door True

CWI ontwikkelt realtime auditsysteem

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) gaat in samenwerking met de Belastingdienst, PricewaterhouseCoopers (PwC) en ComputationalAuditing.com een realtime auditsysteem ontwikkelen dat fraudes in de administratie van bedrijven opspoort. Het auditsysteem kan worden gebruikt voor interne audits, maar ook om de Belastingdienst of accountants, zoals PwC, realtime inzage in de adminstratie te geven.

'Stel je bent boekhouder en besluit zelf zogenaamd voor glazenwasser te spelen. Je maakt vijftig euro aan jezelf over, en keurt alle stappen in het autorisatieproces goed, van de inkooporder tot het betaalbaar stellen van de factuur', zegt accountant Jacques de Swart, die namens PricewaterhouseCoopers (PwC) 'meedenkt vanuit de praktijk'.

In vier jaar tijd moet een auditing-systeem worden ontwikkeld, dat dit soort fraudes realtime aan het licht brengt. Dat gebeurt door de totale kas- en goederenstroom van een bedrijf in kaart te brengen vanuit het administratiesysteem, en die te koppelen aan het autorisatiesysteem. De Swart: 'Zo kun je gesloten lussen zoals de bovenstaande opsporen, of daar nu één persoon bij betrokken is, of ook één of meer handlangers.'

Horizontaal toezicht

Het auditsysteem kan worden gebruikt voor interne audits, maar ook om de Belastingdienst of accountants, zoals PwC, realtime inzage in de adminstratie te geven. Volgens De Swart zijn bedrijven steeds meer genegen mee te werken aan deze trend van 'horizontaal toezicht'. 'Ze krijgen daardoor meer controle en voorkomen verrassingen achteraf, zoals claims van vijf jaar terug, inclusief boetes en reputatieschade.'

Nieuwe metaprogrammeertaal

Bij de ontwikkeling van het systeem wordt onder meer gebruik gemaakt van Rascal, een nieuwe metaprogrammeertaal die op het CWI is ontwikkeld. Software-analysetechnieken, zoals architectuurreconstructie en analyse van versiehistories, worden in het onderzoek gebruikt om data uit financiële rapporten en uit de broncode van ict-systemen af te leiden.

Het  onderzoek is mogelijk gemaakt door Jacquard, een subsidieprogramma van NWO dat de Nederlandse kennispositie op het onderzoeksterrein van software-ontwikkeling moet versterken. Samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven is een belangrijk onderdeel van het onderzoeksprogramma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

1) laat de belastingdienst eerst in eigen huis orde op zaken stellen. Met het huidige afbraakbeleid - corporate anorexia - is dit soort hoogdravende taal buiten iedere proportie.
2) laat ze een openbare aanbesteding doen voordat ze gaan ra(a)scallen met onbewezen technieken
3) pwc lijkt me te weinig onafhankelijk. Wat was hun rol m.b.t. de crisis? en als pwc een quasi-gebruikersrol speelt, waarom dan niet nog een paar andere grote partijen?
4) heeft het CWI enige commerciële ervaring?
5) zijn er qua architectuur-besluiten e.d. bij De Belastingdienst de afgelopen jaren al niet genoeg gruwelijke fouten gemaakt ondanks onze super ict-kampioen Jan Kees de Jager? Oftewel kunnen ze een dergelijke beslissing wel aan? Volgens mij niet.

Ik mis sowieso de echte senior, onafhankelijke hoofd-aannemer van IBM, CAP of een andere kanjerclub die initieel het contract opstelt en alles wat er gebeurt, toetst en garanties biedt.
Hebben ze net in Duitsland het verfoeilijke stasi tijdperk achter de rug, waar heel europa schande van sprak, wordt er een nieuw soortgelijk systeem op poten gezet. Als de burger dat doet heet het crimineel, als de overheid dat doet heet het legaal. Ook voor wat betreft andere dubieuze controlepraktijken in de prive-sfeer. Wat dat betreft geen haar beter dan het toenmalige oostduitse regime. Het wordt steeds gekker. Waar eindigt het?

Lijkt me erg moeilijk dit soort dingen te controleren. Ik denk meer dat het een afschrikeffect moet krijgen. Let op we kunnen het gemakkelijk controleren dus niet meer doen hoor.

Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-06T11:25:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.