Benelux gebruikt Google Docs intensiefst

In vergelijking met de rest van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (de EMEA-regio) maken werknemers in de Benelux het meest gebruik van Google Docs. Dat blijkt uit het netwerkmetingen van het applicatieverkeer bij 723 ondernemingen wereldwijd door Palo Alto Networks tussen maart en september 2010.

Werelwijd gebruik van cloudgebaseerde applicaties van Google en Microsoft. Bron: The Application and Usage Risk Report, Palo Alto Networks. 6de editie, Oktober 2010.

De firewall-leverancier richt zich in haar laatste overzichtsrapport, van oktober 2010, op de risico's rond het gebruik van webmail, instant messaging, sociale netwerken en bestandsdeling via internet. Aan het onderzoek deden 275 Europese organisaties mee, waarvan veertig in de Benelux.

Bij 95 procent van deze onderzochte organisaties in de Benelux wordt Google Docs gebruikt, zo meldt Palo Alto Networks in haar halfjaarlijkse applicatiegebruik- en risicorapport. Wereldwijd ligt dat percentage op tachtig procent.

De toenemende populariteit van cloudgebaseerde applicaties van bijvoorbeeld Google en Microsoft, zou gedreven worden door druk van zowel 'boven' als 'onder': werknemers gebruiken gratis versies van deze Saas en daarnaast zijn er steeds meer organisaties die ervoor kiezen abonnementen te nemen op de bedrijfsvarianten van de diensten. Zo vervangt supermarktconcern Ahold zijn e-mail- en samenwerkingsplatform IBM Lotus Notes door Google Apps.

'Webapplicaties onvoldoende beveiligd'

'Webapplicaties zoals Google Docs en Office 2010 Web Apps laten gebruikers bestanden uploaden naar het internet en die daar met iedereen delen. Zonder dat het eigen bedrijf daar iets van hoeft te weten, en zonder dat een bedrijf daar controle over heeft. De documenten staan op een dataserver in Californië, met een wachtwoord als enige vorm van beveiliging,' zei technisch directeur Nir Zuk vorig jaar in een interview met Computable. Het applicatie-risico onderzoekscentrum van de firewallleverancier kent aan Google Docs dan ook het hoogste risiconiveau toe (een vijf).

Volgens de leverancier van applicatiebewuste firewalls beschermen traditionele firewalls onvoldoende tegen mogelijke beveiligingslekken in webapplicaties: ze voeren enkel controles uit op basis van protocollen, ip-adressen en gebruikte poorten binnen netwerkverkeer. Ze controleren niet om welke applicaties het gaat, welke acties daarmee worden uitgevoerd, en ook niet door wie.

Zuk: 'Vijftien jaar geleden vond ik samen met anderen bij Checkpoint de stateful inspection techniek uit [waardoor een firewall weet of een ip-pakketje onderdeel is van bestaande connectie, of probeert een nieuwe verbinding te leggen, red.]. Die technologie was toen fantastisch, maar nu is een andere techniek nodig, die het verkeer classificeert op basis van de inhoud ervan.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je bent toch naïef als je denkt dat Google jouw data niet direct of indirect gaat analyseren! Van een onwetende gebruiker kun je nog begrijpen maar dat Ahold google zijn interne communicatie toevertrouwd is toch bizar! Blijkbaar Hollandse zuinigheid, wij zijn dol op gratis gratis gratis ...

@tom jansen; google docs voor bedrijven is alles behalve gratis (40 euro per gebruiker per jaar) zonder advertenties.
Tja en data analyse vanuit google blijft lastig in te schatten, maar ik vermoed dat je wel een punt hebt.

@RvT: maar dat is de meest voorkomende zorg bij alle cloud oplossingen. Is het wel veilig genoeg?

@Technicus: Ik bedoelde dat google zelf de gegevens van haar klanten gebruikt. Volgens mij gaat veiligheid over het algemeen over 'derden' en niet over de leverancier.

Maar als je niet bang bent voor complot theorieën, is/zijn google docs redelijk vooruitstrevend. All you need is a browser.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-22T10:52:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.