Lichtpad maakt clouddienst betrouwbaarder en veiliger

OneXS biedt clouddiensten via lichtpaden aan

Telecomleverancier OneXS en hogeschool Windesheim hebben onlangs een telefoongesprek gevoerd over een lichtpad. Een lichtpad legt een directe, veilige en snelle end-to-end-verbinding. Instellingen kunnen zo clouddiensten gebruiken zonder de risico's die het reguliere internet met zich meebrengt.

Lichtpaden zorgen voor een gegarandeerde bandbreedte en beschikbaarheid van de verbinding. Ook wordt de afgenomen dienst ongevoelig voor aanvallen, zoals een man-in-the-middle of denial-of-service. Dit omdat het communicatiepad geheel is afgeschermd van het internet.

NetherLight

Sinds zomer 2012 biedt OneXS via NetherLight en SurfFnet's lichtpaden zijn diensten aan de Surfnet-doelgroep aan. Hierdoor kan iedere op Surfnet aangesloten instelling betrouwbare telefoniediensten afnemen in de cloud. Analoge lijnen of isdn-verbindingen worden hiermee overbodig.

Windesheim maakt nu gebruik van een sip-trunk van OneXS over het lichtpad van Surfnet. Hiermee beschikt Windesheim over een redundante en schaalbare oplossing, waarbij telefoongesprekken op de verschillende Lync-servers worden aangeboden. Doordat OneXS alle gangbare protocollen ondersteunt, heeft Windesheim de relatief dure Voice Gateway uitgefaseerd.

Bij het verlenen van telefonie- en andere clouddiensten via lichtpaden fungeert het lichtpadenknooppunt NetherLight als marktplaats. Op Surfnet aangesloten instellingen hebben via het Surfnet-netwerk toegang tot deze marktplaats en serviceproviders bieden er hun online diensten aan. Door een lichtpad op te zetten via NetherLight, kunnen instellingen deze diensten afnemen.

SURFnet7

In het nieuwe netwerk SURFnet7 gaat het opzetten van een lichtpad gemakkelijk en zonder kosten via een zogenaamde multi-service poort (msp). Via deze fysieke aansluiting op het Surfnet-netwerk kunnen softwarematig meerdere lichtpaden geconfigureerd worden, naast de ip-verbinding voor regulier internetverkeer.

OneXS is naar eigen zeggen de eerste telecomaanbieder die zijn diensten via NetherLight aanbiedt aan instellingen die op Surfnet zijn aangesloten. In de toekomst zullen meerdere dienstenaanbieders zich op NetherLight aansluiten, waardoor instellingen meer keuzevrijheid krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klinkt allemaal erg mooi, jammer dat dit beperkt blijft tot surfnet aansluitingen, voor de ondernemingen in Nederland zou dit een uitkomst zijn.

Één telefoongesprek over een heel lichtpad? Wat een verspilling van bandbreedte!

Beste Willem,

Als nieuwe medewerker van NetFirst, een zusterorganisatie van OneXS ben ik uw reactie tegen gekomen.Ondanks dat u uw reactie bijna een jaar geleden heeft geplaatst wil ik nog graag onder de aandacht brengen dat de(cloud)diensten van OneXS niet exclusief via Surfnet beschikbaar zijn.Ik ben het met u eens dat dit een uitkomst is voor bedrijven in Nederland. Gelukkig kunnen wij de diensten via verschillende methoden aan bijna elk bedrijf in Nederland leveren. OneXs was wel de eerste en enige aanbieder op NetherLight.

Mocht er bij u of een lezer behoefte zijn aan meer informatie dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groeten,

Vincent van der Linde
NetFirst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-31T15:22:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.