Oracle lanceert clouddatabase 12c in Nederland

Oracle

Ict-concern Oracle heeft zijn nieuwe databaseversie 12c voor de Nederlandse markt beschikbaar gesteld. Deze database is geheel ingericht op het gebruik in publieke en private cloudomgevingen. Volgens Oracle is Database 12c als eerste uitgerust met een multitenant-architectuur waarmee meerdere databases in de cloud als ware het één database beheerd kunnen worden. In vergelijking met Oracle 11g kent deze containerdatabase zo'n vijfhonderd extra functies, waaronder een geavanceerde compressietechniek voor 'koude data'. Volgens Oracle brengt Database 12c de kosten voor database-opslag en -beheer fors omlaag.

Oracle presenteerde zijn 12c-product deze zomer al in de Verenigde Staten. De lancering in Nederland vond plaats tijdens de Oracle Technology Day op 12 september in 't Spant in Bussum onder het motto 'Plug into the cloud with Oracle Database 12c'.

Volgens vice president Business Development Javier Cabrerizo heeft Oracle vijf jaar gewerkt - in totaal 2500 manjaren en 1,2 miljoen testuren - aan deze nieuwe database die speciaal ontworpen is voor de cloud. 'Leveranciers die bijvoorbeeld cloudoplossingen aanbieden kunnen dat nu met Oracle Database 12c multitenant in de cloud doen. De architectuur maakt het samenvoegen van databases in de cloud eenvoudig. Zij kunnen nu voor klanten meerdere databases als ware het één database beheren, zonder te hoeven schakelen tussen applicaties.'

Container

Het concept van Oracle Database 12c bestaat uit een grote database-container waarin maximaal 252 pluggable databases beheerd kunnen worden alsof het één database is. Elke database die namelijk op de nieuwe multitenant-architectuur wordt ingeplugged, ziet er voor applicaties uit als een standaard Oracle-database. Dit betekent dat applicaties zonder aanpassingen kunnen draaien.

De nieuwe database is geoptimaliseerd voor Sparc- en Intel Xeon-processoren en is ook mede-ontwikkeld met Sparc T5-servers van Oracle. Het databasebeheer gebeurt middels het product Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control.  

Oracle-manager Cabrerizo wijst er op dat Database 12c ook bedoeld is om de steeds groter wordende vraag naar het opslaan en bewerken van big data op te vangen. 'Door het gebruik van sensoren en sociale netwerken zal die stroom aan nieuwe data alleen nog maar in kracht toenemen. Bedrijven en instellingen kunnen dit niet meer opvangen met hun traditionele database-infrastructuren.'  

Nieuwe functies

Oracle-klanten die al een databasesysteem gebruiken, zoals 11g, krijgen bij een overstap naar 12c zonder extra kosten de nieuwe functies erbij, met uitzondering van de multitenant-architectuur. Die moet wel apart worden aangeschaft, tenzij die maar voor één klant wordt gebruikt.

Oracle Database 12c telt zo'n vijfhonderd extra functies die moeten zorgen voor een hogere beschikbaarheid en strenge beveiliging, zoals application continuity, global data services, zero data loss challenge, data guard fast sync, cross-platform backup & restore en run-time privilege analysis. Ook heeft het bedrijf nieuwe functionaliteit voor het comprimeren van data toegevoegd (automatic data optimization). Cabrerizo licht toe dat met deze geavanceerde compressietechniek er minder oslagcapaciteit nodig is. Databasebeheerders kunnen via een zogeheten 'heat map' zien welke data erg actief (heet), alleen gelezen (warm) en zelden gelezen (koud) zijn. Door het gebruik van slimme inpak- en opslagtechnologie kunnen met name de koude data effectiever worden opgeslagen.

'Met Oracle 12c kunnen meer applicaties in één database draaien en beheerd worden. Ook is er minder opslagcapaciteit nodig. Daardoor kunnen de oplsag- en beheerkosten worden verlaagd. Dat klinkt aantrekkelijk voor bijvoorbeeld chief information officers die met krimpende budgetten te maken hebben, aldus de Spaanse manager van de business development-divisie van Oracle

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-17T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.