IBM werkt aan 'distributed cloud'

Publieke cloud verlengd naar alle fysieke locaties

IBM wil publieke-clouddiensten beschikbaar stellen waar nodig, dus ook aan de rand van het netwerk (edge) en in de eigen datacenters van de klant (on premise). In principe worden alle denkbare computeromgevingen bediend als het ware het één publieke cloud. IBM Cloud Satellite wordt IBM's versie van wat Gartner noemt de 'distributed cloud', de komende evolutie op cloudgebied.

Arvind Krishna kondigde de nieuwe dienst Cloud Satellite aan tijdens de opening van de IBM Think-conferentie. Grote voordeel is dat de klant veel werk uit handen wordt genomen. De uitrol en het beheer van cloud native-diensten wordt verregaand geautomatiseerd, zo belooft de ceo van IBM. Niet alleen de ontwikkeling maar ook de operaties lopen hierdoor sneller. Volgens Krishna worden klanten meer 'agile'.  'In tegenstelling tot veel andere publieke-clouddiensten kent IBM Cloud een architectuur gebaseerd op opensource en het orkestratiesysteem Kubernetes. Dat vergroot de portabiliteit naar IBM Cloud Satellite locaties', aldus de Indiaas-Amerikaanse zakenman

Rijke catalogus

"De aankondiging van Krishna behoort tot de categorie 'technology preview"

Bedrijven kunnen workloads, data en diensten daar laten lopen waar dat het best uitkomt, of dat nu een publieke cloud, hun eigen datacenter of een edge-locatie is. 'De klant krijgt straks toegang tot een 'rijke' catalogus van clouddiensten,' belooft Krishna. 'Met een druk op de knop kan je die diensten naar elke omgeving uitrollen en 'as-a-service' gebruiken. De beschikbaarheid en controle over diensten wordt vereenvoudigd. Er komt één dashboard alsmede gemeenschappelijk beheer van identiteit en toegang. Je kunt vanuit een centraal punt zien wat er op al die verschillende fysieke locaties gebeurt.' IBM behoudt als publieke-cloudprovider de verantwoordelijkheid over de operatie, governance, updates en verdere evolutie van de diensten.  

Krishna vertelde niet wanneer Cloud Satellite precies beschikbaar komt. Zijn aankondiging behoort tot de categorie 'technology preview'. Volgens Jason McGee, vicepresident en cto van IBM, komt de dienst later dit jaar.  

Cloud breidt territorium uit

Arvind Krishna tijdens IBM Think-conferentie

Gartner noemde de distributed cloud een van de tien belangrijkste strategische trend van 2020. Volgens het adviesbureau kan het nog wel een paar jaar duren voordat de distributed cloud het stadium van volwassenheid heeft bereikt. Zeker is dat de cloud zijn territorium uitbreidt. De centralisatie die de meeste publieke-clouddiensten thans kenmerkt, verdwijnt. Er komen micro-clouds dichter bij de eindgebruiker waar het rekenwerk, de opslag en netwerkfuncties plaatsvinden. De cloud wordt decentraler, zo verwacht Gartner.  

Door ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en het internet of things worden applicaties en data steeds meer verspreid over meerdere datacenters. Sommige data staan on premise, andere data staan verspreid over meerdere clouds of bevinden zich in de edge. Volgens Gartner zal in 2022 al de helft van alle data van ondernemingen geproduceerd en verwerkt worden buiten traditionele datacenters of één centrale cloud. Nu is dat nog maar tien procent. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de edge meer trekjes van de cloud krijgt. Los daarvan ziet Gartner als tweede ontwikkeling de opkomst van de echte multicloud waarbij bedrijven niet twee of meer clouds los van elkaar gebruiken maar een modulaire benadering volgen. Daarbij worden de sterke punten van elke cloud optimaal benut. Uiteindelijk monden beide ontwikkelingen uit in de 'distributed cloud'. Al deze verspreide gebieden worden als één, gedistribueerde cloud gerund.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-06T10:17:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.