Overheden moeten in zee met EU-clouddiensten

Overheidsdiensten moeten straks gebruikmaken van Europese clouddiensten. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog weinig idee van welke providers een alternatief voor Amerikaanse partijen kunnen zijn.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet bij de komende evaluatie van het Rijksbrede cloudbeleid de doorgifte van persoonsgegeven en overheidsdata buiten de EU heroverweegt. Tevens moet de keuze vallen op een Europees cloud-initiatief. Dit betekent dat Amerikaanse providers buiten spel komen te staan. 

Een motie van de regeringspartijen en Volt wordt vandaag met grote meerderheid aangenomen. Verschillende organisaties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hebben nadrukkelijk gewaarschuwd voor de privacy- en veiligheidsrisico's die spelen bij de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) verzet zich niet tegen de uitdrukkelijke wens van de Kamer voor een Europese aanbieder te kiezen. Zo bleek onlangs tijdens een Kamerdebat over het Rijksbreed cloudbeleid. Van Huffelen weet niet welke Europese cloudspeler de rol van een Amerikaanse Big Tech-partij kan overnemen. De federatieve cloudstructuur Gaia-X is nog niet groot genoeg om een daadwerkelijk alternatief te bieden, aldus de staatssecretaris. Onlangs hebben de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor het tech-beleid hierover gesproken. Maar de gedachtewisseling is nog niet afgerond, zei Van Huffelen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-21T10:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.