Ict-leveranciers steunen OpenDocument met alliantie

Een groep organisaties en ict-bedrijven heeft de Open Document Format (ODF) Alliance opgericht. Deze alliantie - bestaande uit onder meer IBM, Sun, Novell, EDS en EMC - bepleit het gebruik van open bestandsformaten door overheden.

Volgens de ODF-Alliantie is er toenemend gevaar dat overheden in de toekomst niet in staat zullen zijn toegang te krijgen tot eigen belangrijke informatie, doordat steeds meer documenten in elektronische vorm worden opgeslagen, in plaats van op papier. Om die reden bepleit de ODF Alliantie het gebruik van open formaten, en in het bijzonder van het OpenDocument Format (ODF).

Dat bestandsformaat is ontwikkeld door OASIS, een industrie-consortium onder aanvoering van Sun, met het oog op het bestandsformaat van open-source applicatiepakket OpenOffice.org. Eind 2005 was de specificatie klaar, en werd deze als eerste door OpenOffice in gebruik genomen. ODF is gebaseerd op XML.

Ook Microsoft heeft een open bestandsformaat dat op XML is gebaseerd. Vanuit Office 2003 kunnen documenten al in dit formaat (.docx) worden opgeslagen. In het aanstaande Office 2007 zullen documenten standaard als .docx worden opgeslagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Open standaarden zijn in elke uitgerijpte techniek normaal.
Ik juich het ODF initiatief dan ook van harte toe.
Ik vrees echter dat de zogenaamde "open" xml standaard van Microsoft, dat gewoon z'n eigen reeds in een ver stadium van ontwikkeling zijnde MS xml formaat via een ECMA sluiproute tot ISO standaard wil gaan verheffen (naar mijn mening ten onrechte) steun van een brede gebruikersgroep zal weten te vinden.
Open formaten zullen ook voorkomen dat wereldwijd gerbuikers voortdurend gedwongen worden nieuwe software updates tegen betaling aan te schaffen alleen omdat de rest van de wereld dat ook doet.
Werkelijke vernieuwing: prima (bijvoorbeeld Voice over IP om vrijwel gartis te kunnen bellen).
Gedwongen vernieuwing alleen om de kas van MS te spekken: NEE. Een brede acceptatie van ODF kan een einde maken aan onnodige software kosten (en aan een hoop illegaal gekopieer van MS Office).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-06T13:25:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.