Managed hosting door True

Vista-interface is nog voor verbetering vatbaar

Dit artikel delen:

Terwijl Microsoft het nieuwe werken promoot voor Windows Vista en Office 2007, is er twijfel over de nieuwe Windows-interface Aero. Eerder werden er ook al kanttekeningen gezet bij de ribbons-interface van Office.

De nieuwe Aero-interface van Windows Vista werkt de gebruiker meer tegen dan de interface van Windows XP, zegt Pfeiffer Consulting. Dit Franse onderzoekslab, dat de efficiency van gebruikersinterfaces analyseert, nam de Aero-interface uitgebreid onder de loep. De nieuwe Windows-versie blijkt op minstens drie punten slechter te werken dan Windows XP.
Microsofts commentaar: "We hebben ervan gehoord en onze mensen zijn het rapport momenteel aan het bestuderen, maar we kunnen er nog niets over zeggen." Het goede nieuws: systeembeheerders kunnen het productiviteitsprobleem van Aero tot op zekere hoogte verhelpen door Vista terug te schakelen naar de Classic-interface.

Frictie
Pfeiffer Consulting onderzocht de gebruikersinterface op snelheid, nauwkeurigheid en gebruikscomfort. Daarbij kwamen menutraagheid, desktophandelingen en de nauwkeurigheid van muisaanduidingen aan bod. Pfeiffer noemt dit User Interface Friction (UIF).
Voor het onderzoek werd telkens dezelfde hard- en software gebruikt die tussen elke testronde opnieuw werd geïnstalleerd met dezelfde standaardinstellingen. Er werden vier verschillende computers gebruikt: twee Dell-pc's en twee Macintosh-pc's (de interfacetest omvatte ook Mac OS X).
Windows Vista blijkt het op alle criteria van Pfeiffer beduidend slechter te doen dan voorganger Windows XP. Zo is de traagheid in het selecteren van menu-items 20 procent toegenomen. De nauwkeurigheid waarmee de muis een schermitem aanwijst, blijkt 16 procent minder te zijn. Het werken met vensters en andere desktop-elementen vergt met Aero gemiddeld 2.73 seconden, waar dat met Windows XP 2.34 seconden is en met Mac OS X 1.50 seconden. Door Aero uit te schakelen en over te schakelen naar de Classic-interface verbetert de score tot 2.52 seconden.

Advies
Onderzoeker Andreas Pfeiffer licht toe dat het uitzetten van Aero al veel verschil uitmaakt. Hij stelt echter dat het onmogelijk is mensen te trainen om alles efficiënter te laten werken. "Vista is een motor waarvan de versnellingsbak slecht werkt." Hij raadt aan andere interfacegadgets van Vista voor zover mogelijk uit te zetten. Verder adviseert hij de muis-drivers van Vista te vervangen door die van derde partijen, die meestal beter zouden zijn.

Hoewel zijn bevindingen vooral slecht nieuws zijn voor grafische professionals zoals CAD-gebruikers, beweert hij dat ook de doorsnee gebruiker in zijn werk gehinderd wordt. Pfeiffer voorspelt flinke ergernis. Zijn eindconclusie luidt dat bedrijven misschien beter kunnen wachten met de overstap naar Vista, totdat Microsoft de interface heeft verbeterd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het testen van operating systemen op gelijke hardware heeft natuurlijk geen enkele waarde. De recommended specs van XP liggen wel wat lager dan die van Vista.

Aha, interessante theorie. Dan is het ook vast niet interessant om te kijken hoeveel kilometer je rijdt op een liter brandstof. De auto's zijn namelijk anders....

Maar goed, nemen we nu linux/compiz/beryl en een 2 a 3 jaar oude videocard en zie daar hoe het rondjes vliegt om de aero interface.

De enige manier waraop vista een "succes" wordt/zal zijn is de bekende koppelverkoop. "Dell Raadt..." "IBM raadt..." "Acer raadt..." -- die teksten verzinnen fabrikanten echt niet zelf.

Daarnaast wordt het al wat lastig(er) om machines te kopen met XP er op. Je ziet steeds vaker allemaal verschillende Vista versies door je keel geduwd worden.

Jammer dat de NMA er niks aan wil doen en jammer dat je altijd zoveel moeite moet doen om je geld terug te krijgen van een niet geaccepteerde EULA.

Ik vraag me af of in deze test is opgenomen dat mensen al 5 jaar met Windows XP werken, en dat ze Vista vaak voor het eerst zien. Dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking. Als iets nieuw is, werk je nu eenmaal nog niet zo handig met de interface.

En voor een goede vergelijking moet er voor XP een systeem gekozen worden die nieuw was toen XP net uit was, net als voor het testen van Vista een systeem moet worden gekozen die nieuw is nu Vista net uit is. Dan is de vergelijking eerlijker en wint Vista waarschijnlijk dubbel en dwars.

Als laatste kanttekening maak ik nog dat XP al vijf jaar doorontwikkeld is, en nu veel beter is dan toen dat besturingssysteem net op de markt was. Geef Vista ook een paar jaar de tijd om te rijpen en niemand zal het nog hebben over Windows XP.

Deze hele test is dus niet representatief. Men weet nu eenmaal dat het hip is om Vista af te kraken, dus is dit een triest geval van aandachttrekkerij op basis van een halfgebakken 'onderzoek'.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.