Managed hosting door True

Vista-interface Aero Glass vreet stroom

Dit artikel delen:

De nieuwe Aero Glass Interface van Windows Vista zuigt, volgens HP, de batterij van een laptop in korte tijd leeg. De interface is wel sneller dan een zonder toeters en bellen.

Hewlett Packard heeft veel verzet om Vista geschikt te maken is voor notebooks. "Het is een beetje om bang van te worden", zegtHP-techneut John Wozniak tegen ZDnet. Ondanks dat Microsoft beloofde dat Vista ultrazuinig zou omgaan met de laptopbatterijen is dit niet helemaal het geval. Boosdoener is volgens HP de Aero Glass interface. Volgens IDC is het grotere stroomverbruik niet iets nieuws. Iedere nieuwe versie van het Windows besturingssysteem zorgt er voor dat de notebookbatterij minder lang meegaat.

Deze nieuwe interface bevat ‘glazen vensters' en animaties als van applicatie gewisseld wordt. "Dit zorg ervoor dat je je beter kunt concentreren op de inhoud, omdat je minder wordt afgeleid door de omringende interface", schrijft Microsoft op haar website. Als de Aero Glass - interface echter niet wordt gebruikt, blijkt de batterijduur zelfs langer te zijn dan bij Windows XP.

Ook gingen veel computergebruikers ervan uit dat de Aero Glass-interface trager moest zijn omdat het flashy graphics gebruikt en daardoor het systeem zwaarder zou belasten. Uit testen van FiringSquad blijkt dat Aero Glass helemaal niet zwaarder is voor een computer en dat de interface in sommige gevallen zelfs sneller is dan een zonder alle flashy toeters en bellen.

Gebruikers die geen gebruik willen maken van Aero Glass hebben dus genoeg aan de Home Basic-versie, want daar zit het niet in. De interface is wel onderdeel van de Premium- en Business-versie, maar men is vrij in de keuze om het wel of niet te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit had je met een beetje logisch nadenken zo ook wel kunnen bedenken.

Aero glass is een "3D" desktop.
De normale desktop omgeving van Windows werd/word gerenderd in Direct3D mode (2d), de nieuwe Aero interface is een OpenGL interface, wat wil zeggen dat de videokaart in 3D mode wordt gezet, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de videokaart het drukker heeft, en dus meer stroom verbruikt (waardoor de koeling van de videokaart ook vaker zal aanspringen)

Aero wordt uiteraard niet door concurrent OpenGL versneld, maar door het eigen Direct3D. De 3D-versnelling wordt hierdoor inderdaad afgehandeld door de videokaart, wat tot gevolg heeft dat het sneller is dan de oude, kale interface. Maar ook dat de videokaart continu op volle kracht z'n werk moet doen.

De oude cq kale interface werd niet versneld, maar volledig door de CPU afgehandeld.

Ik heb Home Premium, maar zie geen Aero Glass, hoor!

@Piet: dan kan jouw videokaart het niet aan, of je hebt Aero niet aangezet.

Pff dit gaat ook nergens over:
Rechtsonder zit er een heel mooi batterijicoontje die de ladingsstatus van de accu aangeeft. 1x op klikken, en je kan direct instellen of je 'hoge prestaties', 'energiebesparing' of 'gebalanceerd' wilt werken. Kies die 2e optie, en de Aero effecten gaan direct uit. Geen transparantie- of venstereffecten meer, cpu & gpu worden teruggeklokt, beeldschermhelderheid gaat omlaag, et cetera
Verder is Aero natuurlijk niet de enige reden om Vista Premium te nemen, gezien Basic bijvoorbeeld ook de gehele Media Center functionaliteit mist.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-14T10:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.