Salesforce.com zet in op fors deel crm-markt

Dit artikel delen:

Salesforce.com, de Amerikaanse onlinedienst voor relatiebeheer, hoopt de komende jaren een fors deel van de markt voor customer relationship management (crm) te veroveren. Dat vertelde de kersverse hoofd marketing, technologie en systemen Pat Sueltz tijdens een presentatie voor klanten, pers en analisten in Londen.

De onderneming presenteerde daar de laatste versie van de crm online dienst, die volledig door eindgebruikers aangepast kan worden, iets dat voor een asp (online software dienstverlener) nogal ongebruikelijk is.

Salesforce.com is een volwaardige online dienst, vergelijkbaar met eBay of Google, maar dan gericht op relatiebeheer. Anders dan traditionele asp bedrijven biedt Salesforce.oom niet op afstand toegang tot bestaande softwarepakketten, maar wel ongeveer dezelfde mogelijkheden als de crm-software van rivalen als Siebel. Klanten betalen echter op maandelijkse basis zonder langlopende contracten en tegen lage kosten (vanaf 125 dollar per maand). Het succes van Salesforce.com is concurrent Siebel niet ontgaan. Het levert nu ook hosting diensten, maar nog wel uitsluitend via derden.

Salesforce.com heeft 9500 klanten (met zo'n 150.000 gebruikers), voor het grootste deel kleinere bedrijven. Inmiddels heeft het bedrijf een aantal grotere ondernemingen als klant, waaronder, eBay, Google, AOL en Time Warner en Honeywell.

De komst van Sueltz zes weken terug was voor Salesforce.com groot nieuws. Zij leidde tot voor kort de succesvolle dienstendivisie van Sun Microsystems, die vorig jaar alleen al 3,6 miljard dollar omzet genereerde. "Ik was niet van plan om op te stappen," vertelde Sueltz aan Emerce. "Maar Salesforce.com staat voor waar ik altijd in heb geloofd: netwerk computers." Demonstratief droeg zij een button met een afbeelding die niets te raden overliet: 'weg met alle software'.

De beursgang van Salesforce.com wordt volgens analisten minstens even belangrijk als die van zoekmachine Google. De onderneming verwacht zelf rond de 115 miljoen dollar op te halen. Analisten taxeren het bedrijf op  700 miljoen dollar.

Het is echter nog maar zeer de vraag of de beursgang door kan gaan. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Salesforce.com op de vingers getikt voor zijn boekhouding. Suetz wilde niet ingaan op details zolang het onderzoek gaande is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T10:06:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.