Indigo-systeem van IND wint architectuurprijs

Dit artikel delen:

Indigo, het in aanbouw zijnde klantinformatiesysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, is verkozen tot beste ict-architectuurprogramma van 2009. Het Nederlands Architectuur Forum voor de digitale wereld (NAF) kende de prijs toe. De jury prijst de wijze waarop de IND zijn primaire bedrijfsprocessen opnieuw inricht en zijn legacysystemen vervangt. Dienstverleners Accenture, BeInformed en Ordina werken mee aan het project.

De betrokken managers bij IND hebben volgens het juryrapport 'de kwaliteit van de oplossing laten prevaleren, ook in tijden dat het in de realisatie van het programma tegenzat. De architectuur heeft zijn werk hier gedaan als concrete uitdrukking van het gemeenschappelijke doel.' Indigo wordt vanuit de IND aangestuurd door chief policy information officer Simone Dobbelaar en cio Hans Blokpoel.

'De basis van Indigo is het scheiden van de kennis van het proces', vertelt Hans Blokpoel. 'Bij het ontwerpen van het systeem is de unieke kennis van de IND in een aparte rule engine gestopt. Bij het procesontwerp worden activiteiten in de kleinst mogelijke standaard ‘brokjes werk' opgedeeld en gemodelleerd. Hierbij valt te denken aan onveranderende activiteiten, zoals het maken van een beschikking, of het doen van een onderzoek. Deze architectuur maakt het mogelijk regels eenvoudig aan te passen aan bijvoorbeeld nieuw beleid, waarna met de reeds beschikbare standaard ‘brokjes werk' snel en zonder investeringen een aangepast proces kan worden samengesteld.'

Duurder dan geraamd

In oktober 2009 schreef staatssecretaris Albayrak van Justitie aan de Tweede Kamer dat Indigo acht miljoen euro duurder uitvalt dan de in 2006 geraamde zestig miljoen euro. Ze rekent er op dat het systeem in de loop van 2011 volledig operationeel is. Volgens afspraak zijn de eerste resultaten uit het project al in 2009 opgeleverd. Daartoe is de zogenoemde Klantwijzerdienst inmiddels online. Daarop wordt informatie verstrekt aan mensen die met de IND te maken krijgen.

De NAF-architectuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een individu, groep of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het terrein van ict-architectuur. Een jury bepaalt de prijswinnaar. Zij bestaat uit vertegenwoordigers van kennisinstellingen, commerciële bedrijven en publieke organisaties, zoals dit jaar TU Delft, de Belastingdienst, Eneco en Microsoft.

Ook Paul Teeuwen kreeg een prijs van het NAF. Hij is zelfstandig adviseur en betrokken bij de werkgroep Architectuur van NGI, het platform voor ict-professionals.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gefeliciteerd, en dan met name ook de medewerkers die zelf de verandering hebben ondersteund, al is het met hulp van (de hier ten onrechte niet genoemde) externe juristen. De aanpak door en bij de IND vraagt om een diepgaand inhoudelijk artikel. Met deze aanpak ligt de IND mijlen voor op de rest van de overheid en is eenvoudig een aansluiting te vinden bij de ontwikkelingen op het nieveau van de EU. Ook de CIO's bij de rest van de overheid zouden Blokpoel het hemd van zijn lijf moeten vragen.

Mooi resultaat, maar voorlopig kost het al 68 miljoen euro en dat hoesten de belastingbetalers op zonder dat er nog maar ��n dag met dit systeem is gewerkt. Hoera voor de externen (al dan niet juristen)die er weer miljoenen rijker van zijn geworden en ook braaf hebben meegedaan aan het bereiken van de kostenoverschrijding van 8 miljoen euro. het is verbijsterend dat je een prijs kan winnen terwijl er nog niks is opgeleverd. Waar gaan we naar toe...

Ja, en nu is het oktober 2010 en zien we de 'vooruitgang'.
Wachttijd opgelopen van 4 weken naar 12 weken!
Welk een geweldig slecht resultaat met enkel frustraties voor mensen, die afhankelijk zijn van deze dienst.
Overheid en ICT projecten...
Hoppa, inleveren die prijs!

Nu weer een artikel dat de minister vragen stelt over de voortgang van dit traject.

Weten we inderdaad weer wat de betekenis is van dit soort prijzen: Je hebt een goed netwerk.......

Ik hoop van ganser harte dat het nieuwe kabinet korte metten maakt aan dit soort megalomane (ICT) Projecten waar alleen consultants en andere maatpakken beter van worden...

Update anno 30 maart 2011: nogmaals 44 miljoen nodig, waarvan de helft voor de beheerorganisatie. Dat was natuurlijk niet te voorzien. Hiermee overschrijdt dit project de magische 100 miljoen euro grens voor ICT projecten van de rijksoverheid. Wie volgt?

tja, de mensen die hier negatief reageren, ga zelf eens zo'n project leiden. Kijken hoeveel overschrijding, het dan wordt.

Ik ben belastingbetaler en ik zit er niet mee. Om verbetering te bereiken moet je risico's nemen, het enige is dat ik hoop dat men leert van dit soort projecten.

Ik vind het keer op keer opmerkelijk dat er systemen van tussen de 50 en 200 miloen worden gebouwd. Wanneer ik de systeem en gebruikers eisen en wensen inzie zijn er volgens mij genoeg systemen die met links en rechts wat aanpassingen ruimschoots voldoen. Hiermee kunnen honderden miljoenen bespaard worden. Ware het niet dat een legertje ambtenaren hun contacten in softwareland willen onderhouden. Dit schijnt nogal lucratief te zijn voor dienstdoende ambtenaren. De dienstdoende staatssecretaris heeft vaak onvoldoende kennis van dit soort monster projecten. En als je de lijst van projectleden eens onder de loep neemt, wordt je meestal ook niet echt vrolijk afgaande van succesvol afgeleverde projecten (binnen tijd en budget). Het is maar belastinggeld toch?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-27T18:03:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.