Minister Klink heeft de Senaat gemeld dat de landelijke infrastructuur voorlopig alleen beschikbaar is voor de uitwisseling van elektronische medicatiegegevens (emd) en waarneemgegevens van de huisarts (ewd). De uitwisseling van bijvoorbeeld spoeddossiers en laboratoriumuitkomsten is pas aan de orde nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat de verplichte aansluiting van de betrokken zorgverleners regelt, heeft aangenomen.
Op 6 juli 2010 debatteerde de Eerste Kamer over de voortgang van het EPD.
Besluitvorming ligt stil
Op dit moment zijn ongeveer duizend van de zesduizend zorgverleners die in 2010 hun gegevens hadden moeten delen, aangesloten. Bovendien ligt politieke besluitvorming over het EPD stil door de vakantieperiode en de vorming van een kabinet.
Reacties
Weinig nieuws, overigens klopt de datum van 1 juni niet! dit moet zijn 1 JULI 2010.
Helaas is het een complex geheel geworden, waarbij veel politiek gemoeid is. Terwijl er op dit moment doden vallen door geen uitwisseling van gegevens. Een oude techniek die in gebruik is welke onveiliger omgaat met de gegevens dan het LSP. Helaas is de politiek soms belangrijker dan mensenlevens.
Er vallen naar mijn idee beduidend meer slachtoffers door medische slordigheid of desinteresse van medisch management of medisch personeel, of zelfs maar door onwil om preventievere zorg te leveren (het nut van preventie is nu eenmaal niet zo direct aantoonbaar), dan door ontbreken van informatie die het EPD had kunnen leveren.
Los daarvan, het doel heiligt niet altijd de middelen, al is dat wel de teneur van de moderne maatschappij. Als dat EPD vanaf dag 1 goed uitgedacht was met de vereiste aandacht voor beveiliging, privacy, en bescherming van de patient (wij allemaal in dit geval) tegen misbruik en foutief gebruik, dan zou het niet tegengehouden worden door mensen die nu gelukkig wel nadenken.