Aansluiting op EPD is voorlopig niet verplicht

Subsidieregeling wordt niet verlengd

Dit artikel delen:

Zorgverleners zijn voorlopig niet verplicht om zich aan te sluiten op het Elektronisch Patiënten Dossier. Zij kunnen zich wel vrijwillig koppelen aan het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor de uitwisseling van medische gegevens. Zorgverleners die niet voor 1 juni 2010 subsidie hebben aangevraagd voor deze aansluitkosten krijgen bovendien geen subsidie meer. Demissionair minister Klink heeft ondanks verzoeken hiertoe, de aanvraagtermijn voor deze subsidieregeling niet verlengd. Dat gebeurde in 2009 nog wel.

Minister Klink heeft de Senaat gemeld dat de landelijke infrastructuur voorlopig alleen beschikbaar is voor de uitwisseling van elektronische medicatiegegevens (emd) en waarneemgegevens van de huisarts (ewd). De uitwisseling van bijvoorbeeld spoeddossiers en laboratoriumuitkomsten is pas aan de orde nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat de verplichte aansluiting van de betrokken zorgverleners regelt, heeft aangenomen.

Op 6 juli 2010 debatteerde de Eerste Kamer over de voortgang van het EPD.

Besluitvorming ligt stil

Op dit moment zijn ongeveer duizend van de zesduizend zorgverleners die in 2010 hun gegevens hadden moeten delen, aangesloten. Bovendien ligt politieke besluitvorming over het EPD stil door de vakantieperiode en de vorming van een kabinet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Weinig nieuws, overigens klopt de datum van 1 juni niet! dit moet zijn 1 JULI 2010.

Helaas is het een complex geheel geworden, waarbij veel politiek gemoeid is. Terwijl er op dit moment doden vallen door geen uitwisseling van gegevens. Een oude techniek die in gebruik is welke onveiliger omgaat met de gegevens dan het LSP. Helaas is de politiek soms belangrijker dan mensenlevens.

Er vallen naar mijn idee beduidend meer slachtoffers door medische slordigheid of desinteresse van medisch management of medisch personeel, of zelfs maar door onwil om preventievere zorg te leveren (het nut van preventie is nu eenmaal niet zo direct aantoonbaar), dan door ontbreken van informatie die het EPD had kunnen leveren.
Los daarvan, het doel heiligt niet altijd de middelen, al is dat wel de teneur van de moderne maatschappij. Als dat EPD vanaf dag 1 goed uitgedacht was met de vereiste aandacht voor beveiliging, privacy, en bescherming van de patient (wij allemaal in dit geval) tegen misbruik en foutief gebruik, dan zou het niet tegengehouden worden door mensen die nu gelukkig wel nadenken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-13T11:26:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.