Datacenters willen uitzonderingspositie in crisis

Branchevereniging DDA vindt dat datacenterwerkers bij cruciale beroepen horen

Nu vrijwel heel Nederland thuiswerkt, moeten de mensen die de digitale infrastructuur draaiend houden wel hun werk kunnen doen. Belangenvereniging Dutch Data Center Association (DDA) vindt dat de sector moet worden opgenomen in de lijst van vitale sectoren en daarmee een uitzonderingspositie krijgt in deze crisistijd.

De branchevereniging houdt zijn hart vast voor een scenario waarbij de autoriteiten besluiten tot strengere maatregelen, zoals een lockdown. ‘Mochten de omstandigheden in Nederland veranderen richting strengere maatregelen, dan hebben we alle datacenters nodig om bedrijven te helpen overleven en de samenleving digitaal te laten doordraaien’, meldt DDA-directeur Stijn Grove.

Datacenters, netwerkbedrijven en cloudproviders behoren momenteel niet tot de bedrijven die van de rijksoverheid een landelijke uitzonderingspositie hebben gekregen. Zolang dit niet het geval is, zullen medewerkers van dergelijke bedrijven hun werk niet kunnen voortzetten en loopt de digitale infrastructuur gevaar, is het idee van DDA. ‘Juist in zo’n situatie hebben systemen onderhoud en upgrades nodig, om toegang tot de datacenters te kunnen garanderen’, aldus Grove.

Meer internetverkeer

"We hebben datacenters nodig om de samenleving digitaal te laten doordraaien"

Deelnemers van de DDA merken dat het internetverkeer vorige week vijftien tot twintig procent groeide. Sommige datacenters voorzagen hun klanten kosteloos van verdubbelde bandbreedte. ‘Er wordt achter de schermen keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden’, vervolgt Grove. Hij verwacht dat de datacenters de komende tijd ‘flink moeten opschalen’ om aan de groeiende vraag te voldoen.

Ongeveer negentig procent van de grotere datacenterbedrijven in Nederland is aangesloten bij de DDA. 

Cruciale beroepsgroepen en processen

De rijksoverheid heeft cruciale beroepsgroepen gedefinieerd. Deze werknemers kunnen onder meer de komende periode hun kinderen naar school of kinderopvang sturen. Het gaat om functies die in de omstandigheden van het coronavirus vragen om continue bezetting.

De lijst met deze cruciale beroepsgroepen is te vinden op de site van de rijksoverheid. Daar staat ook een lijst met vitale processen, zoals al langere tijd vastgelegd. Personen met een onmisbare functie in een bedrijf dat dergelijke vitale processen heeft, kunnen eveneens een beroep doen op de opvang. Ict, telecom, internet- en datadiensten, internettoegang en dataverkeer vallen hier ook onder.

Raadpleeg de site van de rijksoverheid voor actuele informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-20T09:41:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.