Nokia migreert zijn datacenters naar Google Cloud

Een datacenter met Nokia-producten

Nokia ontmantelt zijn eigen datacenters en brengt zijn it-infrastructuur onder in Google Cloud. De twee bedrijven hebben hiervoor een vijfjarig contract gesloten. De migratie is inmiddels begonnen en duurt naar verwachting 18 tot 24 maanden.

Nokia werkte al een aantal jaren samen met Google maar heeft nu onder leiding van de nieuwe ceo Pekka Landmark gekozen voor een volledige 'cloud first'-strategie. Volgens het Finse bedrijf biedt het brede infrastructure-as-a-service-portfolio van Google Cloud met zijn reken-, netwerk- en opslagoplossingen de benodigde flexibiliteit, snelheid en beschikbaarheid die Nokia met zijn on premise datacenters niet afdoende kan bieden.

Ook verwacht Nokia door de overstap naar de cloud op de operationele kosten te kunnen besparen. Het bedrijf hoeft vanwege het 'as-a-service-model geen eigen hardware en onderliggende applicaties meer in te kopen, te installeren en te beheren en het kan bezuinigen op het energieverbruik. De grootschalige datacenters van Google zijn op dat vlak efficiënter ingericht dan het dozijn, over de wereld verspreide locaties van Nokia, waarvan de meeste zijn meegekomen met overnames. Het telecombedrijf kan bovendien de vastgoedkosten verlagen door deze locaties af te stoten.

Kosten drukken

Een kostenverlaging zou Nokia goed uitkomen. Het bedrijf moet fors investeren in zijn 5G-netwerkproductportfolio in de wedijver met Ericsson en Huawei. Dit jaar overwoog Nokia nog om bepaalde bedrijfsonderdelen te verkopen of om fusies aan te gaan met andere spelers. Het bedrijf verloor veel beurswaarde en verwacht voor 2020 geen significante winst te behalen. 

Overigens levert Nokia zelf eigen datacenterproducten (zoals routers, switches en edge servers) aan de markt, met name aan telco's. Het is niet duidelijk of het bedrijf die producten ook gebruikt in zijn eigen datacenters en of die dan mee gaan naar de Google-rekenkrachtpatsers. Navraag leverde nog geen reactie op.

Voor Google is Nokia de volgende multinational in korte tijd die het strikt voor zijn hyperscale-datacenterdienstverlener. Recent sloot het al publieke-cloudcontracten met Renault, Vodafone en Deutsche Bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wow! Goed nieuws voor Google, en voor de cloud. Wat dan wel weer jammer is, is dat dit natuurlijk het zoveelste begin van het einde is voor een trots Fins bedrijf....

Jammer dat Nokia zijn eigen datacenters sluit, net nu met de SchremsII CJEU uitspraak juist de uitwisseling van persoonsgegevens met de USA verboden is vanwege o.a. de CLOUD-act en FISA702 in de USA. Moeten we straks ook Nokia diensten blokkeren?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-15T17:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.