Leafcloud bespaart fors met duurzame gpu

Dit artikel delen:

De Amsterdamse cloudprovider Leafcloud, een vernieuwer op gebied van datacenters, gaat duurzame grafische processors gebruiken. Daarmee komt de groene cloud een stapje dichterbij.

De Nvidia Tesla v100 zou de uitstoot van koolstofdioxide aanzienlijk verminderen. Grafische processors (gpu's) worden toegepast in servers die snel grote berekeningen moeten doen. Volgens Leafcloud zijn de voor de cloud geoptimaliseerde processors flinke energieslurpers. Door de toenemende populariteit van kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning stijgt het gebruik van dezeçloud-gpu’s bovendien snel. 

De ‘groene’ Nvidia-processor ondersteunt platforms als TensorFlow, PyTorch, Scikit-learn, Torch, Huggingface en Keras. De workflows zijn te ‘hosten’ op de ‘klimaatvriendelijke’ sites van Leafcloud. 

Volgens David Kohnstamm, ceo Leafcloud, gebruikt een standaard-cloud-gpu evenveel energie als een auto met benzinemotor die tienduizend kilometer rijdt. Om de vergelijking met auto’s door te trekken: gpu’s zijn qua CO2-uitstoot net als suv’s. Ze verbruiken heel veel stroom. 

Startup Leafcloud zet de servers niet in grote datacenters, maar plaatst ze in kleine clusters verspreid over een groot aantal appartementencomplexen. De warmte die ze uitstoten, gaat als heet water naar woningen. Volgens Kohnstamm is per gpu jaarlijks 2.100 kilo aan CO2-emissies te besparen. Voor elke Leaf-site betekent dit 1.690 ton per jaar, evenveel als 368 auto's die een jaar lang onafgebroken rijden.

Voor Leafclouds duurzame oplossing bestaat een toenemende belangstelling nu de datacenters ter discussie staan vanwege hun aanzienlijke stroomverbruik. De restwarmte blijft thans grotendeels onbenut. Michiel Rexwinkel, eerder actief met Greenchoice, is investeerder in Leafcloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-31T11:35:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.