IBM: groei Rdbms-markt ten koste van Oracle

IBM meldt dat zijn DB2 datamanagement-activiteiten het afgelopen jaar twee keer zo snel groeiden als die van Rdbms-concurrent en -marktleider Oracle.

De markt van de relationele database-managementsystemen (Rdbms) vormt al enkele jaren de arena van een een tweestrijd tussen Oracle en IBM. Waar Big Blue de absolute leider is in de markt van hetmainframe database-beheer, is Oracle al vele jaren de grootmacht in de markt van de relationele databases. Dat marktleiderschap heeft Oracle vooral veroverd door het sluiten van samenwerkingsverbanden met grote applicatie-leveranciers zoals Sap, Peoplesoft en Siebel. Die ondernemingen spraken af hun producten te standaardiseren op de database-technologie van Oracle. Echter, sinds 1998 verkoopt Oracle ook zijn eigen applicatie-software, waardoor het een directe concurrent is geworden van die samenwerkingspartners. IBM lijkt daar nu de vruchten van te plukken.
Een deel van de Oracle-partners heeft namelijk besloten de producten voortaan te standaardiseren op IBM's DB2-technologie. Hoewel ze daarnaast Oracle nog steeds ondersteunen, bevelen ze bij klanten tegenwoordig vooral de IBM-databases aan. In de voorbije achttien maanden zegt Big Blue daardoor zo'n duizend klanten te hebben veroverd op Oracle.
Hoewel IBM ontkent uit te zijn op de nummer-één-positie in de Rdbms-markt, maakt het wel serieus werk van een verdere vergroting van het marktaandeel. Afgelopen jaar investeerde de onderneming een miljard dollar in haar Rdbms-activiteiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-02T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.