Hewlett-Packard bindt strijd aan met Teradata

De datawarehouseleveranciers krijgen er een concurrent bij. Hewlett-Packard presenteert op 7 maart in Nederland zijn grootzakelijke datawarehouse Neoview. Daarmee wil het de Nederlandse toppositie overnemen van Teradata.

Neoview komt uit HP's eigen laboratorium en werd in eerste instantie gebouwd voor intern gebruik. "Het verschil met klassieke datawarehouse-opstellingen is dat bij ons de server, het besturingssysteem en de database in één oplossing komen. Het is een kant-en-klaar product", zegt Dick van Gaalen, program manager Adaptive Enterprise bij HP. Het doel van een datawarehouse is om medewerkers toegang te geven tot real-time data ongeacht op welke afdeling of in welk land de werknemer zich bevindt. De theorie is mooi, maar veel bedrijven verslikken zich in de complexiteit van een dergelijk systeem waardoor het uiteindelijk een dure opslag wordt met oude, inconsistente en verloren informatie. "Ondernemingen zijn nog steeds op zoek naar de ‘holy grail'."

Op dit moment wordt de wereldwijde datawarehousemarkt gedomineerd door IBM, SAS Institute, Oracle en Teradata. Zij hebben samen zo'n 85 procent van de markt (5,2 miljard dollar per jaar) in handen. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit deze markt tot 2010 jaarlijks met zo'n 9,5 procent. Datawarehousing is niet vreemd voor HP, aangezien topman Mark Hurd voor zijn aanstelling in maart 2005 directeur was van de NCR-divisie Teradata. Daarnaast was HP-cio Randy Mott jarenlang een grote datawarehouse-gebruiker. Zo bouwde en onderhield hij jarenlang het Teradatasysteem dat bij het Amerikaanse Wall-Mart draait. NCR liet onlangs weten Teradata af te stoten en als zelfstandige onderneming verder te laten gaan. Analisten denken dat NCR dit heeft gedaan om zo beter de concurrentie met HP aan te kunnen. De andere leveranciers zullen ook alert moeten zijn, maar Teradata heeft het nadeel dat zowel Hurd als Mott zijn producten van binnen en van buiten kennen.

HP zag wel in dat het zelf niet alle kennis in huis heeft om te slagen als datawarehouseleverancier, dus het kocht vorige maand het Amerikaanse bedrijf Knightsbridge Solutions dat is gespecialiceerd in datawarehousing, business intelligence en data-integratie. "Ik zie Oracle niet direct als concurrent", zegt Van Gaalen. "Als een bedrijf een klassieke datawarehouseopstelling heeft draaien, met bijvoorbeeld een Oracle database op onze Integrity-servers , dan hoeven ze van mij niet per se over naar Neoview. Teradata zie ik wel als concurrent. Zij hebben ook een ‘alles-in-een'-oplossing en bewegen zich in hetzelfde deel (de bovenkant) van de markt." Neoview is bedoeld voor toepassingen die vele terabytes aan data moeten verwerken. "Het is geen mkb- of midmarketoplossing."

Tandem-technologie
De technologie die HP gebruikt voor zijn datawarehouse is gebaseerd op de technologie van Tandem Computers, een bedrijf dat in 1997 door Compaq werd overgenomen en dat na de overname van Compaq in 2002 in handen van HP kwam. De productlijn die HP met Neoview op de markt brengt bestaat uit de NonStop OS microkernel en database, HP's Integrity-servers en StorageWork opslagsysteem, een management dashboard voor het bijhouden van de systeemprestaties, en de mogelijkheid om data te halen uit andere databases binnen een bedrijf, om die vervolgens in het datawarehouse te laden. "NonStop heeft een realtime karakter en is lineair schaalbaar. Daarmee ondervangen we de beheerproblemen en lange responstijden waarmee klassieke opstellingen nog wel eens te kampen hebben", aldus Van Gaalen.

HP liet aan Information Week weten dat de datawarehousemarkt nog niet volwassen is. Het lukt volgens HP de meeste bedrijven nog niet om een ‘enterprise' datawarehouse te bouwen waar alles in zit. Vaak is het resultaat een systeem dat slechts een deel van de bedrijfsinformatie bevat en gebruikt. Zo staat er in Wal-Marts megasysteem slechts een subset met leveranciergegevens. Een goede enterprise datawarehouse bevat volgens HP al die informatie, maar ook informatie over medewerkers, klantenservice, gegevens over toeleveranciers en klanten. Kortom alle data die een bedrijf genereert. Dit is een gedachte die niet alleen ten grondslag ligt aan het datawarehouse van HP, ook andere leveranciers streven dit na.
Het datawarehouse past in de nieuwe strategie van HP omtrent informatiebeheer. Zo richtte het afgelopen maand een nieuw HP Labs op in het Russische St. Petersburg. Hier legt het bedrijf zich toe op onderzoek naar informatiebeheer en business intelligence. "De hoeveelheid digitale informatie blijft maar groeien, maar de productie van hulpmiddelen om wat met die informatie te doen, blijft schromelijk achter", zegt Van Gaalen.

Op 7 maart presenteert HP zijn datawarehouseplatform in Nederland. "Ik mag er nog niets concreets over zeggen, maar er zijn al Nederlandse klanten voor Neoview", licht Van Gaalen een tipje van de sluier op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft iemand ook een idee waar deze presentatie plaats gaat vinden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-06T10:24:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.