Rel over EPD-onderzoeksrapport

Het Nictiz is woedend over een onderzoeksrapport naar de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het rapport van Ernst & Young en Doxis concludeert dat de doelstelling om het EPD in 2009 in te voeren niet wordt gehaald. Nictiz spreekt dat tegen en vindt dat het rapport de prullenbak in kan.

Ernst & Young onderzocht de status en voortgang van het EPD. Daarvoor werd vooral ingezoomd op de twee belangrijkste onderdelen: het elektronisch medicatie dossier (EMD) en het Waarneem Dossier Huisartsen (WDH).

In het regeerakkoord staat dat deze eerste twee ‘hoofdstukken' vanaf 1 januari 2009 moeten zijn ingevoerd en zo het begin vormen van het EPD. De onderzoekers achten dat niet haalbaar.

Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz (Nationaal ict instituut in de zorg) verantwoordelijk voor de invoering van het EPD, laakt de onderzoeksmethoden van het nieuwe rapport. Volgens hem is de ondervraagde groep van 1180 artsen, apothekers en specialisten te breed.

"Dat rapport kan wat mij betreft direct de prullenbak in. Wij kunnen er niks mee. Het gaat om een pilotproject. Dan is het logisch dat er maar een beperkt aantal ondervraagden op de hoogte is. Er is gewoon verkeerd geënquêteerd."

Niet blij
Ernst & Young is verbaasd door die reactie. Onderzoeker Dennis Utermark: "Het is een representatieve enquête. Ik begrijp dat Nictiz niet blij is met de uitkomst, het is een kritisch rapport maar deze reactie lijkt me niet verstandig."

Over de kritiek op de selectie van de ondervraagden zegt hij: "Het EPD moet straks over de hele linie worden doorgevoerd, We hebben ons dus gefocust op de regio's waar de officiële pilot al loopt, de zogenaamde koplooperregio's en op regio's waar de pilot nog niet van start is, maar die op eigen initiatief bezig zijn. Daar moet straks ook het officiële EPD ingevoerd zijn."

Koploperregio's
Uit het onderzoek blijkt dat koploperregio's niet altijd verder zijn met de invoering dan de niet-koploperregio's. In Groningen (niet koploper) hebben meer huisartsen (33 procent) toegang tot gegevens van hun collega's dan in de regio Twente (30 procent) dat wel een koploper is.

Ander discussiepunt is het elektronisch medicatie dossier (EMD). Het onderzoek concludeert dat onder de ondervraagde artsen, apothekers en specialisten onduidelijkheid heerst over wat er in het EMD wordt opgenomen.

Van Boven: "Het staat al lang vast dat in het EMD alle door de (ziekenhuis)apotheker verstrekte medicatie moet komen te staan." Dennis Utermark benadrukt dat die gegevens wel zijn vastgesteld, maar nog niet bij alle betrokkenen bekend zijn. Hij stelt dat de communicatie tekortschiet.

Spannend
Van Boven geeft toe dat de gestelde deadline van 1 januari 2009 ‘spannend' is, maar verwacht dat deze gehaald wordt. Hij licht toe dat na de vakantie wordt gestart met de overdracht van expertise uit de pilotregio's naar alle betrokkenen.

Het onderzoek is volgens Van Boven te vroeg afgenomen om een reëel beeld te geven van de vorderingen van het EPD. De onderzoekers van Ernst en Young zien de ontwikkelingen van het EPD steeds meer afstevenen op een vertraging.

"In de pilotregio Rijnmond hebben bijvoorbeeld drie ziekenhuizen besloten niet langer te wachten op het landelijke EPD, zij zijn een eigen regionaal EPD begonnen. De ziekenhuizen besloten dit, omdat de invoering van het EMD forse vertraging opliep, een duidelijk voorbeeld dat de invoering van het EPD niet verloopt zoals het zou moeten ", aldus Dennis Utermark van Ernst & Young.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn verwachting is dat er in 2009 Quantum Informatie Systemen commercieel verkrijgbaar zijn, welke superieure eigenschappen hebben ten opzichte van de huidige generatie Informatie uitwisselings systemen, onder andere op het gebied van security, privacy en performance.

De inhoudsopgave van een boekje dat ik geschreven heb als Introductie op Quantum Informatie Systemen is te vinden op de URL https://docs.google.com/Doc?docid=dds86766_116kxzds

De sumiere beschrijving van een Proof-of-Concept systeem wat we op dit moment operationeel hebben gebaseerd op PC-technologie met deze superieure eigenschappen is te vinden op de URL https://docs.google.com/Doc?docid=dds86766_0drrp6t

De enige benodogde additionele hardware voor dit systeem is een quantum random generator van ongeveer Euro 750, welke bij grote productie aantal aanmerkelijk goedkoper kan worden. De rest is allemaal standaard Hardware. Daarvoor krijgt de gebruiker bewijsbare veiligheid en privacy terug bij de Email en Document/File uitwisseling tussen collega's en in groepen. Het lijkt me de moeite waard hier even op te wachten. De huidige generatie informatie uitwisselings systemen is bewijsbaar niet veilig en private, inclusief de systemen welke op dit moment voor het EPD en EMD gebruikt worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-29T09:46:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.